2014-10-03

Fredrik Reinfeldts svek öppnar för borgerligt vägval



Efter valet har jag stött på många avgående borgerliga regeringstjänstemän, bortröstade riksdagsledamöter och uppgivna partiaktiva som är bittra på Fredrik Reinfeldt, för att han bara drog så där.

Välkomna i klubben. Jag varnade er för honom. I Reinfeldts spår finns många kasserade, svikna och bortstötta människor. (I allt väsentligt mycket bra och duktiga människor.)

Reinfeldt hade kunnat stanna ett tag. Han hade kunnat ta fighten och lett i borgerligheten i att rösta nej till regeringen. Han hade kunnat sätta stopp för den absurda regering som tillträdde i dag.

Men Reinfeldt drog. För honom passar bara vinnare som självbild. Att tusentals borgerliga partiaktiva och miljoner borgerliga väljare nu känner sig svikna, det bryr han sig inte om.

Reinfeldt har säkert sitt på det torra. Nu får andra städa upp efter honom.

En ljuspunkt är att den svenska borgerligheten nu i lugn och ro kan återvända till sina rötter under en tid i opposition – utan en ledare som kväver dess själ.

Att vinna ett par val på att övertaktisera, triangulera, frontförkorta och vända kappan efter vinden, det kan i stort sett vilken idiot som helst göra.

Men vill man bygga stabil framgång – då måste man börja med idéer och principer, vinna debatten och sedan vinna väljarna.

13 kommentarer:

  1. "Men vill man bygga stabil framgång – då måste man börja med idéer och principer, vinna debatten och sedan vinna väljarna."

    Ja, det skulle vara bra om det funkade så, men tyvärr gör det inte det. Svenska folket är så hjärntvättade ända sedan dagistiden att vänsteråsikterna är en undermedveten självklarhet. Att försöka använda logik, argument, ideér och principer fungerar inte alls under dessa förutsättningar.

    Dessutom är vänsterdominansen i media så total att alla försök att föra fram något annat än det vanliga vänstertugget direkt blir påhoppat, massakrerat och misskrediterat.

    Och vi har sett resultatet av denna åsiktsindoktrinering, med många årtionden av borgerliga valförluster som inte bröts förrän man tog över sossarnas politik och blev "det nya arbetarpartiet". Reinfeldt och de nya moderaterna visade att det enda sättet att vinna val här i DDR-Sverige är med vänsterpolitik.

    SvaraRadera
  2. Reinfeldt kunde näpst vänstermedia genom att dra in tidningsstödet och strypa pengaflödet till SVT/SR. Men icke. Han var och är lika mycket en del av DDR-Sverige som vår journalistkår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns inte en chans att han skulle ha lyckats med det. Minsta försök i den riktningen skulle ha lett till ett så extremt mediadrev/"folkstorm" att han lika gärna kunde avgått direkt.

      Radera
  3. Enligt uppgift skall Fredrik Reinfeldt återuppstå i partiledardebatten på onsdag. Det kan bli intressant.

    SvaraRadera
  4. Rationalitetspartiet04 oktober, 2014 11:43

    Reinfeldt visste mycket väl att det finns ett starkt hat mot hans toppstyrning bland moderata politiker på lokalnivå. Vidare fattade han (+självständigt tänkande moderata politiker) vad som är orsaken till det stora väljartappet M -> SD.

    Om han försökt sitta kvar efter valförlusten hade det börjat mullra i partiorganisationen och partiledningen i Stockholm hade inte klarat av att tysta ner avgångskraven, samt krav på en ny strategi när det gäller att samarbeta med SD.

    Så istället för att stanna kvar och ta kritiken som en man sprang supernarcissisten Reinfeldt och gömde sig för att slippa att bli kritiserad. Fegis. Ynkrygg.

    SvaraRadera
  5. Rationalitetspartiet04 oktober, 2014 19:01

    En sak till. Det vore jätteroligt om Stockholmsmoderaterna gjorde ett rejält F-ck You till Reinfeldt genom att lyfta upp Karl Sigfrid.

