2014-09-23

I riksdagen kommer inget att bli som (S) och (MP) har tänkt sig


Sossarna och miljöpartier förhandlar vidare för att sy ihop en regering.

I media får man lätt intrycket att detta spelar någon roll.

Men nu är det ju trots allt så att dessa två partier inte har någon majoritet i riksdagen bakom sig.

Vad (S) och (MP) kommer fram till är alltså inte vad som kommer att ske i Konungariket Sverige – utan bara vad en eventuell rödgrön regering skall vara överens om att den skall tycka.

I riksdagen har en sådan regering sedan två alternativ. Det ena är att göra upp med (V) och (SD) – samtidigt. Det andra är att göra upp med de borgerliga partierna.

Annars blir det inte något. Och då kan regeringen tycka vad den vill.

Det enda som går att säga med någorlunda säkerhet – det är att nästan inget kommer att bli som det (S) och (MP) kommer överens om i sina förhandlingar.

1 kommentar:

  1. Minoritetsregeringar är ju det vanligaste, även i Sverige. Socialdemokraterna är till skillnad från de borgerliga utan erfarenhet av att sitta i en koalitionsregering. Senast det skedde var 1951-1957 ihop med bondeförbundet (centern). Miljöpartiet har aldrig suttit i regeringsställning. Det har för övrigt inte Stefan Löfven heller. Där har vi de stora svagheterna från början. I övrigt kommer riksdagen att få stor makt.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.