2014-10-24

Vi styrs av inkompetenta lallare


De flesta politiker är okunniga och olämpliga för sina uppdrag.

En del av dem lär sig med tiden. Andra klarar sig undan med att gömma sig bakom tjänstemän i riksdagsutskott och departement.

Som regel är det tjänstemännen som sköter ruljansen. Politikernas funktion är då att vara demokratiskt alibi. Eller gisslan, om man så vill.

Uppskattningsvis har tjänstemännen minst 75% av makten och de folkvalda på sin höjd 25%.

Däremot är den allmänna bilden av politiken en annan. En utbredd godtrogenhet landar i att våra politiker antas vara kloka och kunniga människor. Vill man ta sig ur den villfarelsen räcker det med att läsa BLT:s ledarkrönika om försvarsutskottets ordförande Åsa Lindestam (S). Man blir fan mörkrädd. [Länk»]

Många politiker vet helt enkelt inte vad de sysslar med.

Svenska politiker är generellt sett uppseendeväckande dåligt utbildade. Detta behöver inte vara någon absolut nackdel, om de har andra viktiga erfarenheter och kunskaper i bagaget. Men det har de oftast inte. Istället kommer de mer eller mindre direkt från ungdomsförbundens, fackets och olika särintressens broilerfarmar.

Korta inhopp i ungdomen som bankkassör, mentalvårdare eller hårfrisörska är exempel på de enda erfarenheter från verkligheten som några av våra ledande politiker har med sig. Någon verklig eller mer långvarig erfarenhet från arbetslivet och verkligheten är det sällan tal om.

Så inte nog med att de inte behärskar politiken som sådan, de saknar kunskap och de kan inte heller förhålla sig till hur andra människor har det.

Jag är skeptisk. Och jag landar i den välkända tesen att om människor inte antas kunna bestämma över sina egna liv – då är de inte heller lämpade att bestämma över andra.

Därför bör politiken bestämma över så lite som möjligt.

7 kommentarer:

 1. Just av denna anledningen så ska pellejöns politikerna bestämma så lite som möjligt av vår vardag!

  SvaraRadera
 2. "Därför bör politiken bestämma över så lite som möjligt. "

  För att kunna komma till denna slutsats måste lagstiftaren ha tillbringat större delen av sitt liv utanför den politiska sfären. Den enda lösningen jag ser är att själv ge sig in i smutsen och föra kampen i det forum som vi avskyr, nämligen inom politiken. Allt annat är moment 22.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant...men i mitt fall är det dömt att misslyckas. Jag har tyvärr uppfostrats med hög arbetsmoral, rättrådighet och ärlighet. Egenskaper som gör mig synnerligen uselt lämpad för någon politisk karriär.

   Radera
  2. Jag har just gjort det - och kom nätt och jämt ut med livet i behåll.

   Radera
  3. Själv är man körd direkt, jag vägrar tv-licens av ideologiska skäl (tittar inte på det heller)...

   Radera
 3. Det är synd om folket bestämmer.

  SvaraRadera
 4. Med tanke på vilka mål politikerna har är det en lättnad att de är inkompetenta lallare...bättre att reta sig på att de inte kommer nån vart

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.