2014-10-27

Är polisen helt jävla dum i huvet?


Polisen får sitt person- och adressregister utsatt för dataintrång. Sedan gör de inte något för att förbättra säkerheten – och samma intrång upprepas hundratals gånger!

Så här...

I det så kallade Logica-målet utsattes Skatteförvaltningen och Polisen för dataintrång.

I tingsrätten fälldes de båda åtalade. En av dem (Gottfrid Svartholm Warg) överklagade. Den andre åtalade nöjde sig med tingsrättens dom utan att överklaga.

Detta handlar om vad denna andra person (låt oss kalla honom NN, eftersom hans namn inte är allmänt känt) nu är misstänkt för.

Av medicinska skäl har NN sluppit fängelse. Istället har han fortsatt göra dataintrång hos polisen. Tydligen är det samma mål (person- och adressregistret) och samma tillvägagångssätt. Detta har skett hundratals gånger – utan att polisen har täppt till säkerhetsluckan.

Detta handlar under rådande omständigheter inte längre om NN – utan om polisen och dess uppenbara inkompetens.

Polisens register innehåller känslig persondata. Som medborgare har vi rätt att kräva att polisen gör allt den kan för att dessa persondata skall vara skyddade och inte falla i orätta händer.

Det har polisen misslyckats med. Sedan har man låtit bli att täppa till detta kända säkerhetshål. Vilket lett till hundratals nya intrång.

I mina ögon gör det polisen minst lika skyldig till att skyddad persondata är på drift som NN.

Det är så här det brukar vara: Det sker ett dataintrång. Allt ljus riktas på utredningen och den rättsliga processen. Däremot slipper de myndigheter (eller företag) som har haft undermålig datasäkerhet kritik. Och säkerheten fortsätter att vara ett skämt.

8 kommentarer:

 1. Man kan ju fundera över GSW skuld när detta fortsätter efter GSW sitter bakom galler.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu tänker du logiskt. Så gör vi inte i Sverige. ;-)

   Radera
  2. Kristina Svartholm27 oktober, 2014 18:07

   Man kan också fundera över GSW:s skuld i de danska CSC-angreppen. Ett enda av dessa angrepp gjordes medan NN satt i häkte i Sverige - de övriga skedde före resp efter det. NN:s IP-adress återfanns hos CSC men dansk IT-polis förstod inte att Bahnhof var något annat än en vanlig järnvägsstation/bangård. Jag vill definitivt inte peka ut NN - men jag tycker det är orättfärdigt att den danska åklagaren m fl viftat bort NN som möjlig alternativ gärningsman och inte velat undersöka saken närmare.

   Radera
  3. Jo, den danska åklagaren verkar ju vara lite märklig. Skall skriva mer om det i veckan.

   Radera
 2. Inte otypiskt för svenska politiker/tjänstemän.

  Svenskt pass kan man tappa bort hur många som helst. Ingen åtgärd.

  Bilmålvakter uppmärksammas för många år sedan. Utredning, utredning, utredning i decennium, lagstiftning från 1 juli, första tillslag i OKTOBER.

  Bolagsverk och Lantmäteriet kräver ingen identifikation av den som gör ändring för bolag/fastighet. Ingen åtgärd. Utomlands måste du visa pass så fort du är i närheten av någon legal handling. Inte i Sverige.

  Att Sverige ger medborgarskap till ej identifierade personer behöver knappast nämnas, så vardagligt är det.

  Ibland tror jag att det underlättar att vara korkad om man skall vara offentliganställd eller politiker, ingen verkar tänka och BRY sig.

  Ingen jävel BRYR sig, bara klimatpärmen och genuspärmen är uppdaterad så kan man lugnt lalla vidare och det plingar på kontot den 25:e.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tydligen skillnad på myndigheter och myndigheter. Skatteverket och polisen kan du försöka underhandla med utan giltig legitimation...

   Eller gå till banken och försök öppna ett konto utan ID, lycka till!?

   Radera
  2. ulrika.spangenberg@yahoo.se27 oktober, 2014 13:46

   Nå, nu är väl banken ingen myndighet utan en instans som till del lever på vår godtrogenhet och vårt behov av materiell status...

   Radera
 3. Polisen måste ha väldigt dålig ledning eller beror allt på politikerna?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.