2014-08-21

Frige Dan Park!


Konstnären Dan Park har i dag dömts till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp – på grund av sin konst. [Länk»]

Att spärra in människor för deras yttranden är oacceptabelt i sig. (Såvida det inte rör sig om en konkret uppmaning till brott.)

Att spärra in konstnärer för att de är provocerande, obekväma eller avvikande från politiskt korrekta normer är ett generalangrepp på konsten som sådan.

Lagen om hets mot folkgrupp hotar inte bara yttrandefriheten, den bryter även mot grundläggande demokratiska principer. Hetslagstiftningen framhåller vissa grupper av människor som mer skyddsvärda än andra. Därmed gör man avsteg från principerna om alla människors likhet inför lagen och alla medborgares lika rättigheter.

Det är skamligt att kultursverige hukar i denna fråga. Istället borde man stå upp för konstens frihet.

Frige Dan Park!

Uppdatering 1: Tydligen hålls Park kvar i häkte, vilket är mycket ovanligt när det gäller ett så (relativt sett) kort fängelsestraff. Förmodligen är syftet att pressa honom till att inte överklaga.

Uppdatering 2: SR Ekot rapporterar "Tingsrätten skriver i domen att den som utnyttjar sin yttrandefrihet också har en plikt att undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och som inte bidrar till en allmän debatt." Finns det verkligen något lagrum för detta, eller fabulerar tingsrätten fritt?

46 kommentarer:

 1. "För de flesta av oss, dom allra flesta av oss här, vi är inte vita, heterosexuella, medelålders män. Vi är människor."

  Det är klart, det följer ju ingen debatt på det uttalandet eftersom det är en grupp som är helt okej att dehumanisera. Glömde det.

  SvaraRadera
 2. "Tingsrätten skriver i domen att den som utnyttjar sin yttrandefrihet också har en plikt att undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och som inte bidrar till en allmän debatt."
  Någon som tänker på allas vår Micke.
  /Självklart nazist, det behöver inte Micke påpeka

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja du är nazist och du anser inte att det är ett kränkande epitet.

   Radera
  2. Men jag och andra finner det stötande. Så nu anmäler jag dig för HMF micke... eller vänta.. det kan ju inte jag som vit göra... hmmm alla människors lika värde.. SVENNEHORA, DY ÄR RASIZT!

   Nu blev det snurrigt, kan man alltså inte hetsa mot en svensk vit person? Är det inte det bl.a. ISIS, Athena Farroukzahd, FI mfl. brukar göra på regelbunden basis? ...

   Jag rekommenderar i övrigt Micke att kolla på "en arg blatte"'s videos på youtube...

   Radera
  3. Nej du finner inte epitetet nazist stötande.
   hade du gjort det hade du valt att inte bli nazist.

   Radera
  4. Micke är nu endast en stor halmdocka med ett cirkelresonemang och en papegojas ordförråd.

   Radera
 3. Tack Henrik.

  Att du trots din motvilja mot invandringspolitiska kritiker ändå tar upp detta och försvarar Dan Parks rätt till yttrandefrihet och rätt till konstnärlig frihet - precis som t.ex. Sebbe Stakset och Joakim Thåström är fri att skriva sina låtar. Problemet är att en person blir hyllad på kultursidorna medan den andre får sitta långhäktad på klassiskt svenskt manér. Hade dessa konstnärer blivit bedömda konsekvent i media/rättssystemet enligt samma måttstock så hade de också delat Dan Parks öde. Då de "inte främjar umgänget mellan människor" (ur Parks förra dom, samma mening hittar vi även i domen mot Sverigedemokraten Michael Hess som skrev om våldtäkter och en viss religion).

  Värdegrundsrättegångarna i Sverige har börjat.

  https://pbs.twimg.com/media/BtjRXh8IMAIuK4d.jpg

  SvaraRadera
 4. "Tingsrätten skriver i domen att den som utnyttjar sin yttrandefrihet också har en plikt att undvika uttalanden som är omotiverat kränkande för andra och som inte bidrar till en allmän debatt."

  Man tar sig för pannan. Tingsrätten har väl aldrig slagit mig som de vassare knivarna i lådan så man får hoppas att han överklagar. Att han sitter kvar i häkte är väl också besynnerligt, karln är väl knappast särskilt flyktbenägen? Eller är man så rädd för Dansken i rättsväsendet?

  Inte för att jag gillar hans konst det minsta, men att inskränka hans rättighet att få utöva den och uttrycka sig är ett grundlagsbrott. Grundlagen smäller väl högre än något annat i lagboken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är "värdegrunden" som gäller nu...

   Radera
 5. Anna Troberg tycker att det här är jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Citation needed.

   Radera
  2. https://twitter.com/annatroberg/status/453433154628775936

   Radera
 6. Vad jag förstår handlar det bland annat om tavlor som är så "förargelseväckande" att det även beslutats att dessa skall förstöras.

  Tavlor.

