2014-07-28

Är den svenska medelklassen verkligen olycklig?


Något slags kulturell våg tycks dra fram, med budskapet om att den svenska medelklassen är olycklig.

Ur Björn Wimans DN-recension av filmen Turist...
"I essän ”Den borgerliga romanen och den nya medelklassens självförakt” från i våras menade kritikern och författaren Therese Bohman att samtidslitteraturen framställer dagens svenska medelklass som plågad av identitetsproblem och självförakt. Var är, frågade hon sig, romanen om den förnöjda ”Nya Moderaterna-medelklassen” med entreprenörer och egenföretagare som har mer ekonomiskt än kulturellt kapital?"
Länk»

Upplägget är föga överraskande. Nu tänker finvänstern börja kritisera medelklassen för att den inte är fin nog. Nu skall tesen om den kulturellt obildade, lite småkorkade och egentligen olycklige borgaren tuggas till förbannelse.

Vänstern anser sig, som vanligt, alltid veta vad som är rätt, bra och fint. Och inget stör denna vänster så mycket som en borgerlig medelklass som i stort sett är nöjd med livet.

Men nu skall alltså alla familjers drag av Norén-drama, folks existentiella ångest och alla livspusslares dåliga samvete över att de varken hinner med speciellt mycket kultur eller andlighet... upphöjas till... något slags borgerlig defekt? Eller vad?

Kulturvänstern betraktar med frustration en grupp människor – som har det rätt hyggligt och som egentligen mest vill bli lämnad mest ifred med sitt. Hur skall en vänster utan idéer och någon form av verklighetsförankrad politik kunna piska upp klasskamp och socialistiskt patos bland sådana människor?

Därför har kulturvänstern kommit fram till att den måste hjälpa medelklassen att förstå att den lider. Har man inget att tillföra i sak – kör känslospåret. Skapa en feel-bad-factor lagom till höstens valrörelse.

Detta kommer att bli en fantastisk höstsäsong för svensk samhällsdebatts alla drama queens.

14 kommentarer:

 1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 2. Vänstern bör återgå till att vara vänster. Lite strejker och så vidare bör kunna bryta upp högerhegemonin som rått sedan 80 talet och alla liberaler som för 9 år sedan såg regelbunden maktväxling i sig sig självt oavsett innehåll som helt nödvändigt för vitaliteten i en stat kommer att jubla.

  Men det kanske bara gäller när sossarna har majoriterten och låtsas befinna sig till vänster?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom nya moderaterna forsatt i sossarnas spår så har vi inte fått någon ändring på sossarnas 80 åriga innehav! Så nej Sverige är fortfarande alldeles förjävligt åt vänster men har full förståelse för att en indoktrinerad person som dig inte kan se det!

   Radera
  2. Det jag ser är att moderaterna inte levererade den revolution som svenskt näringsliv lurade alla sektliberaler att dom skulle få som belöning om dom jobbade gratis i valkampanjen och att dessa sektliberaler trots det gillar läget.


   Radera
  3. ! Så nej Sverige är fortfarande alldeles förjävligt åt vänster
   ----------------------------
   Jag fattar inte riktigt det.Om t.ex världens mest avreglerade skola (tillsammans med Friedmans experimentverkstad Chile) är kommunism ....Vad fan är det då du vill ha?

   Radera
 3. Det är väl mest att det är ett ganska stressat samhälle numera.. med överdrivet fokus på saker som mest ger korta tillfredställelser. Lite som knark.
  Man delar inte så mkt med andra längre pga centraliseringen vilket skapar sociala och mentala problem. Man knyter inte så starka band. Vi kommer längre och längre bort från vårt ursprung, det liv vi var skapade för från början. Det har nästan garanterat effekter på lyckokänslan. Eller den mer långsiktiga tillfredställelsen kanske är bättre att säga.
  Har väl egentligen inget med vänster/höger att göra även om vänstern förmodligen tror att man kan lösa det med ännu mer centralstyrning och likriktning när det egentligen är tvärt om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Micke visar prov på sitt lågintelligenta trollande.

   Radera
 4. Lägg ner kulturvänstern.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Räcker med att stoppa bidragen från det offentliga och tvinga dem att stå på egna ben så kommer vi nog få se förändringar.

   Radera
 5. Tjavars, miljöpartiet lyckades ju övertyga lattesörplande förortsbor att rösta på dem...så varför skulle inte tok-och-knäpp-vänstern kunna locka några förlorade själar från samma demografi?

  SvaraRadera
 6. Ja, finvänstern har också härjat i den svenska skolan - många har
  tagit chansen att bli rektorer. Under samma tid har lärarnas status och löner sjunkit. Samma folk finns också i facken och bland kommunalråden. Nu, julen 2015, har man plötsligt i facken börjat
  yla om höjda löner för lärarna, - som en följd av PISA-undersökningen och medialt tryck. Herregud vilka töntar!

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.