2014-08-27

15 september kommer baksmällan


Det är naturligtvis bra att de politiska partiernas företrädare får frågan om hur de tänker hantera regeringsfrågan efter valet. Men vi skall vara medvetna om att vad de säger nu inte har någon som helst betydelse när valet är över.

Alliansen och kanske även sossarna kan komma att luta sig mot (SD) i riksdagen. Det är fyra år till nästa val. Folk hinner glömma och en ovanlig situation hinner "normaliseras".

Miljöpartiet kommer att sälja ut sig totalt för att få sitta i regering. Sossar är stentuffa förhandlare. Och miljöpartisterna har fått vittring på maktens köttgrytor.

Stackars vänsterpartiet kommer inte att ha så mycket val, annat än att gå tillbaka till sin roll som stödhjul för en (S)-regering. Inte ens nu när partiledningen gör sitt bästa för att släta över sitt hårda ställningstagande mot vinst i välfärden.

Man skall inte utesluta att (S) och (M) gör upp. Det behöver inte nödvändigtvis vara ett regeringssamarbete. Det kan lika gärna ske i riksdagen. Den nymoderata partikadern följer blint sin ledare. Och sossarnas partikultur kan snabbt sopas undan med tal om att rädda nationen från att ge (SD) makt.

Sedan är det inte alls omöjligt att mittenpartierna vill göra affärer med (S) och (MP). Alliansen i all ära, men historiskt sett är de notoriskt opålitliga. Nu är de dessutom smått desperata.

Allt är möjligt. Vad partierna och deras ledare säger i dag är totalt betydelselöst den 15 september.

3 kommentarer:

  1. Så sant, så sant.

    Det är en klar lingvistisk distinktion mellan löfte och vallöfte.

    Vallöfte är något som godtycklig högst normalbegåvad politiker avger inför ett val i syfte att för egen del erhålla lön för få bestämma över dig. Vallöftet kan bestå i precis vad som helst - begränsningar existerar inte - och saknar till sin karaktär någon större livslängd. När vallokalen stänger på söndagen är samtliga avgivna vallöften nulliteter och är att likna vid timade icke-händelser.

    Löften är - till skillnad från vallöften - något som avges och hålls av hederliga personer.

    SvaraRadera
  2. Mittenpartierna kan knappast samarbeta med Löfven och MP i en koalition eftersom de andra allianspartierna kommer att äta upp dem. Om de rödgröna får absolut majoritet kan Löfven regera med MP och få stöd av V sedan Sjöstedt i (onödan) redan vikt ner sig.

    Om de rödgröna inte får absolut majoritet och det inte blir extraval måste Löfven resp Reinfeldt i egenskap av statsminister på något sätt samarbeta med M resp S för att säkra majoritet i Riksdagen. Hur det går avgörs av vem som är skickligast i spelet vid regeringsbildningen.
    /DNg

    SvaraRadera
  3. Har vi inte en liiiten obetydlig ändring i grundlagen med? Att nuvarande regering sitter kvar om den inte röstas bort.
    Så om Sossarna med anhang blir större än Moderaterna med anhang, så är det upp till SD om de röstar bort muffarna eller inte.

    Syftet med den ändringen var givetvis att göra det ännu svårare för SD, även om de blir största parti (men under 50%) kan de andra partierna pakta ihop och se till att någon annan (vem fan som helst) förblir statsminister.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.