2014-05-20

Rösta Pirat för att ge Edward Snowden en fristad!

Här ser vi Piratpartiet och den gröna gruppen genomföra
en aktion för Edward Smowden i Europaparlamentet.

Under våren har Europaparlamentet utrett, debatterat och uttalat sig om massövervakningen. Förutom amerikanska NSA har både brittiska GCHQ och svenska FRA fått kritik. Parlamentet menar att det är fel att massövervaka alla människor, oavsett om de är misstänkta för brott eller ej.

Efter EU-valet börjar det svåra: Att följa upp detta och att få in sådana principer i EU:s nya dataskyddspaket.

Här har Piratpartiet en viktig roll att fylla. Dels för att slåss, i sak, för att skapa dataskyddsregler som är mer än bara vackra ord. Dels är pirater i Europaparlamentet en markering från väljarnas sida att man vill att dessa frågor tas på allvar. Det gör också skillnad.

En fråga där Europaparlamentet inte nådde ända fram var att uttala att NSA-whistleblowern Edward Snowden bör erbjudas en fristad i EU. Det stoppades av de övervakningsvänliga partierna.

Det var då. Men jag är rätt säker på att frågan kommer upp igen. Inte minst då Snowdens tillfälliga uppehållstillstånd i Ryssland går ut i sommar.

Och vi borde hjälpa honom att lämna Ryssland ändå. Han måste få komma till en västerländsk demokrati. I sammanhanget skall man komma ihåg att skälet till att Snowden över huvud taget fastnat i Ryssland är att USA dragit in hans pass och att ett antal EU-länder meddelat att de inte vill ge honom asyl, en fristad eller uppehållstillstånd.

En röst på Piratpartiet är en röst på folkvalda som är villiga att kämpa och bilda opinion för att Edward Snowden skall få en fristad i EU.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.