  Som skall förstöras.

  Här finns ju sålunda en alldeles utmärkt möjlighet för PP att slå två flugor i en smäll - dels protestera mot inskränkningen i yttrandefritheten, dels att visa alla teknologiska neandertalare i tingsrätten/samhället att det är fullständigt meningslöst att förstöra ett original när det finns digitala kopior.

  För jag förmodar att det finns digitala bilder.

  Vågar du lägga upp dem i en separat bloggpost HAX? Vågar Christian? Vågar Anna?

  Här har ni fått en smörpassning av tingsrätten för att komma in i valrörelsen med yttrandefrihetsvinkeln på allvar - vågar ni ta den?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag förstår handlar det bland annat
   om tavlor som är så "förargelseväckande"
   att det även beslutats att dessa skall
   förstöras.


   Om så är fallet så är Sverige anno 2014
   i detta specifika sammanhang värre än
   Nazityskland anno 1937:

   Ausstellung Entartete Kunst

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 7. "vågar ni ta den?"

  Nej, de vågar de inte. Det "kan gynna SD"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därmed blir det närmast övertydligt varför PP helt spelat ut sin roll.

   Radera
  2. Jag tycker de resterande massinvandrings-PParna ska vara ärliga mot sig själva och söka medlemskap i FI. Det är där de hör hemma.

   Radera
 8. Vad är skillnaden emellan ett solkors som den etablerade konstnären målar mot svastikan?

  Som vanligt är Alexandersson helt fel ute när han talar om frihet.

  Däremot: Även som Sverigedemokrat är jag lite ambivalent. Dan Parks har gjort "verk" som kan kännas. Det är okej att från en uppburen posiion ha åsiker, eller ens ha en aning om dem där nere.

  /P

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dan Park är en arbetslös, fattig folköls-alkis som petar etablissemanget i sidan genom sina provokativa affischer. T.ex. denna Mahmodo Jallow som förekom på någon av bilderna måste väl anses sparka från en högre position än Park?, han är ju ordförande i de kränktas.. flåt afrosvenskarnas riksförbund och har fått komma till tals i otaliga debatter och andra sammanhang. Han var väl t.o.m. med och författade en rapport till Ullenhag? Jallow är en etablerad opinionsbildare och kan inte anses vara mindre privilegierad än Park. Men som vanligt för vänstern sitter problemet i hudfärgen...

   Jag kan garantera att Dan Park aldrig författat en rapport åt Åkesson...

   Radera
 9. Om så är fallet så är Sverige anno 2014
  i detta specifika sammanhang värre än
  Nazityskland anno 1937:
  --------------------------------------
  Vilket jävla skitsvammel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som kommer från dig, jo vi vet du behöver inte ta upp.

   Radera
  2. Jag har inte sagt att Sverige kan jämföras med den nazistiska högerdiktaturen som den såg ut 1937.
   Men du kanske kan reda ut det åt mig om jag har fel?

   Radera
  3. Skitsvammlet kommer från dig Micke. Fan ta en svenskakurs på komvux eller nåt. SFI? Det börjar ju bli löjeväckande när du inte klarar av att tyda korta, enkla meningar...

   Sen kan du googla entartete kunst. Läs sedan domen mot Park och jämför formuleringarna.

   Radera
  4. Den enda jämförelse man kan göra i det här fallet är hur väl Parks hets mot ickearier överensstämmer med den nazityska slaktardiktaturens som vid denna tid var i full färd att utarbeta upplägget för hur man skulle avliva alla undermänniskor och det VÄLJER Pelotard att ignorera för att vinna billiga skitpoäng.

   Radera
  5. Vari består "hetsen"? Är annat kåseri också hets? Var det inte sånt vi måste tåla om vi ska ha yttrandefrihet? Eller har det att göra med att mörkhyade personer (av sjuklöver-etablissemanget) anses lite klenare, känsligare och mentalt instabila , oförmögna att ta elak humor samt kritik? Var det inte det vi "vita kränkta män" förväntas göra enligt den rådande genusdoktrinen från vänstern?

   Uppmaningar till våld får gärna fortsätta vara förbjudet, men kåseri och underfundig drift (även elak sådan) med etablerad politisk konsensus, dess fanbärare och yrkesgråterskor?

   De som figurerar på Parks bilder är, vad jag har sett, kända ansikten från opinionsbranschen.

   Radera
  6. Ytterligare ett insiktsfullt inlägg av allas vår Micke. På det svarar jag Goddag Yxskaft.

   Radera
 10. Intressant.

  Tingsrätten skriver om

  "....undvika uttalanden som är omotiverat kränkande...."

  vilket rimligtvis borde innebära att det finns uttalanden som är motiverat kränkande.

  Eller?

  SvaraRadera

 11. Det är skamligt att kultursverige hukar i denna fråga. Istället borde man stå upp för konstens frihet.
  -----------------------------------------------------------------
  Du skulle inte ha skrivit ett enda ord till han fördel om han varit kommunist och alla här skulle ha applåderat domen.
  Så mycket är ert kacklande om frihet värd.

