2014-05-20

Så... Beatrice kommer att komma undan?


Detta är anmärkningsvärt, på riktigt.

Regeringen och det största oppositionspartiet vill fortsätta lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. EU-domstolen har ogiltigförklarat det underliggande EU-direktivet, eftersom det strider mot de mänskliga rättigheterna. Urskiljningslös massövervakning är inte OK.

Vad kommer att hända nu? Vad tycker partierna? Vad tycker kandidaterna till Europaparlamentet? (Det är ju trots allt där mycket av striden kommer att stå.)

Men av någon anledning diskuteras inte saken.

Istället begraver justitieminister Beatrice Ask (M) frågan i en utredning. (Med Ebbe Carlssons gamla överrock, den politiske torpeden Sten Heckscher som utredare.) Utredningen skall presentera en första "analys" efter EU-valet. Och utredningens betänkande skall presenteras... efter riksdagsvalet.

Här har vi, helt uppenbart, en minister som försöker bluffa sig fram. En minister som duckar debatten. En minister som vill undanhålla väljarna möjligheten att påverka frågan i allmänna val. Med det störta oppositionspartiets tysta välsignelse.

Det är frustrerande i sig. Lika frustrerande är att media låter människan komma undan med det.

Jag menar, detta är rätt uppenbart fulspel i en aktuell fråga. Det borde vara intressant för media. Detta är underlag nog för ett drev, om man skulle vilja. Med människorättsaspekten borde till och med landets kultur- och ledarredaktioner orka höja blicken från kaffemuggen.

Men icke. Tystnaden är kompakt. Ointresset är totalt.

9 kommentarer:

 1. Det som är mest anmärkningsvärt är ju att media inte plockar upp bollen. Både regeringen och det största oppositionspartiet (S) vill alltså övervaka den Svenska befolkningen, på uppdrag av NSA uppenbarligen...

  Finns det inget etablerat parti som vill ta i frågan, att (V) inte vill göra det är ju inte så konstigt, (MP) då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gammelmedia bekräftar gång på gång att de inte längre ser sig själva som granskare av Makten, utan som Maktens lojala tjänare.

   Radera
  2. Det passar att vara förvånad nu? Uppenbarligen inte bara SD som råkar ut för styvmor. FI som är ett litet uppstickar-parti med en extrem politik och varken sitter i EU eller riksdag glider omkring på räkmacka i slaskmedierna. Svenska "journalister" är ju ett jävla skämt.

   Det här med den ljugande och propagerande median hade PP kunnat ta upp istället för ja till massinvandring till svenskt socialförsäkringssystem, genusfeminism och hbtq-frågor (frågor som Gudrun och FI visade sig äga totalt), så kanske en och annan tveksam röstat PP istället. Men icke...

   Radera
 2. Tyvärr säger det ju en hel del om vad Sverige (då menar jag en överväldigande politisk majoritet) står i debatten angående övervakning generellt och det säger lika mycket om medias rolls som "granskare" av makten. Illa.

  SvaraRadera
 3. Socialdemokraterna och Moderaterna är överens om att det är Bod(s)trömsamhället som gäller.

  Således.

  Så står det skrivet.

  Bod(s)trömsamhället är fullbordat. (Minata 19:30)

  Tommy Rådberg (S) Kyrkopolitiker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, ni vill införa delar av sharia, det är inget bodströmssamhälle. Det är ett kalifat. 2050 kommer SMR och IFIS att tacka er för verktygslådan ni lämnade dem att förfoga över. Aldrig har upptagandet av jizya blivit så smidigt.

   Radera
 4. Jag hade tagit chansen att fråga Hökmark och vad nu sossarnas toppnamn i EU heter om vad de anser om EU-domstolen och vilket mandat den har gentemot medlemsländerna? Troligen svarar de att länderna måste följa domstolen och därefter tar man upp frågan om datalagringsdirektivet och hur de ska se till att deras partier följer EU-lag i så fall.

  /A

  SvaraRadera
 5. Slutdebatt i radion på torsdag och i teve på fredag. Det är då man får angripa och bli angripen.

  Där är det också dags att börja antyda att PP kandiderar till riksdagen också. Regeringsfrågan är ju så gott som avgjord nu, och vi har ju sett hur det går annars. Gråtande centerpartier i riksdagens talarstol, men sen röstar de lik förbannat på mer massövervakning.

  SvaraRadera
 6. Man behöver väl inte vara så säker på att media inte kommer att ta upp bollen, men detta är ju en fråga för höstens riksdagsval.

  Vinkeln som Engström försöker sälja in är att om vi inte ser upp så får vi ett lika dåligt - eller sämre - datalagringsdirektivet 2.0.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.