2014-08-04

Svensk offentlig sektor köper IT-tjänster av NSA-partner


Är det verkligen så bra att ett företag som är nära partner med den amerikanska underrättelseorganisationen NSA är leverantör av IT-tjänster till svensk offentlig sektor?

Computer Sciences Corporation (CSC) driftar tillsammans med Northrop Grumman Corporation NSA:s interna IT-system. (Samarbetet är döpt till Eagle Alliance.) CSC är med andra ord en viktig aktör i den amerikanska globala organisation för massövervakning som avslöjats av Edward Snowden.

Att svensk offentlig sektor gör affärer med CSC framgår av kammarkollegiets webtjänst avropa.se.

Man kan fråga sig vilken säkerhetsanalys som gjorts i samband med offentlig upphandling av CSC:s tjänster...

Vad jag kan förstå är i vart fall ett antal svenska kommuner (till exempel Södertälje och Nynäshamn) kunder hos CSC. Men företagets breda kompetens – som den beskrivs på deras hemsida – ger en känsla av att man har fler och tyngre kunder i svensk offentlig sektor än så.

Känner du till CSC-kunder i offentlig sektor, är du välkommen att fylla på med information i kommentarerna. (Eller som krypterad e-post till hax@1010gateway.com)

I den privata sektorn är NSA-partnern CSC också en betydande aktör. Bland kunderna märks till exempel Saab, SAS, Telenor, Tele2, Länsförsäkringar, Trygg Hansa och AMF Pension.

Privata sektorn får naturligtvis göra som den vill – även om det kan vara bra för oss kunder att känna till att många av våra vanligast förekommande företag har IT-band till NSA.

Nu kanske någon menar att CSC "bara" är ett IT-företag i mängden och att NSA "bara" är en av dess kunder. Dock pekar den information som finns om Eagle Alliance på att CSC är en central samarbetspartner för NSA.

Sedan har vi ju det här...
"Computer Sciences Corporation (CSC) was the prime contractor for at least one of the outsourced elements of the renditions programme, inheriting the role when it took over DynCorp in 2004. Under the prime contract, which remains classified, DynCorp, and consequently CSC, entered into agreement with the CIA to provide a range of aircraft for covert operations (including renditions). In turn, the prime contractors entered into agreement directly or indirectly with a set of brokering companies in order to source and secure the use of particular aircraft for the ‘end user’."
Japp. CSC har kopplingar till amerikanska "extraordinary renditions" – de hemliga, utomrättsliga CIA-flygningarna med fångar för tortyr i skurkstater – som fått så mycket uppmärksamhet och kritik. Vilket är en kompetens som man kanske inte spontant väntar sig att finna hos en IT-leverantör till Södertälje kommun.

I sammanhanget skall även påpekas att The Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm Warg är misstänkt för att ha hackat CSC, för vilket han nu sitter häktad i Danmark.

Detta är så långt som jag kommer genom att slösurfa bland öppna källor, på min semester. Om någon grävande journalist eller redaktion vill haka på – då är jag rätt säker på att de lätt kan finna många fler godbitar.

Länkar:
CSC:s svenska hemsida » | CSC:s internationella hemsida »
Eagle Alliance » | Mer om EA »
Kammarkollegiet: CSC Sverige AB »
CSC på Wikipedia: ENG » | SWE »
Who has more access to your data than the Government? »
Germany cooperated with NSA's partner firm for several years »
Germany Will Ban Tech Companies That Play Ball With NSA »
The Rendition Project »
Computer Sciences Corporation torture link challenges Norway's ethical reputation »
Lloyds owns stake in US firm accused over CIA torture flights »
Customers urged to boycott CSC over CIA 'torture flights' »
Meet the contractors analyzing your private data »
Svartholm Warg och CSC Danmark »

7 kommentarer:

 1. Alexander Henriksson04 augusti, 2014 18:54

  De gör i alla fall affärer med polisen också. Men det är inget skumt med det. CSC är ett vanligt IT-företag.

  SvaraRadera
 2. Så RPS använder en new age-konsult för sin organisationsutveckling och en NSA-partner för IT.

  You couldn't make this shit up.

  SvaraRadera
 3. http://www.sodertornskommunerna.se/om-sodertornssamarbetet/pressmeddelanden/haninge-nynashamn-och-sodertalje-later-tieto-sweden-ab-skota-it-driften

  http://www.tieto.se/tieto-tar-%C3%B6ver-it-drift-och-anv%C3%A4ndarst%C3%B6d-i-haninge-nyn%C3%A4shamn-och-s%C3%B6dert%C3%A4lje-kommuner

  Är ju bara massa skitsnack och dravel i din text.

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Tillräcklig substans för att få Tyskland och Norge att reagera dock.

   Radera
 5. SAAB AB ,svensk försvarsindustri, (inte bil-SAAB) skilj på dessa.

  När jag jobbade på SAAB AB (inom försvarssektorns hemligaste grenar) togs beslut av IT-ledningen i Linköping (SAAB AB) att överlåta it-verksamheten till CSC. Det privata svenska it-företaget som haft hand om it-driften avpolleterades och alla anställda fick gå.

  Jag tänker att NSA idag har tillgång till all hemlig information som finns i SAAB-koncernen genom SAAB AB:s outsorcing av IT-verksamheten till CSC.

  Fredrik

  SvaraRadera
 6. Svenne: Den som inte har något att dölja har inget att frukta.

  Julie Zeh & Ilija Trojanow: Den som inte har något att dölja har redan förlorat allt.

  Jag är SÅÅÅÅ trött på Svenne.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.