2014-09-13

Efter valet börjar den verkliga maktkampen


Nu går Konungariket Sverige till val – för att utse de människor som skall bestämma över alla andra.

I morgon kommer svenska folket att rösta för ökad övervakning, mer hemlighetsmakeri, mer makt till EU, mer förmynderi, fler morallagar, en fortsatt idiotisk drogpolitik och fortsatt slöseri med skattepengar. Oavsett vilket lag som vinner.

Politik handlar om tvång. De som vinner kan tvinga hela folket att bete sig på ett visst sätt. Det gäller även på områden där det vore bättre om människor fick bestämma själva. Politiken drar nämligen till sig utövare som tycker om att ha makt över andra. De kommer alltid att vilja utöka sin makt, på vanligt folks bekostnad.

Under de kommande fyra åren kommer den järntriangel som består av politiker, byråkrater och allehanda särintressen att stärka sin makt. De enda som inte får vara med är folket.

Efter att ha sett gårdagskvällens partiledardebatt blir jag stärkt i min uppfattning om att det inte går att förändra speciellt mycket till det bättre inom systemet. Istället måste man utsätta politiken för ett yttre tryck. Sätta diskussionsramarna. Skapa nya idéer som trendar. Slå makthavarna på fingrarna när de spårar ur.

En spaning är att vi kommer att få se en ny slags maktkamp de närmaste åren. Teknik som är disruptive – som blockchains – kommer att hamna i fokus. Teknik som makthavarna inte begriper sig på eller ännu ens känner till. Teknik som Maktapparaten kommer att göra allt för att stoppa, eftersom den utmanar dess makt. Det kan bli stökigt.

Även kampen om den fria informationen kommer att bli het. Det är nu spelreglerna för internet kommer att ses över. Det är nu upphovsrätten måste anpassas till en ny tid. Det är nu de gamla spelarna har sin sista chans att stärka sin position på uppstickarnas och den fria marknadens bekostnad. Det är nu de stora striderna om övervakningen kommer att stå.

Vilket är frågor den valrörelse vi just har utsatts för inte har varit i närheten av att beröra.

Men det är på dessa områden som den verkliga striden om framtiden kommer att stå. I denna strid kommer frontlinjen inte att gå så mycket mellan höger och vänster som mellan maktapparaten och folket.

4 kommentarer:

 1. Hear, hear.
  /Bo Bengtsson Johanneshov

  SvaraRadera
 2. Neoliberal Agenda13 september, 2014 17:19

  99.9% kommer rösta för ökat förtryck.

  En hel del av dessa kommer rösta på ett förtryck för att undvika ett annat. Man är oense i fall en smäll på käften är bättre än en spark på smalbenet.

  Bara ett parti säger konsekvent nej till initierande av våld/tvång. Valet borde vara enkelt
  www.liberalapartiet.se  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.