2014-09-02

Val 2014: Cirkulera, här finns inget att se!


Då har Alliansen och Socialdemokraterna presenterat sina valmanifest. Dessa har mottagits med en axelryckning. Var detta allt de hade att komma med?

Att vi lever i en tid där man inte längre går till val på visioner, det anade vi redan. Men att partierna i princip inte har något av substans att presentera när vi nu går in i valrörelsens intensivskede..?

Ändå vore det så lätt. Mitt favoritexempel är avskaffad reavinstbeskattning vid bostadsförsäljning. Det behöver inte kosta så mycket som man kanske tror. Det skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden. Och det skulle få så gott som alla som äger sin bostad att rösta på det parti som ger ett sådant löfte. Till och med de i surdegsbältet på Södermalm.

Eller kanske en vision om Sverige som världens främsta tekniknation inom tio år? En svensk på månen? Något som sticker ut, något värt att minnas, något spännande, något hoppfullt – en snackis?

Men... nej. Inte ens det faktum att Europa är snubblande nära att dras in i ett krig påverkar den politiska pulsen.

Om detta vore ett tecken på att politikerna inte tänker göra något speciellt den kommande mandatperioden, då hade det varit en sak. Rent av en bra sak. Men så är det ju inte.

Vilka som än vinner valet, så kommer de att styra och ställa över våra liv, våra pengar, våra matvanor, våra kommunikationer, vårt boende, vår utbildning och vår konsumtion. De kommer att beskatta, övervaka och förmana oss. De delar av våra liv som inte regleras av EU kommer att styras från riksdagen. Alla skall med. Punkt slut. Men det betraktas som något slags normaltillstånd, kring vilket det råder politisk konsensus.

Det är ju fan att detta land inte har något riktigt missnöjesparti, eller i vart fall ett slagkraftigt liberalt parti.

4 kommentarer:

 1. Håller med, hela da´n. /J_B

  SvaraRadera
 2. 13 miljarder på ditten eller 40 miljarder på datten, det är vad DN tar upp som den största skillnaden i valmanifesten. Jej.

  SvaraRadera
 3. Detta att ignorera allt utom valurnans utslag är helt i linje med dagens makthavare!*
  Är det här en variant av att "Alla ska med" (på åsiktståget)? – haha… Tyvärr, vid de flesta av alla försök till roligheter om dagens politiska klimat fastnar skrattet i halsen.

  "inte har något riktigt missnöjesparti" – lessen, men är det sant det? Missnöjespartiet nu är SD. Som förutom invandring, har försvar och pension som "missnöjes"-frågor. Och hur mycket – i statsbudget räknat – är inte detta?!? Inget? Missnöje räknat i kronor av statsbudgeten…

  *Själv vaknade jag i.o.m. FRA-debatten. Och mer precist inte så mycket av vad som försöktes göras i sig självt (vilket säger något för de som förstår), utan av att politikerna bara *blankt* struntade i kritik och ångvältade fram – minns Karl Sigfrid!

  Jag har sagt det förr och upprepar det gärna: subsidiaritetsprincipen.
  Vad sägs om missnöjespartiet, riksdagspartiet "Kommunpartiet"?
  Kunde folk lättare bestämma över lokalpolitiker, som sen kunde… istället för en liten pappersremsa vart 4:e år.

  SvaraRadera
 4. Vi skall dock inte underskatta den hjälp vi fått från Bryssel när det gäller val av dammsugare.

  Jorden är kanske räddad genom detta framsynta beslut och ni förefaller lite grinigt otacksamma. Njut istället av hur normalbegåvade människor löper amok i sin megalomani. Bara för att de kan. Och vi tillåter.

  Respektera politikerklassen som den respekterar dig.

  Man kan bli spyfärdig som en generaldirektör.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.