2014-09-13

Istället för att ligga på soffan - rösta på Piratpartiet!


Ja, jag vet... Riksdagsvalet är som vanligt en strid på kniven och de flesta känner sig tvingade att rösta på sitt lag. (SD) och (Fi) har sina groupies. Men det finns ändå en grupp väljare, som jag nu vänder mig till: De som inte tänkt gå och rösta, soffliggarna.

Att avstå från att rösta är visserligen en fullt legitim markering mot systemet. Men jag vill föreslå en annan taktik: Rösta på Piratpartiet.

Så här: Även om (PP) inte kommer in i riksdagen, så vore det oerhört värdefullt om partiet fick minst en procent av rösterna. I så fall kommer det att få gratis, utdelade valsedlar i alla vallokaler de två kommande riksdagsvalen. Detta är ett mål som går att uppnå, om folk bryr sig lite.

Dessutom är en röst på Piratpartiet en markering mot övervakningsstaten. Kanske den enda du kan göra, under överskådlig framtid.

Visst, (PP) är inte riktigt på banan just nu. Men på fyra år, till nästa val kan piraterna hinna kamma till sig. Och riksdagsvalet 2018 kan komma att bli oerhört viktigt – vad gäller övervakning, internets frihet och våra fri- & rättigheter.

Så, om du inte tänker gå och rösta för att du inte vet vad du skall välja eller för att du inte tycker att det är mödan värt – rösta ändå på Piratpartiet i riksdagsvalet!

Om det inte finns valsedlar för Piratpartiet i din vallokal, ta då en blank valsedel och skriv Piratpartiet på den. Svårare är det inte.

Maktpartierna måste få lite opposition.

19 kommentarer:

 1. Nej, HAX jag kommer inte att rösta. PP har börjat på allvar driva frågor som jag inte håller med om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad PP driver i morgon - utöver kärnfrågorna - står skrivet i stjärnorna. Det kan bli något bra. Och (PP) är det ENDA parti som driver piratfrågor som har någon som helst chans att komma upp i en procent av rösterna.

   Så tror jag.

   Radera
 2. Sorry, men det går inte att rösta på ett parti som eventuellt senare kan komma att skärpa till sig och driva de frågor jag tycker är viktiga. Rensa upp i partiet först så ska jag tänka på saken.

  SvaraRadera
 3. Hax: Hur känns det att rösta för förslaget om medborgarlön? Eller kollektivtrafik-som-någon-annan-ska-betala-till-fullo, som drivs iaf här i Stockholm?

  SvaraRadera
 4. Hur känns det att rösta för mer övervakning? För inskränkt offentlighetsprincip?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns som ett 13% långfinger åt systemet istället för att ett 1% valsedelsbidrag åt pösmunkarna som förstörde piratpartiet blir stulet från oss skatteslavar.

   Rötäggen kommer väl förhoppningsvis att lämna piratstugan när det inte finns pengar i sikte, och om de vill få valsedlar utdelade måste de skärpa till sig så att medlemmarna blir intresserade av att jobba åt dom.

   Radera
  2. Så känner jag också, men jag hjälpte till att dela ut till några vallokalerna ändå, samt röstade på PP och kryssade Rick.

   Radera
 5. Hax: Jag har inte förordat en röst på något parti. Men du rekommenderar väljare att rösta på ett parti som vill ha medborgarlön och "gratis" kollektivtrafik. Jag bara undrar hur det känns för dig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. gratis kollektivtrafik och skattefinansierad kollektivtrafik är två helt skilda saker.

   Piratpartiet driver nolltaxa dvs skattefinansierad kollektivtrafik. Detta har redan införts på andra ställen i Europa, med gott resultat dessutom. Planka.nu har en mycket bra sammanställning över hur ekonomin går ihop, och faktiskt - det blir billigare att lägga avgiften på skatten per medborgare räknat! De som förlorar är ju såklart de som tar bilen och/eller cykeln, men tror inte dessa är i överväldigande majoritet direkt...

