2014-05-15

Datalagringen är en del av den globala övervakningsapparaten


Justitieminister Beatrice Ask (M) har mycket goda skäl för att begrava frågan om datalagringen i en utredning till efter valet. Datalagringen är nämligen en viktig kugge i det maskineri för global massövervakning som regeringen och sossarna är delaktiga i att skapa.

Datalagringen handlar inte "bara" om att man registrerar data om alla människors alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Nyckelfrågan är hur denna information är tänkt att användas.

Polisen väsnas och säger att det blir svårare att bekämpa brott om datalagringen stoppas. Vilket ekar ihåligt, eftersom polisen redan utan datalagring har omfattande möjligheter att begära ut data (och innehåll) vad gäller telekommunikationer till och från människor som är misstänkta för brott.

Här kan man göra ett par observationer...

 • Säkerhetspolisen har försökt förmå tele- och nätoperatörerna att ge dem automatiserad tillgång till de data som lagrats i enlighet med datalagringsdirektivet. Misstanke, prövning och utlämning skulle då ersättas med att polisen bara behöver trycka på en knapp.
 • Detta öppnar för automatisk synkning mot andra register och system. Till exempel sådant som det EU-finansierade forskningsprojektet Indect jobbar med. Det vill säga att koppla kameraövervakningen på gator och torg till ansiktsigenkänning, datoriserad beteendeanalys och till ordningsmaktens / statens andra system för övervakning och andra register.
 • I övervakningsstatens andra ända har de juridiska skyddsmekanismerna luckrats upp på senare år. Till exempel har rättslig prövning för utlämning av misstänkta till andra länder, med den europeiska arresteringsordern ersatts med att en åklagare bara behöver kryssa i en ruta på en blankett.

...vilket är saker som passar in perfekt i det globala övervakningspusslet. Vore man konspiratoriskt lagd skulle man kunna misstänka att allt vore ett beställningsjobb från NSA och det övervakningsindustriella komplexet.

Det handlar alltså inte "bara" om vilka data som lagras om våra telekommunikationer. Det handlar inte "bara" om hur detta hanteras i Sverige. Det handlar inte "bara" om människors rätt till privatliv – utan även om rättssäkerhet och om rättsstatens principer.

Det är därför EU-domstolens beslut om att upphäva datalagringsdirektivet är så viktigt. Det är därför domstolens beslut om att datalagringen strider mot de mänskliga rättigheterna är centralt. Det sätter effektivt en käpp i hjulet för de krafter som vill rulla ut övervakningsstaten.

Nu vrider sig justitieministern som en mask på en krok för att slippa ta debatten, för att skjuta frågan framför sig tills efter EU-val och riksdagsval och för att hitta något sätt att ta sig runt EU-domstolens dom.

Men det behövs inga utredningar. EU-domstolen har nämligen redan klargjort vad som är centralt i frågan: Urskiljningslös massövervakning av folkets telekommunikationer, utan konkret misstanke om brott är inte OK och skall inte förekomma.


2 kommentarer:

 1. I Sveriges radios reportage så får man veta mer om hur insyltad polisen verkligen är i informationsutbytet.

  Till och med polisen tror jag glömmer att t.ex. DNA-profiler inte är unika. En DNA-profil kan passa in på ett tiotal personer bara i Sverige. Ser vi till hela EU då handlar det om hundratals personer. Så ju större cirklar som polisen kan söka i - desto större är sannolikheten att man får falska träffar.

  Och som sagt, kombinationen av allt större sannolikhet för falska träffar och automatiken i brottsbekämpningen riskerar att underminera förtroendet för EU än mer än vad det redan är, när allt fler råkar ut för dessa ingripanden.

  För att inte tala om att staterna vanligen tycker att man får skylla sig själv om man blir gripen av polisen. Någon väsentlig ersättning tycks inte utgå.

  SvaraRadera
 2. Det är väl egentligen detta det handlar om:

  Sweden helps the United States National Security Agency (NSA) spy on Russia, leaked documents from whistleblower Edward Snowden reveal.
  http://www.thelocal.se/20131205/sweden-spied-on-russia-for-nsa-report

  Sweden aids NSA-led hacking ops: report
  http://www.thelocal.se/20131211/sweden-aided-in-nsa-hacking-operations-report

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.