2014-05-04

SVT stänger ute Piratpartiet i kväll


Om tre dagar börjar förtidsröstningen i EU-valet. Om drygt tre veckor är den stora valdagen. Att EU-valrörelsen har dragit igång är uppenbart.

I kväll ordnar SVT Agenda en partiledardebatt. De fyra allianspartierna är där. Socialdemokraterna och (V) likaså. Och (MP). Även (SD) deltar, i sin egenskap av riksdagsparti.

Men ett parti får inte vara med: Piratpartiet.

Förklaringen är att denna debatt är inrikespolitisk. Därför är bara riksdagspartier välkomna. Och det kan man ju tycka. Men det kräver att man har rätt stora skygglappar på sig.

Det är just nu som väljarna skaffar sig en uppfattning om hur de skall rösta i EU-valet. Det är just nu folk tittar runt mellan de politiska partierna, för att ta reda på vad de tycker. Det är just nu de olika partiernas existens sjunker in i människors medvetande.

Genom att stänga ute (PP) från en sådan här debatt påverkar SVT resultatet i EU-valet på ett negativt sätt för ett av de partier som ställer upp i EU-valet.

Här råder ett tyst samförstånd mellan SVT och riksdagspartierna. Alla är intresserade av att begränsa konkurrensen. Alliansen och (S) hoppas på detta sätt kunna fortsätta ducka för övervakningsfrågorna. (SD) vill framstå som det enda parti som utmanar etablissemanget.

Men det är som det är. Piratpartiet får synas mer på andra håll istället.

Piratpartiets partiledare Anna Troberg håller öppet hus på gator och torg och på sociala media hela dagen. »

9 kommentarer:

 1. Pp är med en underdrift ett parti med en något trevligare människosyn än Sd men tydligen har SVT sina sympatier.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur menar du nu? Sympatiserar SVT med SD? Konstigt att företrädare för SD aldrig bjuds in när de diskuterar just SD...

   Konstigt att det inte speglas i Göteborgs Universitets professor Kent Asp's undersökning:

   http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1284/1284227_nr38.pdf

   Trevlig människosyn kan diskuteras, att förstöra välfärdsbygget (vård skola omsorg), och ekonomin för miljoner skattebetalande svenskar för att få sitta på piedestal och polera sin gloria (till ingen nytta dessutom, Gudrun knep alla massinvandringsvurmare, hbtqare, genus och statsfeminister till FI verkar det som...) är väl inget som jag skulle upphöja till ett moraliskt föredöme.

   Radera
 2. Junilistan fick inte heller vara med i den här debatten innan förra EU-valet, och se hur det gick för dem.
  I vilket fall så är SVT konsekventa...

  /A

  SvaraRadera
 3. Minnet är förvisso kort men PPs framgång i förra valet sammanföll med uppmärksamhet i gammelmedia? FI verkar ha övertagit denna favör och Generation Gratis (fildelare med rösträtt) donerar förmodligen inte en krona.

  Bye Bye PP - kul så länge det varade!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Generation gratis" kanske upptäckt att att Sverige ger bort sina tillgångar till den nya samlingen gratisätare som skockas till Sverige as we speak... ;)

   Radera
 4. Det gör tydligen ondare att försöka göra upp med PP i övervakningsfrågor än att leva med SD i riksdagen och därmed se chanserna till majoritetsregerande gå förlorade.

  Det bästa de etablerade partierna kunde göra nu vore att gå till attack mot PP och totalt flytta fokus från SD.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Självklart är det det, SD gillar ju övervakningen och är villiga medlöpare i den frågan. De har säkert inget emot att gå i säng med Hollywood heller skall du se...

   Radera
 5. Spännande.
  SVT går in och möter kritiken mot att det var för lite EU-frågor i debatten igår med att det visst handlade om EU...
  Varför blev inte PP inbjudna nu igen....?
  Förvirringen tilltar.
  http://www.svd.se/nyheter/valet2014/partiledardebatt-i-svt-agenda_3525588.svd?sidan=13

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.