2014-10-26

Tyskland får ett nytt liberalt parti


Uppgivna FDP:are, en del piratpartister, några gröna, en och annan sosse och ett antal företagare har just startat ett nytt liberalt parti i Tyskland – Neue Liberale.

Partiet grundades för ungefär en månad sedan i Hamburg och man är nu i färd med att sätta ihop ett mer heltäckande partiprogram.

Nya Liberalerna verkar luta åt det socialliberala hållet och man skall nog inte räkna med någon direkt EU-kritik från dem. Men projektet är ändå oerhört intressant.

Innan FDP kollapsade visade de att det är viktigt med liberaler som vågmästare i tysk politik. Till exempel var det FDP som låg bakom flera av de taktiska segrarna mot massövervakningen och för internets frihet i den förra tyska regeringen.

Om projektet lyckas kan det bli grunden för ett nytt regeringsalternativ, med liberaler och CDU.

Wikipedia » | Die Welt » | Der Zeit » | Süddeutsche Zeitung »

13 kommentarer:

 1. Socialliberaler är sämsta sortens socialister. Och alla politiker som får någonting att säga till om kommer alltid tendera till att vilja utöka staten och dess befogenheter, så om de börjar som socialliberaler är det fara värt att de slutar som fullfjädrade kommunister.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I de nya socialliberala projekten i Europa verkar man i vart fall ha stort engagemang för frihet i sociala frågor (sex, droger, etc.).

   Radera
  2. Det finns inget egenvärde i fri sex och fria droger. Promiskuitet är inte nyttigt för människor och droger är inte nyttigt för människor. Att FÖRBJUDA det är fel och onödigt. Och själva apparaten för att jaga människor och för att hålla människor inlåsta är extremt skadlig och förtryckande. Men frågan är perifer. Socialliberaler som lägger särskilt stor vikt vid fri sex och fria droger men fortfarande vill konfiskera femtio procent av medborgarnas resurser och lägga sig i familjebildning och komma med pekpingar och ekonomiska manipulationer är fortfarande socialister. Degenererade socialister.
   /m2

   Radera
  3. Vi får väl se hur det utvecklas. Det finns alltid en uppenbar risk för att de dras ner i träsket.

   Men jag väljer att vara hoppfull, till dess det finns skäl att inte vara det.

   Radera
  4. A precis. Liberalism är också skit för kolla på FP... Nyliberalism också, kolla GWB... Den individuella friheten att bestämma över sin egen kropp är perifer också tycker jag för vi behöver inte införa promiskuitet. Och vad är grejen med rörelsefrihet, varför är det så viktigt att införa gå vilse i skogen liksom? Perifert. Kommunism är ju egentligen bättre än liberalism med tanke på skattetrycket i Shanghai faktiskt.
   /iq2anon

   Radera
 2. Den anonyme här ovan verkar inte ha en susning om vad socialliberalism är. Möjligen har hen stött på ngn udda figur (typ Johan Batong Pehrson) som kallar sig socialliberal, men verkligen inte är det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är en idiot vilket tydligt framgår när han säger att vägen till kommunism går via socialliberalism.

   Radera
  2. Det socialliberala träsket ligger precis intill den marxistiska avgrunden. Idiot-micke ska inte uttala sig om idioter öht..

   Radera
  3. Ja för en nazist och en sektliberal är socialliberalism samma sak som kommunism. Det är den släktskapen som gör att det ibland inte går att skilja nazister från sektliberaler.

   Radera
 3. SD´s nazistiska broderparti i Ungern pekar ut riktningen åt nazipacket som parasiterar på nyliberalerna på den här bloggen.


  http://www.dagensarena.se/redaktionen/protester-i-ungern-mot-internetskatt-2/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den enda som parasiterar här är du micketrollet. Dina tirader om nazister och nazism är sjukt tröttsamma. Du har ropat varg så många ggr nu att vem fan orkar lyssna på ditt svammel längre?

   Vem fan oroar sig över en handfull relativt harmlösa nazister när Sverige är fyllt till bredden med jihadister från Islamska Staten som bara inväntar rätt läge och tidpunkt för att utföra sina bestialiska dåd?

   Svenska nazister är ett skämt (micketrollet också), Islamiska staten är det inte.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.