2014-09-10

Några kommentarer i sak, mitt i konfettiregnet över handelskommisionär Malmström...


Alla tycks kvittra förtjust över att svenska Cecilia Malmström fått posten som handelskommissionär i den nya EU-kommissionen.

Själv är jag lite mer... avvaktande. Typ.

Som "inrikeskommissionär" under förra mandatperioden försökte Malmström införa web-censur. Hon misslyckades med att hantera migrationsproblemen vid EU:s yttre gränser, så väl ur humanitärt som praktiskt perspektiv. Hon gav USA:s säkerhetsbyråkrater tillgång till data om europeiska banktransaktioner. Hon har sett mellan fingrarna med amerikanska NSA:s massövervakning av européer. Och hon var så handlingsförlamad när det gäller EU:s datalagringsdirektiv att EU-domstolen till slut fick upphäva direktivet.

Bland eurokraterna är Malmström känd som en relativt svag och tämligen lättledd politiker.

Nu skall hon alltså bli högsta chef för handelsfrågorna i EU.

En av de första frågor som hamnar på hennes bord är frihandelsavtalet mellan EU och USA, TTIP. Vilket är en förgiftad dossier.

Till att börja med handlar TTIP inte om frihandel som i fri handel, utan om ytterligare regleringar. Vidare är dossiern nära kopplad till frågorna om amerikansk massövervakning, där Malmström redan har varit mer än lovligt undfallande. Den omges av ett omfattande hemlighetsmakeri. Dess IP-avsnitt kan komma att hota internets frihet på samma sätt som det fallna ACTA-avtalet (de ger sig aldrig). Och TTIP kommer att bli den slutliga uppgörelsen om ISDS – det vill säga frågan om det är ett lands folkvalda eller företag i andra länder skall få sista ordet i lagstiftningsfrågor.

Att vara handelskommissionär är en extremt knepig post. Jag är tveksam till om Malmström vill eller förmår sätta allmänintresset främst. Men låt oss hoppas att jag har fel.

12 kommentarer:

 1. Det var till att vara diplomatisk :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med Tobbe J. Vad fan har hänt?

   Radera
  2. Jag har en av mina sarkastiska dagar...

   Radera
 2. Undrar om huvudordet för hennes nominering är just lättledd

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, och detta på Julia Reda's blogg förstärker intrycket av vad som pågår (intilliggande område): How special interests are gearing up to obstruct European copyright reform

   Radera
 3. Hej! Jag kan inte invända mot det mesta du skriver om Malmström. Men jag ser direkt att du i frågan om ISDS (som jag råkar veta en del om) kolporterar exakt samma fullständigt förvirrade uppfattning som Carl Schlyter, dårfinkarna på ETC med flera. Frågan är om dina övriga påståenden är lika illa underbyggda. Jag är misstänksam mot statsmakt och EU. Det finns goda skäl till det. Men när det börjar handla om generella konspirationsteorier är jag misstänksam.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ISDS? Upplys oss okunniga.

   Radera
  2. http://en.wikipedia.org/wiki/Investor-state_dispute_settlement

   Radera
  3. Oavsett hur bra ISDS blir så är det aldrig någonsin rätt att ett företag ska få stämma en stat för att lagstiftning ändrats, svårare än så är det inte. En investerare ska få stämma en stat som inte lever upp till sina åtaganden ja, men en sådan mekanism finns redan vad jag förstått.

   Radera
  4. Som vanligt är PR-konsulten Magnus Nilsson en betald torped för olika delar av USAs högermaskin.

   ISDS är en total katastrof och innebär att de globala storföretagen (men inte mindre lokala företag som saknar resurser att stämma stater) explicit hamnar ovanför nationalstaternas regeringar, vilket antigligen är något som Magnus Nilsson tycker är jättebra.

   TTIP/ISDS innebär att politiskt valda ledare blir helt maktlösa när det gäller forma politiken i sina egna länder så fort något Fortune1000 företags framtida vinster riskerar att påverkas.

   Vanliga anställda ska glatt acceptera att de riskerar att bli av med jobbet pga av "kapitalismens dynamik" medan storföretag ska få sina framtida vinster skyddade från varje beslut som går emot deras vinstintresse

   Radera
 4. Du glömde nämna ansvaret för FRONTEX och deras förehavanden...obeväpnade flyktingar skjutna i ryggen?

  SvaraRadera
 5. Undrar om huvudordet för hennes nominering är just lättled

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.