    SvaraRadera
  6. Hax saknar Rajraj?! Det var någonting som jag aldrig trodde att jag skulle höra!

    SvaraRadera
  7. Den kruciala frågan är varför Reinfeldt fegade ur så plötsligt. Bara några veckor före valet manifesterade han en stark stridsvilja även om Alliansen skulle förlora valet. Man skulle lägga fram en alternativ budgetmotion. Man skulle bryta ut frågor och säga nej så att Löfven skulle få svårt att driva en konsekvent politik. Man skulle säga nej till Löfven redan i statsministeromröstningen om han inte tog in vänsterpartiet i regeringen. Det förebådade ingen avgång och flykt. Han lämnade Alliansen i sticket. Nu går den sannolikt under genom överlöpaare till S som är skräckslagna inför hot om nyval.
    /DNg

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rationalitetspartiet06 oktober, 2014 12:34

      Svaret på din fråga finns i min kommentar här ovanför.

      Radera
    2. Jag är skeptisk. Om Reinfeldt kände sig ifrågasatt visste han det flera veckor före valet när han gick ut med de sturska beskeden om hur Alliansen skulle uppträda efter en valförlust. Enbart lanserandet av en gemensam budgetmotion implicerade möjligheten av ett nyval. Att han inte skulle leda en ev valkampanj verkar motsägelsefullt. Varför dessa utspel om hur Alliansen skulle behandla Löfven om han tänkte hoppa av?

      Radera
    3. Jag tror Reinfeldt faktiskt trodde att hans "öppna era hjärtan svenskar", skulle rendera i ett kraftigt minskat antal Sverigedemokratiska samt Socialdemokratiska röster. Han såg chansen: det går att komma tillbaks, och kanske få vinna några procentenheter. Då skulle han kunna sitta i opposition i fyra år med Alliansen och sedan återta makten, det förutsatt att SD inte blev större. Nu vände skutan och SD blev större, och kommer bli större till nästa val. Detta insåg Reinfeildt blixtsnabbt och tog beslutet att direkt efter valresultatet att lämna sin post som Moderaternas partiledare. I framtiden får han i stället en fin internationell karriär. Jag tror inte han är missnöjd, snarare tvärtom, en ny tid i livet har påbörjats.

      Sammanfattningsvis styrde han Sverige så långt det gick helt enkelt, därtill insåg han att framtiden inom svensk politik inte såg ljus ut om man tillhörde något av sjuklövernpartierna. I stället blir 2014 året då den siste statsministern anammade ett "Vi", och inte ett "Vi och Dom" samhälle. Löfven, eller nästa statsminister, kommer att samarbeta med ett parti som, enligt Reinfeldt (och etablissemanget), står för ett så kallat "Vi och Dom" samhälle.

      Tänk vilket minne: att få bli den siste "Vi", och inte en "Vi och Dom" statsminister. Kan ni tänka er? Han kommer ha den signaturen på sin grav: "Vi", och inte ett "Vi och Dom" samhälle.

      / Magne

      Radera
  8. Fredrik Reinfeldt uppfattar jag som en typisk svensk. Det vill säga, plånboken och egenintresse styr politiska gärningar, vågar knappt uttala sig i frågor utan krystar ofta ur sig "etniska svenskar är inte drabbade av den höga arbetslösheten", "bidragsberoendet är högt bland invandrare" och "öppna era hjärtan svenskar, det är krig i världen (oh shit!)"; därtill sticker han när skeppet sjunker, för han vågar inte samla kraft för en uppryckning. Enda anledningen till att han fått borgerligheten, som inte är borgerlig utan snarare direkt vänsterpräglad, är för han, som du säger HAX, triangulerar, vänder kappan efter vinden etc. Hade denne person haft mod att ha en politik som är byggd på principer och idéer, vilket SD har, hade jag respekterat denne figur.

    / Magne

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.