2014-05-15

Regeringen stoppar Snowden och Greenwald från Stockholm Internet Forum


Pressmeddelande...
Piratpartiet: Det är en skandal att regeringen stoppar Edward Snowden från att medverka på Stockholm Internet Forum 
-Det är en regelrätt skandal att regeringen stoppar NSA-whistleblowern Edward Snowden från att delta på Stockholm Internet Forum. Detta säger Christian Engström, som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet. 
-Stockholm Internet Forum är en av världens viktigaste konferenser om internets öppehet och frihet. Därför är det mycket anmärkningsvärt att regeringen stoppar den person som avslöjat den globala massövervakningen från att delta. Det är uppenbart att regeringen fruktar hans avslöjanden om amerikanska NSA och svenska FRA, säger Christian Engström (PP). 
-Det är också värt att notera att man stoppat Glenn Greenwald, vars bok om massövervakningen just nu har släppts över hela världen. Stockholm Internet Forum kommer att diskutera rätten till privatliv och datainsamling. Att då säga nej till just den person som vet mest om dessa saker är löjeväckande, säger Christian Engström (PP). 
Stockholm Internet Forum arrangeras av regeringen och .SE-stiftelsen. Enligt tyska nätmedia föreslog stiftelsen bland andra Edward Snowden, Glenn Greenwald, nätaktivisten Jacob Appelbaum och The Guardians chefredaktör Alan Rusbridger som talare. Ingen av dessa finns dock kvar på listan över talare, efter att den passerat svenska Utrikesdepartementet. Som förklaring säger UD att man strävar efter en balans mellan olika bakgrunder, kulturer och åsikter. Läs mer på Cicero.de»
-Edward Snowden har avslöjat att svenska FRA har ett nära samarbete med den amerikanska spionorganisationen NSA och brittiska GCHQ. Svenska och brittiska regeringen stoppade förra sommaren EU från att tala allvar med USA om massövervakningen. I Europaparlamentets utfrågningar om massövervakningen vägrade svenska FRA och brittiska GCHQ att komma och svara på de folkvaldas frågor. Man behöver inte vara raketforskare för att ana ett mönster. Och nu stoppar alltså regeringen världens ledande experter på massövervakning från att delta på en av de viktigaste konferenserna om internets öppehet och frihet. Det är helt uppenbart att regeringen har saker att dölja, säger Christian Engström (PP). 
-När det gäller massövervakningen är den svenska regeringen en del av problemet. Den står på amerikanska NSA:s sida, inte folkets, avslutar Christian Engström som är ledamot av Europaparlamentet för Piratpartiet.
Länk»

15 kommentarer:

 1. Klart att Snowden borde ha blivit inbjuden till Stockholm, på plats.
  Med den usla svenska polisen borde chansen för USA att snappa upp honom och föra honom hem ha varit mycket stor.

  SvaraRadera
 2. Om Snowden hade blivit inbjuden, och tackat ja, så hade han i så fall medverkat på distans över en videolänk. Inte en chans att han hade satt sin fot i Sverige även om han hade kunnat. Därför anser jag att vi också kan utesluta den enda ursäkten UD kan tänkas ha till att inte bjuda in honom; att behöva utelämna honom till USA ifall han sätter sin fot på svensk mark. Således ser jag det som ett fall av ren censur från regeringens håll.

  SvaraRadera
 3. Det är naturligtvis husse som sagt nej och knähunden är lydig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det nog, en livslång, marionettaktig lojalitet som är svår att begripa sig på, kanske får vi svaret en dag.

   Radera
 4. "-Stockholm Internet Forum är en av världens viktigaste konferenser om internets öppehet och frihet." - not anymore!

  SvaraRadera
 5. Snowden är en är en brottsling och förtjänar att låsas in. Att han gömmer sig hos Putin säger allt. Sorgligt att liberaler kan tycka att det kan gjort är bra eller försvarligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte bara liberaler som tycker att han gjorde något värdefullt för demokratin.

   Radera
  2. Wow. Det som är brottsligt är FRA och NSA's agerande. Att sedan vår regering stoppar Snowden och Greenwald från att medverka, i tillägg till att de vägrar riva upp datalagringsdirektivet fast EU-domstolen har konstaterat att den bryter mot mänskliga rättigheter, det är moraliskt förkastligt.

   Radera
  3. Att avslöja Terrorister kan aldrig anses vara brottsligt. Snowden är en hjälte, FRA, NSA och alla som försvarar dem och svensk riksdag och regering är terrorister och landsförrädare som borde fängslas på livstid.

   Radera
  4. Lagar är till för att värna om medborgarna, inte för att rättfärdiga våra makthavares handlingar när dem strider mot fundamentala mänskliga och medborgerliga fri- och rättigheter vilka är förutsättningar för en fungerande demokrati.

   Man kan spekulera i varför Snowden befinner sig i Ryssland (Snowden har själv förklarat att han var på genomresa på väg till Latinamerika, och fick sitt pass indraget), men man kan inte låta det överskugga allt han har offrat för att offentliggöra de absurda övergrepp som våra makthavare i väst står bakom.

   Det enda som är sorgligt är att folk inte inser vart västvärlden är på väg.

   Radera
 6. Man kan tro att regeringens vision är att hålla internet fritt, från jobbiga opinionsbildare, avslöjanden om deras fulspel, m.m.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken makthavare genom historien har inte haft den viljan?

   Läste häromdagen att NSA:s mål var att samla in allt digitalt material, och att de exempelvis just nu höll på att lära sig hur de kunde samla in flygpassagerares surfande .

   Börjar vi med tekniksamhället närma oss makthavarnas våta dröm?

   Radera
 7. Regeringen kan hindra Snowden, men i höst är det vi som kastar ut Raj-raj & Co. Demokrati när den är som bäst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror de seriöst att den andra sidan har särskilt annorlunda åsikter i den här frågan? Du kan ju t.ex. läsa på lite om http://sv.wikipedia.org/wiki/Egyptenavvisningarna och se vem som satt som regering under den "tjänsten" till USA. Det är yrkespolitiker som har varit politiker sedan gymnasiet, i bägge lägren, och de är absolut inte lämpade att leda oss. Har ingen lösning på detta problem, men jag är i alla fall medveten om det.

   Radera
 8. Så om jag hade föreslagit Putin som talare, och han inte hade blivit uppsatt som talare så hade regeringen "stoppat" honom? Vilken underbar logik från Piratpartiets sida.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.