2014-10-30

Dan Park: But... is it Art?


Med risk för att bli steglad...

Jag tror att jag begriper vad konstnären Dan Park håller på med.

Min tolkning är att han försöker framställa sig som så kontroversiell att ingen till slut klarar av eller vågar försvara honom. Så blir han inspärrad. Men då är det inte Dan Park som blir inspärrad. Det är Konsten. Det fria ordet. De avvikande rösterna.

Vilket ställer oerhört viktiga frågor.

Är inte konstens uppgift (bland annat) att utmana samhällsnormer? Att ifrågasätta? Att uppröra?

Är det inte kulturens uppgift att flytta gränser? Att sätta saker i blixtbelysning? Att tvinga människor att tänka till?

Och gäller detta i så fall bara det politiskt korrekta, det harmlösa, det välkammade? Naturligtvis inte. Tvärt om.

Att konstnären Dan Park spärras in på grund av sin konst är uppseendeväckande, upprörande och oroväckande.

Men det verkligt absurda i hela denna historia är att Kultursverige tiger som muren om saken.

Det Kultursverige som för övrigt står i total beroendeställning till kulturpolitik, offentliga bidrag och vår samhälleliga konsensus.

22 kommentarer:

 1. Intervju med Dan Park's gallerist
  http://www.redicecreations.com/radio/2014/08/RIR-140801.php

  Intervju med Gavan Kearney om modern konst i det moderna samhället
  http://www.redicecreations.com/radio/2013/12/RIR-131206.php

  SvaraRadera
 2. Snaphanen och Gotiska Klubben har intressanta diskussioner och information om denna konflikt.

  SvaraRadera
 3. Ondskan är förvånande banal under lupp.
  Dan parks svastikapärlplattor är tamejfan något av det bästa som hänt någonsin i konstsverige. Dan är idag sveriges störste konstnär.

  SvaraRadera
 4. Jag tror att DP är född med en stark drift att provocera andra människor. Jag tycker att många av hans bilder är underfundigt humoristiska och de är ofta en bra ironi över olika nyhetshändelser och hur de rapporteras i media. Men hans "motor" är nog att han njuter av att provocera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Provocerande konst har tydligen inte längre någon plats i Sverige, du kan t.o.m. straffas för den. Iaf om den riktar sig mot de statssanktionerade diktatoriska åsiktspaketen kallad "värdegrund" eller "genusperspektiv"...

   Radera
 5. "Men det verkligt absurda i hela denna historia är att Kultursverige tiger som muren om saken. Det Kultursverige som för övrigt står i total beroendeställning till kulturpolitik, offentliga bidrag och vår samhälleliga konsensus."

  Alla pissnissar som yrar om att SD är nazis ser inte den urartade konsten i sitt eget öga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt oväntat var det Makode Linde som blev Dan Parks främsta försvarare i SVT Debatt (som förövrigt var lika uselt sammansatt som vanligt).

   Radera
 6. Lika lite som konsten tar hänsyn till lagen, tar lagen hänsyn till konsten. I grunden ser jag inget problem i detta. Huruvida något ÄR konst eller inte ska rättsystemet inte lägga sig i. Om konstnären bryter mot lagen, så ska konstnären dömmas, svårare än så är det inte.

  Sen finns det problem med vissa av våra lagar, men de problemen är de samma oavsett sammanhang.

  Om Dan Park är en bra eller dålig konstnär är juridiskt fullkommligt ointressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Huvudet på spiken!
   Kan inte det enskilda ärendet men konstnärer kan inte segla runt med "diplomatflagg" och vara orörbara.
   Vad som sedan är konst tvistar både de lärda och olärda om.

   /Johan

   Radera
  2. Problemet är inte konsten, problemet är att vi har en lagstiftning i Sverige som inte är bra skriven - nämligen Hets mot Folkgrupp-lagstiftningen (den som Park dömts enligt). Den används främst av en del offentliga personer/organisationer som ett vapen man kan tysta/hota kritiker med.

   Detta är i praktiken att återinföra hädelselagstiftning bakvägen, via hetslagstiftningen. Det du får säga om glassbilens melodi, det får du inte säga om böneutroparen eller om företrädare för organisationer som gör anspråk på skattemedel. Vi åläggs att ta av oss mössan för religiösa och politiska synpunkter på ett sätt som inte gäller för andra aktiviteter i samhället. Vadderad med hänsynsargument tar den religiösa och politiska lättkränktheten åter plats på scenen.

   I själva verket saknar vi här en annan hetslag, nämligen en lag om hets mot demokratin. En sådan lag skulle rikta sig mot våld och hot om våld som syftar till att begränsa individers möjlighet att utöva sin åsikts- och yttrandefrihet. Den som hotar en karikatyrtecknare på grund av hans bilder skulle då inte dömas bara för hotet, utan för att ha gjort sig skyldig till grundlagsbrott. I likhet med nuvarande hetslagstiftning skulle alltså hets mot demokratin vara en försvårande omständighet i bedömningen av våld och hot om våld. Med en sådan lag gör vi också klart, att det är demokratin och de medborgerliga fri- och rättigheterna som anger gränserna för t.ex. religionens plats i samhället, inte tvärtom.