  Ni väljer era strider MYCKET noga och dom har aldrig haft med generell frihet att göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försvarar då Sebbe Stakset, Thåström, Timbuk och alla andra vänsterartisters rätt att uttrycka sig konstnärligt. Dock får jag väl ha synpunkter på om hur lämpligt det är att ge dem pris i riksdagen. Jag tror aldrig Dan Park hotat någon med en utförligt beskriven grov misshandel... motbevisa mig gärna.

   Radera
  2. Jaså det har du....Det har inte jag. Jag stöder ingens rätt att uttrycka uppmaningar att döda andra p.g.a deras politiska kulturella eller etniska tillhörighet.

   Radera
  3. Nu läste du inte mitt inlägg ordentligt Micke. "Jag FÖRSVARAR..vänsterartisters RÄTT att uttrycka sig konstnärligt." skrev jag. Ingenstans skrev jag att jag STÖDJER uppmaningar till våld. Adekvat språkbruk är nyckeln till ett framgångsrikt samhälle - fritt översatt efter Konfucius. Sen är jag inte säker på att Dan Park uppmanat till våld eller hotat enskilda politiker med utförliga beskrivningar av en önskad grov misshandel. Det skulle jag inte försvara om han gjort, men det är inte det han blivit dömd på.

   Visa också lite länkar till vänsterbloggar där du ger dig på folk som stödjer Sebbe o CO när du ändå håller på.

   Enligt PISA sjunker läskunnigheten som en sten i landet, och det märks..

   Radera
  4. "kommunist och alla här skulle ha applåderat domen.
   Så mycket är ert kacklande om frihet värd. "


   ?????? Kommunist == frihet ??????
   Vad vill Micke säga ,
   aldrig haft med generell frihet att göra.
   GENERELL ??????
   /En gång generell nazist, alltid nazist
   PS Se hur det gick för TrotskyDS

   Radera
  5. Ett extremt slagkraftigt argument Micke. Jag ger mig...

   Radera
  6. Det tvivlar jag på. Din enfald är så bottenlös att det inte möjligt för dig att vika dig inför fakta.

   Radera
  7. Jag önskar att du kunde argumentera i sak med fakta någon gång. Än har jag inte sett till någon fakta, från dig Micke, att kunna vika mig för..

   Radera
  8. Fakta är att du argumenterar om muslimer på samma sätt som Goebbels gjorde om judar på 30 talet
   Oroa dig inte.Du delar detta med alla andra nazister. Du har vänner.

   Radera
  9. Jag önskar du kunde styrka den "faktan"...

   Radera
 12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 13. Rationalitetspartiet21 augusti, 2014 23:25

  Off topic. Ännu fler vansinnesförbud från EU.

  Glödlampsförbudet (glödlampor ger ett varmare och mer behagligt ljus).

  Tvättmaskiners vattenförbrukning. Dagens tvättmaskiner klarar inte av att tvätta rent och skölja ut allergiframkallande tvättmedelsrester.

  Diskmaskiners elförbrukning. Gamla maskiner hettade upp under torkningen och ångade bort vattnet. Dagens maskiner lämnar alltid blöt disk.

  Vitamintillskott. EU planerar att strypa denna marknad genom att förbjuda tabletter med doser som har hälsoeffekt. Stopp för 1000 mg C-vitamintabletter. Högsta tillåtna dos blir 60 mg.

  Snålspolande toaletter. Man tvingas spola 2-3 gånger för att få bort sk-ten. Ingen vattenbesparing här inte.

  Och nu: Från 2017 får inga dammsugare säljas med starkare motor än 900 Watt. Dagens maskiner har 1800 Watt i snitt. Astmatikerna jublar över denna "reform".

  Mer om dammsugarförbudet
  http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/7996383/Europe-to-cut-power-of-vacuum-cleaners-to-save-energy.html

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte en ny diskmaskin förra veckan, en Bosch Supersilence. Den diskar både rent och torkar disken ordentligt. Har dock inte testat eco-läget än. Man kan dessutom ställa in hur mycket avhärdningssalt den släpper, man behöver bara veta sitt vattens hårdhetsgrad.

   Radera
  2. Rationalitetspartiet21 augusti, 2014 23:33

   Mer källor om EU-vansinnet:

   http://www.gatestoneinstitute.org/4053/eu-regulations

   Radera
 14. Anledningen till att Dan Park kvarhålls i häkte är att när domaren frågar honom om han kommer att återgå i brottslighet om han försätts på fri fot, svarar han inte "nej" som de flesta andra skulle och som domaren måste höra honom svara för att han ska kunna släppa honom.. han svarar "ja, om det jag åtalas för är ett brott så kommer jag att återfalla direkt".

  SvaraRadera
 15. Säger inte alla nazister det?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.