   Radera
 6. Första gången någonsin som jag inte kommer att rösta. Senaste riksdagsvalet röstade jag PP och ångrade mig omgående bittert.

  Hade PP skött sina kort rätt hade de varit ett parti runt 10%. Det är skickligt att så fundamentalt misslyckas när man får straffspark efter straffspark i media. Det är omöjligt att få ett medieklimat som tar upp piratfrågor mer än vad som skett.

  PPs agerande map Julian Assange (och även Wikileaks) efter valet är pinsamt. Lägg till snowden, den udda utvisningen av gsw med tillhörande 100 miljoner i temporärt ökat bistånd till Kambodja.

  Medborgarlön är ett utmärkt förslag. Men inte i AT regi. Rätt införd kommer en medborgarlön stimulera arbete(betalt arbete). Att det är brist på arbete är en vanföreställning. Det finns en brist på arbete där 2/3 av lönen går till staten.

  Förövrigt, att presentera ett ogenomtänkt medborgarlöns förslag strax innan ett val visar att man är oseriösa. Man kunde förberett sig ett par år åtminstonde.

  Detta val blir jag soffliggare och så lär det förbli tills det finns alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du gör som du vill och jag respekterar ditt val.

   Min tanke var att om man skulle kunna städa upp i (PP) politiskt och organisatoriskt till 2018 + ha fria valsedlar utdelade då (så att man har tid att driva valrörelse) - då skulle det kunna bli något...

   Radera
 7. Jag skulle personkryssa Christian Engström hade jag tänkt, men han fanns ju inte ens med på valsedeln! OK, det fick bli Falkvinge istället, som ett sent tack för att han startade hela piratrörelsen - men varför är inte Christian med på valsedeln? Var ni så säkra på att få behålla minst ett mandat i EU-parlamentet att det inte verkade behövas?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror Christian räknade med att komma in i EU-parlamentet en till vända, och att vara både i Bryssel och Stockholm samtidigt blir lite svårt. Därför tror jag han inte ställde upp till riksdagslistorna.

   Radera
 8. Jag tycker PP gjorde ett fantastiskt jobb i Bryssel och är nöjd med att ha röstat på dom. Men inför riksdagsvalet framstår dom som någon slags vilsen, frihetlig vänster. Inte helt olikt MP. Sånt kan jag tyvärr inte rösta på. Det fick bli Klassiskt liberala partiet för min del. Synd att splittra en redan alltför liten och fragmentarisk frihetlig rörelse. Men tyvärr. PP har inte levt upp till mina förhoppningar inför det svenska valet.

  SvaraRadera
 9. PP har så effektivt förstört frihetsfrågorna med sina bögerier så att man misstänker professionell infiltration.

  Blev SD i år, trots att de är en samling byfånar vars politik skulle vara spiken i kistan för Sverige om den genomfördes.

  SvaraRadera
 10. Nope. Jag högaktade PP för deras "enfråga", men sedan breddade de sig och önskar i princip fri invandring.

  Jag tror det är lättare att rulla tillbaka sviterna av övernitisk övervakning än öppenhjärtlig invandring utan jobb och bostäder som väntar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Talat som en sann bonnläpp. :)

   Radera
  2. Jag ser att Wertigon redan påbörjat arbetet inför PPs kampanj inför 2018...

   Heja Wertigon! Du och Micke är ovärderliga som nyttiga idioter. Tack för ett idoga arbete.

   Radera
 11. Kommer aldrig att rösta på PP igen. Jag gjorde det i ett EU-val men skulle aldrig göra det i ett riksdagsval. PP är för statsfinansierad skola och välfärd, fri och bidragsfinansierad invandring, medborgarlön och en mängd andra saker som inte går ihop med mid idé om frihet.

  Nu är de bara ännu ett vänsterparti i mängden.

  Därför röstar jag som alltid på Klassiskt liberala partiet.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.