2014-09-17

Övervakningsfrågorna: Vad händer nu?


Det finns inget stabilt underlag för en traditionell regeringsbildning. Vi kommer säkert att få en regering, förr eller senare. Men hur den kommer att se ut och hur det är tänkt att ros i hamn får framtiden utvisa. Men oaktat detta – så går det naturligtvis ändå att fatta beslut i riksdagen. Allt som krävs är att tillräckligt många är överens.

Vad innebär detta när det gäller övervakningsfrågorna?


Datalagringen:
Utredaren menar att den svenska datalagringen kan fortsätta, vilket går på tvärs med uppfattningen hos en lång rad tunga aktörer på området i EU. S&M vill fortsätta datalagra (och har egen majoritet i riksdagen.) Vilket även SD, KD, FP och kanske C vill. Samtidigt är frågan i sakta mak på väg mot rättssystemet och slutligen EU-domstolen. I snabbfilen finns internetoperatören Bahnhof som gått direkt till EU-Kommissionen för att få Sverige att upphöra med datalagringen.

EU-Kommissionen kan komma att handla snabbt. Eller inte. Men den är just nu vårt bästa hopp. För räkna inte med att MP kommer att stå fast vid sitt nej till datalagringen, när det skall förhandlas om ministerposter med sossarna.


FRA, NSA & Co:
En svag regering kan komma att innebära att FRA får längre koppel. Och S&M har ändå gjort upp om denna del av massövervakningen...

I dagsläget är det oklart vem som kommer att tvingas ta tag i de kniviga frågorna: FRA:s IT-attacker mot andra länder; FRA:s tillgång till NSA-databasen XKeyscore; det demokratiska mandatet och den lagliga grunden för detta.

Räkna inte med att dessa frågor kommer att få något svar på den politiska arenan under överskådlig tid. Just nu får vi förlita oss på medborgarrättslig aktivism och grävande journalistik för att få klarhet i vad som egentligen pågår.

Under tiden fortsätter den absurda farsen där det FRA vill göra blir "lagligt" bara för att den hemliga FRA-domstolen säger att det är "lagligt". En hemlig domstol som skapar eget legalt mandat i ett land med parlamentariskt kaos... Vad kan väl möjligen gå fel?


Men jag väljer ändå att se detta från den ljusa sidan. Medan politikerna gräver ner sig i annat måste vi som är emot massövervakning flytta fram våra positioner och stärka våra ställningar. När beslutsprocesserna väl kommer igång igen och när landet får en regering – då skall det vara vi som har bollen.

6 kommentarer:

  1. Men vi kan var helt säkra på att MP kommer att svika och inte villkora regeringsförhandlingar med begränsing av massavlysningen.
    MP är en del av den korrupta eliten som alla andra politiska partier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är väl snarare så att MP prioriterar symboliska miljöer långt mer än integriteten, så den är lätt att förhandla bort.

      Radera
    2. Miljöfrågor. .. satans telefon som försöker hjälpa till. ..

      Radera
  2. Vi kommer att se ... drumroll ... Thomas Bodström! tillbaka som justitieminister!
    Och den nya moderatledaren .... drumroll ... Beatrice Ask! kommer inte ha några invändningar mot Bodströmsamhällets fullbordande.

    Ni hörde det här först. ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ask är i pensionsåldern. Det lär inte hända.

      Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.