2014-05-23

Sifo om (PP) - opinion eller spekulationer?


Det har just kommit en Sifo-mätning inför EU-valet. Den ger Piratpartiet 2,2 procent, vilket skulle innebära att partiet skulle tappa sina två mandat i Europaparlamentet. [ Länk 1 » | Länk 2 » ]

Nu finns det ett par saker att hålla i huvudet, när media basunerar ut denna nyhet...
 • Sifo brukar vikta sina mätningar mot senaste resultatet i riksdagsvalet. Det innebär att Sifos siffror för Piratpartiet blir fullständigt missvisande.
 • Om man räknar baklänges och bedömer felmarginalerna skulle (PP) lika gärna kunna få minst fem procent.
 • Sifos mätning är baserad på att 54 % absolut skall rösta eller redan har röstat + 25 % som troligen skall rösta. Vilket är ett löst antagande.
Detta känns inte helt genomtänkt.

Jag har talat med ett annat opinionsinstitut, som säger att givet de olika senaste mätningarna, diskrepansen mellan resultaten för (PP) i EU- och riksdagsval, felmarginalen för mindre partier etc. – så går det inte att säga något bestämt alls om opinionsläget för (PP).

Noll mandat eller två mandat – det går helt enkelt inte att uttala sig om opinionsläget för (PP) i EU-valet med säkerhet.

Detta blir en grym rysare. Nu gäller en sak framför allt annat – att få iväg (PP)-väljare till valurnorna.

Gör så här:Efter valet kan ingen höra dig skrika. Nu kör vi för fullt ända in i kaklet!

Uppdatering: Det har även kommit en undersökning från Ipsos, som säger 1,8 procent för (PP). [ Länk » ] Å andra sidan gav Novus, som inte viktar, (PP) 3,9 procent för en dryg vecka sedan.

12 kommentarer:

 1. En sak till: Variationen mellan valkretsarna är rätt extrem för (PP), vilket gör det hela ännu mer svårmätt.

  SvaraRadera
 2. Jo de gillar att inte visa PP för mycket i media eftersom tydligen så är det FI:s år i år.

  SvaraRadera
 3. OT: Politiska skämtbilder har ju en helt annan tradition i amerikanska tidningar, här kommer lite nya om Net Neutrality:

  http://www.cagle.com/news/net-neutrality-2

  SvaraRadera
 4. Dessa unndersökningar brukar ändå fånga upp valvindarna ganska väl. Jag vill miinnas att siffrorna såg betydligt bättre ut vid motsvarande tidpunkt inför det förra EU-valet. Det är uppenbart att valvindarna inte direkt blåser i PP:s riktning. Det krävs verkligen något extraordinärt av Christian Engström ikväll.

  SvaraRadera
 5. Lars B har helt rätt. Exempelvis fick Piratpartiet 8,2 % i SIFOs sista undersökning inför valet 2009. HAX:s bortförklaringar om att SIFO viktar enligt riksdagsval verkar lite besynnerliga mot bakgrunden av det.

  SvaraRadera
 6. I Sifo ligger (PP) i princip stilla. Hos Ipsos har (PP)... ökat md 40% jämfört med förr mätningen? Detta är för spretigt för att man skall kunna säga något säkert. Men visst såg det bättre ut 2009.

  SvaraRadera
 7. @Henrik Utan att de beskriver viktningen exakt är det svårt att veta, men viktningen ser sannolikt väldigt annorlunda ut när det finns en stor diskrepans mellan ett partis stöd i EU-val och riksdagsval - vilket vi vet gäller Piratpartiet. 2009 fanns inte någon sådan data som kunde bli fel eftersom det var första EU-valet.

  Dvs, viktningen blir inte lika fel om ett parti har liknande stöd i de olika valen.

  SvaraRadera
 8. Novus:
  [11/2] 1,3 (3-9/2)
  [16/5] 3,9 (5-7/5)

  Sifo:
  [14/2] 1,53 (30/1-12/2)
  [4/5] 2,2 (16-23/4)
  [23/5] 2,2 (13-21/5)

  Skop:
  [4/3] 2,7 (9/2-4/3)
  [5/5] 3,1 (26/3-24/4)

  Ipsos:
  [12/5] 1,3 (25/4-4/5)
  [23/5] 1,8 (13-21/5)

  Demoskop:
  [12/5] 1,4 (29/4-7/5)

  SvaraRadera
 9. Troed: I sista undersökningen innan valet 2009 prognosticerade SIFO att PP skulle få 8,2 %, vilket är mindre än en procentenhet mindre än Slutresultatet. Nu menar du att SIFO kan ha gjort något slags misstag så att de drastiskt kommer att försämra sitt resultat.

  Antingen tycker jag att du ska erbjuda dina konsulttjänster åt SIFO eftersom företaget uppenbarligen har stor nytta av dina kunskaper i hur man utför väljarundersökningar.

  Eller så betraktar vi det som en ytterst kreativ bortförklaring.

  SvaraRadera
 10. Henrik> Inför valet 2009 kunde inte Sifo vikta siffrorna eftersom PP var nya. Den här gången viktar man det mot senaste riksdagsvalet.

  SvaraRadera
 11. Viktning är inget "misstag" utan fullt medvetet från opinionsinstituten.

  SvaraRadera
 12. @Anonym 23 maj, 2014 11:26

  Sakfel. Piratpartiet ställde upp i riksdagsvalet 2006 och fick 0,63 %.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.