2014-06-26

Rättsröta!


Jonas Falk (som förvisso inte är någon duvunge) dömdes för narkotikabrott i Stockholms tingsrätt till 18 års fängelse.

Rättegången var totalt absurd, fakta i målet undanhölls och åklagaren spelade bakom ryggen på så väl domstol som advokater. Dessutom hölls Falk häktad rekordlänge.

Nu har hovrätten givit tingsrätten bakläxa och friat Falk.

Men Falk sitter häktad på nytt. Detta efter en europeisk arresteringsorder utfärdad av Spanien – på grund av misstanke om penningtvätt i det narkotikamål som han just friats i. (!)

Och den europeiska arresteringsordern fungerar så att det svenska rättsväsendet i princip inte har något att sätta emot. Att misstanke om det underliggande brottet har undanröjts bryr sig spanjorerna inte om.

EU:s arresteringsorder bygger på att inte ifrågasätta vad andra länders rättsväsende har för sig, hur idiotiskt det än är. Den är som gjord för makt- och rättsövergrepp.

Denna historia är skandalös från början till slut. Och nu skall den alltså toppas med ett fullständigt orimligt rättsövergrepp.

Läs mer »

17 kommentarer:

 1. Rättsövergreppen mot Dan Park hör man aldrig piratpartister nämna... ens för att avfärda dem...

  SvaraRadera
  Svar
  1. rättsövergrepp?

   Dan Park verkar vara en mycket otrevlig typ och helt öppen med sitt hat. Vad skulle rättsövergreppet handla om?

   Radera
  2. I det här fallet har staten fängslat en konstnär pga av sin konst, var det inte ett problem med att staten fängslar konstnärer för deras konst? Ska inte konsten provocera och ifrågasätta makten? Var det inte därför han fick fängelse?

   Andras hat kommer ju undan med konstmanteln så varför fängsla just Dan Park och inte Sebbe Stakset m.fl? På vilket vis främjar Sebbe Stakset o CO "umgänget mellan människor"?

   Radera
  3. Dan Park blev tillsagd ( vilkorligt dömd ) att inte utöva hets mot folkgrupp vilket han fortsatte med och då dömdes till fängelse. Det har ingen berörelsepunkt med det som HAX tar upp här som handlar om rättsröta. Det gör det inte i Parks fall. Han förtjänade fängelse.
   / M

   Radera
  4. En piratpartist borde vara större anhängare av ordentlig yttrandefrihet än en lag om hets mot folkgrupp där vissa betraktas som skyddsvärda och andra inte.

   Lågutbildad och bitter vit man göre sig icke besvär.

   Heja Park!

   Radera
  5. M:

   Dan Park var aldrig dömd för den första publiceringen när han blev misstänkt för samma brott på nytt då han skrev om det på sin blogg...

   Alla konstnärer som "inte främjar umgänget mellan människor" (ur tingsrättens dom) ska alltså dömas till hets mot folkgrupp? Trots att Dan Parks satir riktade sig mot en offentlig person som är ledare för en stor lobbyorganisation i Sverige, som arbetar för att vita svenskar ska känna skuld för att afrikaner sålde sina slavar till amerikanare för 300 år sedan... det tycker jag också isåfall borde räknas som hets mot folkgrupp. Men en svensk kan ju enligt denna yttrandefrihetsinskränkande lag aldrig bli diskriminerad eller hetsad mot så det är klurigt detta.

   En sak är dock säker, etablissemanget gillar honom inte öht. Därmed får man anta att han gör någonting rätt i alla fall..

   Radera
  6. Mobbande muslimer kan leda till att en kristen kvinna får sparken i Kanada. Jag undrar om det har hänt i Sverige, landet där konstnärer rentav kan få fängelse om de utövar sin konstnärliga frihet till att uttrycka kritik mot islam. Däremot är det i Sverige fritt fram för musiker att rappa att de vill slå SD:s partiledare Jimmie Åkesson gul och blå och hissa i en flaggstång. Då kan de rentav få priser och bli inbjudna att sjunga i samband med att Nobels Fredspris delas ut.

