2014-06-09

"Tyskland är ett Sverige för vuxna"Jag tillbringade helgen i Berlin. I går gjorde jag ett nedslag på Karneval der Kulturen i Kreuzberg.

Fullständigt fantastiskt. Ändå tittade vi knappt på karnevalståget, utan lät oss uppslukas av folklivet.

Men utöver att det är ett makalöst party, så slås jag av vissa saker.

Till att börja med hade detta aldrig varit tillåtet i Sverige. Möjligen hade det inte heller fungerat i Sverige. Det var så jävla mycket folk att polisen / myndigheterna aldrig någonsin skulle kunna kontrollera situationen om det skulle gå över styr. Istället litar man på att folk sköter sig. Visst, det finns vakter och poliser. Men de går in för att vara vänliga och till hjälp istället för att vifta med batongen.

Själv brukar jag vara synnerligen skeptisk till stora folksamlingar och trängsel. Men här kände man sig avslappnad och trygg. Det var överväldigande trevligt. (Lite samma känsla som man hade i Christiania, som det var förr.)

Sedan hade nog rätt många av besökarna blivit omhändertagna, om det varit i Sverige. Och nu tänker jag inte på droger – utan på de besökare som verkligen gick in för att bli en del av partyt. Lite för extremt, explicit och roligt för att passa in på en svensk stadsfest, om man säger så.

Det var inte ens överdrivet skräpigt. En del plastmuggar här och där. Men när gångtrafiken tätnade så att folk spontant började tillämpa högertrafik fick jag för mig att börja spana efter fimpar. OK, en och annan låg väl och skräpade. Men satt i relation till att man befann sig i ett folkhav bestående av hundratusentals människor var det chockerande hur välhållet allt var. (Jovisst, det gick säkert över framåt natten. Men när jag drog hade festen ändå pågått halva dagen.)

Och så långt in i festen hade jag inte sett mer än någon enstaka orimligt full människa.

"Tyskland är ett Sverige för vuxna" som Horace Engdahl sa. (Fast han sägs ha snott formuleringen från sin ex-fru.)

Det finns något oerhört sympatiskt över detta. Och över Berlin i sig. Varje gång jag varit där känner jag att jag varit med om något nytt, vuxit som social varelse och funnit ny inspiration. Att jag varit med om bra saker – som ofta skulle ha varit otänkbara i Sverige.

14 kommentarer:

 1. Läst din blogg en tid och bör väl påpekas att jag bor i Finland som har lite liknande kontrollbehov som Sverige har. Men hursomhelst Var jag och min fru(dåvarande flickvän) i Hamburg för nästan ett årtionde sen och vi bodde på ett hotell nån km från centrum. En kväll på väg till hotellet så hade dom ordnat en gatufest på gatan som vi brukade gå till hotellet. Man sålde öl på torghandlarvis(man klarade sig utan inhägnat område eller öltält med ordningsvakter vid porten), nåt band spelade och det fanns en hel del figurer som man inte ser här upp i Norden på en gatufest. Trots att jag inte är nån hejare på tyska så hade vi otroligt trevligt på den där gatufesten, det fanns en gemytlighet där som jag inte upplevt här.

  SvaraRadera
 2. En kompis bor i Berlin numera.
  När han var hemma i Sverige och såg alla vakterna utanför krogarna samt på gator och torg, uniformerade i polisens gamla sjuttiotalsuniformer så sa han till mig "Jag vill hem, hemma är Berlin"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner mig mer hemma i Berlin än någon annan stans. Så i höst flyttar jag dit.

   Radera
 3. Jag känner mig taggad att börja inspelningen av Turistnäringens reklamfilm för tyska marknaden: Sverige. Ett Tyskland för barn

  SvaraRadera
 4. Ett tips när det gäller bredband och nedladdning, som båda är krångligt i Berlin och innebär påhälsning av myndigheter och kravbrev etc är att gå till hotellobbys och liknande med en laptop, Där finns det WIFI och köper man en kaffe kan man ladda ned och eller surfa snabbt på deras bredband.

  Ett annat tips om du ska flytta in någonstans där det inte finns bredband är att teknikerna i vissa fall förhalar installationen för att dom får betalt per timme/gång (kommer inte ihåg vilket), så var förberedd på det.

