2014-06-25

Svenska folket säger nej till massövervakning


Svenska folket säger klart nej till åsiktsregistrering, censur och mötes-/demonstrationsförbud. Vilket känns tryggt.

Detta visar en ny undersökning från SOM-institutet. Den går även in på attityder till övervakning.

Motståndet mot telefonavlyssning ökar något. Senaste siffrorna: Alltid kunna användas 15%; i undantagsfall 69%; aldrig 10%.

Speciellt är det gruppen "alltid" som sjunker samman (från 20% år 2008 till 15% i dag).

Detta är en tydlig markering. Svenska folket vill inte ha generell, urskiljningslös massövervakning av alla våra telekommunikationer. Övervakning skall endast förekomma i undantagsfall. Bara människor som är misstänkta för brott skall övervakas.

Även motståndet mot övervakning av kommunikationer som passerar landets gränser (FRA) ökar. Så här ser det ut i dag: Alltid kunna användas 12%; i undantagsfall 34%; aldrig 24%.

Dock kan man notera att svenska folket tycker att kameraövervakning av offentliga platser är OK. (Vilket möjligen bygger på en falsk känsla av trygghet, eftersom det finns undersökningar som visar att kameraövervakning är verkningslös vad gäller att förhindra att brott begås. Man kan även anta att de flesta inte är på det klara med att kameraövervakning i dag allt mer kan användas för att identifiera och följa människor.)

Länk »

1 kommentar:

  1. Så lägligt jag hittade den här bilden...
    https://lh5.googleusercontent.com/-_yQ7SExvtr0/U6owWfBZmNI/AAAAAAAA7Io/o3BE4rqCLT8/w500-h475-no/14+-+1

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.