2014-07-31

Cecilia Malmström tröskar på i EU


Sverige har nominerat Cecilia Malmström för omval som EU-kommissionär.

Som kommissionär med ansvar för inre säkerhet har hon ett sorgligt track record. Några nedslag...

Hon vägrar följa Europaparlamentets uppmaning att säga upp SWIFT-avtalet, som ger amerikanska säkerhetsbyråkrater tillgång till data om europeiska privatpersoners, företags, organisationers och myndigheters bankaffärer.

Hon har inte lyft ett finger för att få Europol att utreda amerikanska NSA:s misstänkta IT-agrepp mot bankdatasystemet SWIFT.

Hon har förhållit sig passiv till EU:s kritiserade datalagringsdirektiv – så att EU-domstolen blivit tvungen att gå in och ogiltigförklara det.

Hon har gjort försök att införa web-censur i EU.

I tramsfrågor har hon sett till att förbjuda meta-tabletter, eftersom de (i mycket stora mängder) kan användas för att bygga bomber av. Därmed dödade hon även den klassiska leksaks-ångmaskinen, som inte har något riktigt bra alternativt bränsle.

Och som ansvarig för EU:s yttre gränser är det hos henne ansvaret ligger när tusentals människor dör när de försöker ta sig till Europa. (Det handlar inte bara om att folk drunknar i Medelhavet. Det finns även exempel på när EU:s gränsstyrkor, Frontex, skjutit obeväpnade flyktingar. I ryggen.)

Detta belönas alltså med att hon får förnyat förtroende. Det får en att undra vad en kommissionär måste göra för att få sparken.

Viss kompetens har hon dock. I en intervju i Fokus 2011 lät Malmström meddela att hon har stor nytta av sin arbetslivserfarenhet som mentalvårdare i sitt jobb som kommissionär. [Länk»]

Nu vet vi inte vilken portfölj Malmström kommer att få i den nya EU-kommissionen. Men jag tror hon är hett eftertraktad av byråkraterna – eftersom hon fått rykte om sig att vara väldigt mycket i sina tjänstemäns våld.

Då återstår att se om Europaparlamentet accepterar en EU-kommission i vilken Malmström får en andra period. Det är faktiskt inte helt självklart. Parlamentet har ofta varit på kollisionskurs med henne under de senaste fem åren.

Länkar:
Cecilia Malmström får förnyat förtroende »
Malmströms skrytlista »

Några äldre bloggposter:
Cecilia Malmström: En fallen liberal »
SWIFT: Cecilia Malmströms förlorade heder »
Malmström-taggade bloggposter på denna blogg »

4 kommentarer:

 1. Hon och Kallebildt måste vara goda vänner!?

  SvaraRadera
 2. Att sabba för ångmaskinsentusiaster borde vara oförlåtligt. En ond människa med andra ord.

  SvaraRadera
 3. Löfven har väl insett att han kommer att behöva Folkpartiet efter valet så, då var väl det ett lätt pris.

  Och Reinfeldt har väl gett upp alla ambitioner nu...

  SvaraRadera
 4. Hon har även försökt göra livet surt för sportskyttar och jägare!
  http://www.dsb.de/media/PDF/Recht/Waffenrecht/Aktuelles/2014--02/Kommentar_zu_Plaenen_Malmstroem.pdf

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.