   Radera
  3. Lagen om hets mot folkgrupp inkluderar uttryckande av missaktning med anspelning på hudfärg, etnicitet, religiös tillhörighet eller sexuell läggning. Det är just sådan missaktning som mannen i Nyköping är misstänkt för. Missaktningsbegreppet är också en av hetslagstiftningens svaga punkter. (En annan är att den strider mot principen om likhet inför lagen, eftersom den, enligt ett yttrande av Justitiekanslern 2003, inte kan åberopas om den kränkte tillhör majoritetsgruppen etniska svenskar.)

   Att missakta är inte att hetsa. Vi kan på goda eller dåliga grunder uttrycka förakt för vad andra gör eller anser utan att för den skull uppvigla till våld mot dessa andra. Vi är inte moraliskt skyldiga att högakta varandras åsikter. Däremot är vi skyldiga att finna oss i att andra både har och framför åsikter som vi djupt ogillar – åtminstone så länge de inte kräver att få framföra dem i vårt hem eller i vår föreningslokal och så länge de inte hotar oss.

   Radera
  4. Väldigt klokt skrivet!
   Detta bör påpekas om och om igen på alla ställen detta oskick förekommer.

   Radera
 7. Enligt vår nya kulturminister:
  "Vi i nya regeringen utgår från att kulturen är navet i att upprätthålla våra demokratiska processer. Det är den stora vändningen."

  /A

  SvaraRadera
 8. Här är några av Dan Parks bilder:
  http://gallerisvinestien.dk/?p=15274

  SvaraRadera
 9. Park är en frihetshjälte för oss och han kummer att bli kiltirminister i vår regering. Folköl hasch och bilder på nögrer med snara runt halsen är grunden för svensk identitet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. micketrollet i grismask borde vara grunden istället?

   Radera
  2. Micke är en SD-sockpuppet.

   http://www.expressen.se/nyheter/dokument/dold-lobbying-bakom-fejkad-folkstorm/

   Radera
  3. Jag tror faktiskt micketrollet är en idiot på riktigt... han spelar inte.

   Radera


 10. Jag undrar, seriöst, vad det är som drabbat svenska folket. Är vi så känsliga av oss? Tål vi ingenting? Eller ja, VI ska tåla allt, och med VI menar jag de som Ulf Nilsson (vill jag ha för mig) kallade för "pursvenskar". Alltså, vi som är etniska, infödda svenskar här. VI ska tåla att bli kallade för "jävla rasister", "jävla svennar", "svennehora", osv. Och vi ska ängsligt tassa runt och be om ursäkt för vår existens. Vi är inte ens berättigade att gå i vissa stadsdelar, för de delarna tillhör inte oss längre. De har på något sätt blivit en del av det land, vars medborgare är samlade där, och vi är INTE välkomna.

  Det pratas ständigt om "strukturell rasism" i vårt samhälle, och vi lider av olika fobier, för att vi inte per automatik låter dem leva efter sina lagar. Om de rånar, misshandlar eller våldtar någon av våra medborgare får man INTE gå ut med signalement, för det är kränkande. Kränkande för vem? Förutom då offret, som inte får någon upprättelse.

  Vi har även betalda grupper som frenetiskt letar efter rasism i vårt samhälle. Och för att göra skäl för sina budgetar går de loss på precis allt, i sin desperation. Det är konditorivaror, det är glassar, det är gamla bostadskvarter, det är barnböcker... Allt som de kan få gå loss på.

  Vi har religiösa fanatiker som ska mörda för sin tro. Allt för att få komma in i paradiset... Så har vi andra fanatiker som ska finna rasism i allt för att få komma in i sitt paradis. Och allt detta gör de i blindo, de klarar inte av att se på saker och se det i dess sanna ljus, utan gör allt vad de kan för att förvränga det, så det passar deras agenda, och jag måste säga att det är för sorgligt egentligen.

  SvaraRadera

 11. Tänk att debattörer så obekymrat vill fängsla människor för att de minsann känner sig lite "kränkta". Otäckt.

  SvaraRadera
 12. Politisk satir i form av karikatyrteckningar på våra politiska makthavare är i praktiken redan omöjlig, eftersom så många av dem har mörk hudfärg och rötter i andra kulturer än den traditionellt svenska. Varje karikatyr av sådant slag kan därför uppfattas som hets mot folkgrupp av dem som ser den som representativ för densamma. Om humor och satir begränsas eller förbjuds så växer sig statens tyranni allt starkare.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.