2014-06-25

EU 2014-2019: Mer överstatlighet


Luxemburgs förre premiärminister Jean-Claude Juncker ser nu slutligen ut att bli EU-kommissionens näste ordförande. I Europaparlamentet har han stöd så väl av borgerliga EPP som socialdemokratiska S&D. Och bland medlemsstaterna får britterna inget nämnvärt stöd för sitt motstånd.

Juncker är en fullblodsfederalist, på det dåliga sättet. Han är en av de mest insyltade i euro-krisen. Han personifierar överstatlighet, kommandoekonomi och centralstyrning. Han är en maktspelare som inte drar sig för fulspel.

Så det blir business as usual i EU de kommande fem åren: Makt kommer att flyttas från medborgarna till politiken, från EU:s medlemsstater till Bryssel och från de demokratiska institutionerna till icke-valda eurokrater.

Cirkulera, här finns inget att se...

3 kommentarer:

 1. Bloggtips:
  Se vad som händer i avlyssningshärvan i Polen. Det är en av de mest skrämmande effekterna av NSAs massavlyssning, hur man kan smutskasta och utpressa vilken politiker som helst om man bara lyssnat in dem länge nog.
  (Vem som spelat in i Polen kan ju både vara NSA som FSB, den ena för Polens kritik av samarbetet med USA och den andra för Polens uttalade stöd för Ukraina).
  Andra suspekta exempel är hur general Petraeus fick gå (efter någon avlyssnat hans nätaktiviteter), eller hur någon läckte "Climategate" mailen precis innan ett stort klimatmöte i Köpenhamn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rationalitetspartiet26 juni, 2014 09:41

   Ja. Den effekten är det värsta hotet mot det öppna demokratiska samhället av alla.

   Den som kan avlyssna alla (inklusive ledande politiker)
   har också HÅLLHAKAR på alla och kan vrida om armen på vem som helst bakom stängda dörrar, alternativt krossa sina motståndares aktivism och politiska kampanjer.

   Vi har ingen aning om de poltiker som försvarar massavlyssningen gör det för att de blivit hotade av spionbyråkratin.

   Det spionbyråkratiska komplexet blir en stat i staten och växer till en hydra som blir omöjlig att granska, kontrollera - eller lägga ner.

   I princip kan man insinuera att ALLA politiska förslag är resultatet av utpressning från de krafter som lierade med spionbyråkratin.

   Den underbara ironin är att om man attackerar Reinfeldt eller EU, Obama med det argumentet kan de inte på ett trovärdigt sätt tillbakavisa det.

   Radera
 2. Riktigt business as usual blir det inte 2014-2019. Svenska Piratpartiet är inte på plats. :-(

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.