2014-10-26

Dagens moralpanik: Maskeradkostymer

Buttericks har fått kritik för att de säljer maskeraddräkter som låter folk klä ut sig till bland annat arab eller indian. [SR»]

Rasism!, ropar kritikerna.

En moralpanisk låga har tänts, och den vårdas omsorgsfullt av media.

Det är möjligt att jag är en gammal insnöad stofil. Men jag kan för allt i världen inte förstå vad det skulle vara för rasistiskt med att klä ut sig till arab eller indian.

Vad i handlingen att klä sig som ett annat folk är det som är kränkande? Hur manifesteras i så fall denna kränkning?

Och var går i så fall gränsen – geografiskt, socialt och kulturellt?

10 kommentarer:

 1. Tror det i huvudsak handlar om att det var halloween det gällde och då är det vanliga att man klär ut sig till spöken, vampyrer och annat liknande. Det är en relativt ny företeelse i Sverige, men i USA har det under många år varit en väldig uppsjö av utstyrslar som inte har med det att göra utan det är spelkaraktärer, filmkaraktärer, tecknade figurer osv osv. Men eftersom detta är relativt nytt i Sverige så gör folk associationen mellan dessa dräkter och dräkterna för spöken och osv, och att associera folkslag med figurer som normalt ska skrämma folk, är det som isf skulle vara rasistiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Araber och ursprungsfolk - är det inte sådant staten lär oss vara rädda för?

   Radera
  2. Nja, staten behöver nog inte jobba särskilt hårt för att vi ska känna rädsla inför MENA-typer, det fixar de så bra själva så. Svensk media är däremot rädda för att rapportera den senaste tidens terrordåd i Nordamerika för vad de är. Absolut inte nämna attentatsmännens religiösa hemvist eller inspiration/motiv för dåden. Allt för att "inte stödja främlingsfientliga krafter". Tycker ni strategin fungerar bra? SD verkar minska?

   Radera
  3. På Buttericks hemsida kan jag förvisso se att det är på väg att bli Halloween, men inte att delar av kostymutbudet skulle vara dedicerat detta.

   Radera
  4. Indian-kostymer vet jag har funnits på Buttericks sedan länge. Hur det är med arabiska diton (vadå: lösskägg, särk, turban och kroksabel eller?) vet jag inte. Men det är inte pga Buttericks kostymer som folk är misstänksamma mot folk från MENA, så mycket vet jag...

   Radera
 2. Ursprungsfolk och allt prat om arabiskt folk, afrikanskt folk etc - enligt Bengt Westerberg finns det inga folk, vi kommer alla från afrika.

  Hur kan det finnas afrosvenskar om alla svenskar ursprungligen kommer från Afrika? Innebär det för övrigt att Hitler var en afrotysk?

  SvaraRadera
 3. Buttericks-kostymerna är hejdlöst rasistiska och stereotypa. Bara konceptet att man kan klä ut sig till "arab" eller "indian" är rätt rasistiskt, som om alla araber eller indianer skulle se likadana ut. Och läser man sedan hur de beskriver kostymerna - arab med kameler och olja? Va? Det är lite grann som om man skulle klä ut sig till "svensk" i något som vagt ser ut som en folkdräkt, och dessutom har en behornad hjälm och ett tennisrack.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gissa vad! Det är precis vad folk gör. Svenskar klär ut sig till vikingar på typ fotbollsmatcher och jag är övertygad om att om en stereotyp svensk(a) ska synas i något komedisammanhang i USA så är det viking eller, för kvinnor, något lättklätt (och blågult) som gäller. Och viking fungerar bra för skandinav i allmänhet. Till och med i seriösa sammanhang refereras skandinaver som vikingar, tex när FT eller Economist skrev om isländska banker före finanskrisen. Hur ofta kallades George W Bush och hans neocons för cowboys och liknande? Tar du illa upp när svenskar refereras till som vikingar? Eller ens när svenskor beskrivs som lättfotade (a.k.a. självständiga - det är så jag tolkar det)?

   Aproppå sport, har du sett loggan för Washington Redskins? Behöver du fler exempel?

   Radera
  2. Jag gick på et antal halloween parties under dom 7 år jag studerade i USA, inte ovanligt med vikingkostym inklusive historisk inkorrekta horn etc. Det är inte et dugg rasistisk - detta rasismehysteriet har blivit en parodi som försvårar arbetet mot reell problematisk rasism.

   Radera
 4. Folk måste börja ge fan i vad dessa yrkeskränkta "social justice warriors" säger. De bråkar enbart för att de gillar att bråka, inget annat. De letar med ljus och lykta efter saker att störa sig på i syfte att göra sig ett namn i sociala medier och mindre nogräknade skvallerblaskor typ Nyheter24.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.