   Radera
 2. En intressant situation kan uppstå i denna soppa. Jag förutsätter att Johan får ett stort skadestånd för den långa häktningstiden, samtidigt kan han dömas för (i grunden) samma brott i Spanien... Eller?

  SvaraRadera
 3. Man borde kanske fråga Julian Assange vad han tycker om EAW. Han borde ju veta. Jonas Falk sitter nu i samma båt.

  SvaraRadera
 4. Om man läser hovrättens dom (finns på magasinetparagraf.se) så kan man se att domen har klara Da Costa-vibbar. Hans syster är fälld för hanterat pengar som bedömts att på ett ospecificerat sätt kommit från Jonas Falks ospecificerade smuggling, och det faktum att detta faller under svensk jurisdiktion beror på 9 kg påstods ha hittas på en båt i Sverige, vilket hovrätten inte godkänner som bevisning. Troligen öppnar den friande domen för att fälla honom i Spanien för smuggelpengar, och att underlåta att betala ut skadestånd.

  SvaraRadera
 5. Nog för att Falk hör hemma i fängelse, men det är ju märkligt att man inte kan producera bevisning som håller i rätten, särskilt när man beaktar vilka verktyg som polisen har tillgång till idag.

  De där 9 kg kokain som påstods hittats i Göteborg, fråga Göteborgspolisen om de sett ett korn av detta beslag samt man undrar ju varför en narkotikahund inte kunde känna doften i båten dagen efter beslaget!? Det är inte för inte brottslingar skämtsamt brukar säga:

  "Jag har en god och en dålig nyhet. Den dåliga, du har polisen efter dig. Den goda, det är den Svenska polisen..."
  (Det kanske finns duktiga poliser i Sverige, men de är en försvinnande liten minoritet, tydligen...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Nog för att Falk hör hemma i fängelse..."

   Inte om man inte kan bevisa att det är där han hör hemma.

   "...men det är ju märkligt att man inte kan producera bevisning som håller i rätten..."

   Riksrevisionen är nog inte lika undrande. Till allt högre grad har de funnit att polisens undersökningsmetoder inte sällan är undermåliga - allt oftare underkänns bevis för att man klart och tydligt kan peka på att polisen själv har förfarit slentrianmässigt med bevisinsamling, alternativt självmant har lagt till egna sådana...

   Hur åklagaren förfarit på sitt besök i Spanien när det gällde falk-affären finns också en del kritik att anföra om. Hur kan exempelvis de godkänna att spansk polis tar en båt i beslag för egen vinning utan att ens kräva att den skall betraktas som bevismaterial?

   Radera
 6. För att förstå "hangover" i sammanhanget skall man veta att Junker är betraktad som lite väl förtjust i flaskan, något som Financial Times (brittisk!) inte sticker under stol med.

  SvaraRadera
 7. Det som blir så oerhört uppenbart är att se hur politikerna prioriterar att döma såna som honom och TPB-grundarna till hårda straff och att lägga ner alla möjliga resurser på det samtidigt som man fullständigt skiter i andra brott som normalt funtade människor nog skulle betrakta som betydligt allvarligare.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article19091024.ab

  Brott som begås mot människor är helt ointresserade för det svenska "rättsväsendet". Medan handlingar som skadar politiska intressen behandlas med strängast möjliga straff och total rättsröta. Själv har jag helt tappat förtroendet för det svenska "rättsväsendet" och den svenska politikerkåren och till viss del har det att göra med en del av nyheterna som jag har sett på den här bloggen.

  SvaraRadera
 8. Det är synd om alla kriminella.´Frihet är när var och en bestämmer vilka lagar som dom ska följa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det är synd om alla kriminella.´Frihet är när var och en bestämmer vilka lagar som dom ska följa."

   Så en person som har blivit frikänd för ett brott skall fortsatt bli utlämnad för just det brottet han blivit frikänd för till ett land som agerar på uppdrag av det landet som just frikänt personen i fråga?

   Om en rättssak sköts enligt lag och rätt enligt god juridisk princip får du det till att det blivit "synd om kriminella"? HUR?

   Radera
 9. Det är precis som i Assange affären / jag tror inte han kommer bli fri det har nog de stora elefanterna i Usa sett till.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.