  SvaraRadera
 5. Jag har samma erfarenhet av Tyskland som dig. Tyskland är i mina ögon Europas själ och hjärta. Det var därför det är och varit så viktigt att kväsa tyskarna ordentligt och hålla dom nertryckta, för trots allt elände med totalitära regimer (som inte alls varit något unikt för just Tyskland) så tror jag få förstår hur pass långt framme de låg en gång i tiden. Sådana länder och folk ska kuvas, kosta vad det kosta vill. Precis som alla andra länder som kan bli ett hot.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Wolfowitz_Doctrine

  SvaraRadera
 6. Oscar Swartz har lagt upp ett album med bilder från karnevalen: https://secure.flickr.com/photos/texplorer/sets/72157645041890236

  SvaraRadera
 7. Sverige är ett land för barnsliga människor men som tror att de är vuxna, och som kallar de som är vuxna på riktigt för nedsättande saker när man ifrågasätter de barnsligas bristande logik i diverse diskussioner om samhället...

  SvaraRadera
 8. En svensk motsvarighet skulle kunna vara Andra Långdagen som ägde rum för två veckor sedan i Göteborg. Även om det kanske inte kan jämföras med Berlin i omfattning så var det en väldigt trevlig stämning och mig veterligen inga större incidenter. Göteborg Stad hjälpte till med städning dagen efter så det var snabbt undanröjt. Väl värt ett besök!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Läs detta ang spontana kalas i göteborg.
   http://faktum.se/2012/10/kalastjuvar/

   Dessutom är just Andra Långatan och Järntorget fylld med vakter i polisens gamla sjuttiotalsdräkt numera.

   Första gången jag såg detta var förra sommaren tror jag, vid någon festivitet runt grönsakstorget.
   Jag trodde vakten hade hittat en egen maskeradkostym som han trodde skulle inge känslan av auktoritet.
   Men det visade sig att alla privata bolag har polisens gamla dräkter nu enligt lag.

   Men DDR nostalgi faller hipsters i smaken, så det är väl en fullträff kanske, nu när kollektivismens vindar blåser över väst.
   Då kan man dricka sin microbryggeri öl och skaka sina smala veganska höfter till tonerna av hellströms infantila ylanden.

   Radera
  2. Min poäng? Berlin / Göteborg = 10 000 / 0

   Det som händer i Berlin på en vecka händer på ett år i Göteborg.
   Så man behöver inte gå omkring i en konstant "smala höft vegan vänster hellström de e la gött trots att det inte är gött och allt blir sämre hela tiden psykos"

   Och detta säger jag inte som kritik mot din positiva upplevelse av Andra Långdagen.
   Utan för att avskräcka HAX från att flytta till Göteborg om han mot all förmodan får nostalgi någon gång.

   Hela staden förtätas dessutom nu, så det blir inte lika lummigt som i Berlin, även om dom två inte går att jämföra i övrigt.

   Radera
  3. "Så man behöver inte gå omkring i en konstant "smala höft vegan vänster hellström de e la gött trots att det inte är gött och allt blir sämre hela tiden psykos" "

   Haha, trillade nästan av stolen av skratt. Mitt i prick!

   Radera
  4. Tack för länken, intressant läsning!

   "Så man behöver inte gå omkring i en konstant "smala höft vegan vänster hellström de e la gött trots att det inte är gött och allt blir sämre hela tiden psykos" "

   Bättre då att vara en sur-gubbe och mumla att det var bättre förr ;-)

   Radera
 9. Intressanta betraktelser om Berlin. Tyskland, ett Sverige för vuxna? Det ligger i betraktarens ögon. Klart är att "das Land der Dichter und Denker" med sina c.a. 82 miljoner har ett register i den intellektuella debatten som Sverige har mycket svårt att mäta sig med. Detta beror på flera saker. Ett skäl är traditionen av "Bildungsbürgertum", ett bildningsideal som också kallas Humboldskt. En annan orsak är socialdemokratins roll i Sverige som i samklang med kulturradikalismens framväxt i Sverige efter 1945 efter ett antal decennier inte kom att lägga så mycket vikt vid bildning.
  Sverige och Tyskland har under många århundraden haft mycket djupgående kontakter och de fick ett slut efter den bottenlösa, ohyggliga avgrund som var nazismens fasor och vansinne.
  Efter kriget, Timmen Noll i Tyskland, lade man i Sverige av sig det tyska kulturella arvet. I Västtyskland satsade man på att återuppliva Nyhumanismens bildningsideal och Sverige tog farväl av det som varit det klassiska kulturarvets fönster till vårt land: Tyskland under århundradena.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.