2014-09-10

EU:s dataskyddsgrupp ger Ask & Heckscher bakläxa om datalagringen


Det är inte OK med massinsamling av data om vanligt, hederligt folks tele- och datakommunikationer. Detta säger EU:s dataskyddsgrupp i en rapport som just dök upp i mitt flöde.

Det betyder att justitieminister Beatrice Ask (M) och hennes specielle utredare Sten Heckscher får bakläxa från ytterligare en tung EU-institution, vad gäller datalagringen.

Regeringen och (S) vill fortsätta lagra data om alla svenskars alla telefonsamtal, mobilsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner.

Detta trots att EU-domstolen givit tydligt besked om att EU:s datalagringsdirektiv strider mot de mänskliga rättigheterna och därför inte är giltigt. (Det direktiv som den svenska lagen bygger på.)

Regeringen har tillsatt en utredning, som skall presentera sina slutsatser efter riksdagsvalet. Utredaren, den (S)-märkte politiske torpeden Sten Heckscher har dock givit ett preliminärt besked om att han anser att den svenska datalagringen kan fortsätta.

Samtidigt säger juristerna i EU:s ministerråd att datalagringen måste upphöra. Tysklands justitieminister har dödförklarat datalagringen. Österrikes högsta domstol säger tydligt nej till datalagring. Och FN:s människorättskommissionär riktar hård kritik mot urskiljningslös datalagring utan brottsmisstanke.

Och nu säger alltså även EU:s dataskyddsgrupp (Article 29 Data Protection Working Party) att EU-domstolens dom innebär att insamling av data om alla medborgares alla telekommunikationer inte får ske. [PDF»]
"In particular, national data retention laws and practices should ensure that there is no bulk retention of all kinds of data and that, instead, data are subject to appropriate differentiation, limitation or exception."
Det vill säga att övervakning bara skall få förekomma i de fall det föreligger misstanke om brott.

Men justiteminister Ask (M), sossarna och utredare Heckscher vägrar fortfarande att lyssna på det örat.

Istället hoppas de kunna undvika en debatt om frågan i valrörelsen – genom att hålla den gömd i en utredning. Vilket är fegt, ohederligt och odemokratiskt.

Kräv besked om vad partierna tycker om datalagringen innan valet!

10 kommentarer:

  1. "Kräv besked om vad partierna tycker om datalagringen innan valet!"

    Det är väl mycket tydligt att alla partier utom (PP), (V) och (MP) stödjer datalagringen. Tyvärr verkar inte folk bry sig...

    SvaraRadera
    Svar
    1. MP ville dock förbjuda anonyma bloggar (tills man blev påkomna), så det partiet kan man inte lita på. De säger vad som helst för att få röster och spelar på folks okunnighet.

      Skulle V plötsligt växa till, låt oss säga 3e största parti, vet jag inte hur de skulle förhålla sig till övervaknings-verktygslådan - V har ju tidigare motsatt sig EU, men i takt med att EU utvecklats i en riktning som tilltalar V (Sovjetunionen), så hör man aldrig något om utträde ur EU från V nuförtiden...

      Sättet PP förvaltade sina tidigare framgångar ingjuter inget större hopp om att de ska kunna göra någon egentlig skillnad i framtiden heller. Då måste nuvarande partiledning (som omger sig av naiva ja-sägare) bytas ut och fokus åter sättas på kärnfrågorna, utan särpräglade vänsterfrågor som pynt på alla frågor.

      Radera
    2. Personligen så är det här en dealbreaker med sossarna. Min röst kommer inte gå till sossarna så som den gjort sedan mitt första riksdagsval 1998.

      Radera
  2. Klart jag bryr mig, Jag har frågat en riksdagsman

    Anser ni att alla skall övervakas hela tiden eller att bara människor som är misstänkta för brott skall övervakas?
    se vad jag fick för svar
    ...frågan är ganska konstig, menar Du allvar med den, att jag eller Du som liberaler skulle vilja övervaka varje persons datatrafik? Vad får Du allt i från? Den svenska lagen tar ju sikte på just det motsatta, att bara då det föreligger misstanke om speciella brott, får efter domstolsprövning övervakning i betydelsen kartläggning ske

    Goddag yxskaft, av barmhärtighet nämner jag inte vem som svarade mig
    /Bo Bengtsson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan man som svensk skattebetalare inte förvänta sig högre nivå på de folkliga representanterna kan vi lika gärna införa teknokrati (den resursbaserade varianten)...

      Radera
    2. Du borde tala om vem du pratade med. Har en person som sitter i Sveriges riksdag så lite insikt i vilka lagar som vederbörande är med om att stifta så har "fanskapet" ta mig tusan inte där att göra!

      Det är ju trots allt val i år!

      Radera
    3. Är det inte så att ni bara pratat förbi varandra? En gissning är att hen nog menar att trafikuppgifter som ligger hos operatörerna inte används förrän konkret misstanke föreligger.

      Radera
  3. Borde man inte kunna dra företag som pysslar med datalagring enligt DLD (Felia, Tele2 osv.) inför tinget och sedan överklaga hela vägen upp till Europadomstolen?

    En solklar vinst, någon som känner några jurister som har dåligt att göra och vill göra sig en hacka?! Kommer nog ta lite tid...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bahnhof har anmält sig själva:
      https://www.bahnhof.se/press/press-releases/2014/07/08/anmaler-sig-sjalv-for-utebliven-datalagring

      Radera
    2. Du KAN, men du skulle behöva ligga ute med alla kostnaderna så bara ett större företag har råd med en sådan sak...

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.