2014-09-01

I morgon börjar ännu en rättegång mot Anakata


I morgon, tisdag den 2 september, börjar ännu en rättegång mot The Pirate Bay-grundaren Gottfrid Svartholm-Warg, a.k.a. Anakata.

Rättegången hålls i Köpenhamn, där han står misstänkt för att ha hackat företaget Computer Sciences Corporation, CSC.

Jag vet naturligtvis inte om GSW är skyldig eller ej. Jag vet inte heller vad det påstådda intrånget haft för syfte – om det skett. Förhoppningsvis får vi mer kött på benen när rättegången startar.

Men, det kan vara på sin plats att hålla ett par saker i minne...

  • Åter talas om en "fjärrstyrd dator", vilket låter lite udda. Dock verkar det vara fråga om en lab-server. Vilket inte är något konstigt alls. Jag antar att ordvalet syftar till att underminera GSW:s trovärdighet.
  • Omständigheterna i detta fall är i princip identiska med vad som förelåg i det fall i Sverige där Svea Hovrätt frikände GSW. (Det handlar till exempel om samma dator.)
  • CSC är inget vanligt dataföretag. Bland annat sköter de den amerikanska spionorganisationen NSA:s IT-struktur.
  • CSC har även utpekats av människorättsorganisationer för att ha agerat bulvan åt CIA i samband med hemliga, utomrättsliga fångtransporter, så kallade extraordinary renditions.

Detta kan vara bra att känna till, eftersom jag misstänker att media kommer att gå den enkla vägen och copypasta från åklagarens brief.

Uppdatering: En något utbyggd variant av denna bloggpost finns på englska på HAX.5July.org. / In English »

Uppdatering: Den danska tidningen Politiken har en lång artikel om fallet. I den framgår bland annat att den danske åklagaren försökt hindra att Jacob Appelbaum medverkar som expertvittne i rättegången – och att datasäkerheten hos CSC varit undermålig. Länk »

4 kommentarer:

  1. Fick för mig att det var polisen och möjligen skatt i Danmark som var målsägande..sköter CSC datorerna där också?

    SvaraRadera
  2. Hade för mej att det var september nu... Eller har du bara suttit och sugit på denna karamell ;)

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.