2014-11-09

Bilder: 25 år sedan Muren föll


I dag är det 25 år sedan Berlinmurens fall.

Den stora festen är i kväll. Men redan i går firade berlinborna längs ljusgränsen, som markerar murens sträckning. Ett fullständigt fantastiskt arrangemang, under mycket värdiga former.

Om någon säger att det var miljontals människor ute på gatorna, då skall jag inte säga emot. Så det var nog tur att vi tog the hot spots redan i går.Och i kväll går alla dessa ballonger till väders, i en symbolisk upplösning av muren.


[Youtube»]

21 kommentarer:

 1. Obeskrivlig stämning.

  Fantastiskt mycket folk. (Men jag såg nog inte en enda full människa.)

  En kväll som är ett minne för livet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var på plats för 25 år sedan, skulle ha varit skoj att varit på plats nu också.

   Radera
 2. SVT Aktuellt "Statsminister Ingvar Carlsson har i dag varnat för allt för stor entusiasm."

  SvaraRadera
  Svar

  1. Sosse-entusiasm: erkänna Palestina och pk-värdegrunden.

   sosse-antientusiasm: beteckna IS härjningar som folkmord och firandet av DDR-murens fall.

   I år är det 25 år sen Berlinmuren föll. Det är också 25 år sedan Vänsterpartiet skickade hyllningstelegram till DDR:s Erich Honecker. Inte ens på 25-årsdagen av socialismens fall, kan socialisterna Helle Klein o Fredrik Virtanen avstå mobba oliktänkare.

   Det är viktigt att lära våra barn att man visst kan utesluta och mobba vissa människor. Allt handlar om att ha rätt värdegrund.

   http://www.dn.se/ledare/kolumner/en-yrkeskar-i-glashus/

   Radera
  2. http://expo.se/2011/sverigedemokraterna-och-nazismen_3614.html

   Radera
  3. Det bästa sättet att förstå att jämförelsen mellan islamofobin idag och 1930-talets antisemitism bara är grotesk är att ta hjälp av lite sunt förnuft. Det räcker med några enkla frågor. Finns det någon rasistisk milis som systematiskt trakasserar muslimer precis som SA trakasserade judar på 1930-talet? Är muslimer ens oroade över att bli misshandlade av svenskar idag eller få sina fönster krossade av någon rasistisk svensk? Behöver de leva med en sådan oro? Om islamofobin är så illa som 1930-talets antisemitism, varför kommer fler muslimer till Europa? Det finns ju så många muslimska länder att åka till. Varför tar man sig hela vägen till Sverige? Kan det vara så att muslimer faktiskt tycker att Sverige är ett trevligt land att leva i? Tyckte judar att Tyskland på 1930-talet var ett trevligt land att leva i? Ja, så grotesk är jämförelsen.

   När vänstern gör denna jämförelse mellan islamofobin idag och 1930-talets antisemitism så exploaterar man de negativa känslor som människor får när man tänker på Förintelsen. Att exploatera Förintelsen på detta sätt är omoraliskt. Däremot har etik och moral aldrig varit vänsterns starka sida.

   Radera
 3. Muren byggdes av kommunister. Simpla vidriga kommunister. Glöm inte det. Den revs när det totalitära förtryckarväldet brakade ihop.

  SvaraRadera
 4. DDR flyttade norrut och byggde mentala murar och åsiktskorridorer.

  När faller dessa? 2018? Eller måste vi vänta ytterligare 25 år, med diskussioner om diskussionen om diskussionen..?

  Tappra människor har under en längre tid försökt storma de politiskt korrektas mentala 'fortress of solitude' och fått kokande rasistolja hälld över sig.

  (När micketroll eller andra skriver att man är idiot eller astroturf fram och tillbaka i 87 inlägg så står det alltid kvar. Men om jag skriver känsliga/provocerande grejer i en kommentar i som har beröringspunkter med det artikeln handlar om så åker radergummit fram oroväckande ofta på senare tid. Viljan att censurera och blockera information/åsikter finns tydligen hos liberaler också... Ska jag skippa signaturen och återgå till att skriva anonymt då det allt oftare verkar handla om att det är jag som skriver något, mer än vad jag skriver? Men det bästa är ju att stänga kommentarsfältet om man inte klarar att läsa annat än ryggdunk och taktfasta hyllningssånger inom åsiktsmurens ramar...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag plockar bort maniskt rantande om saker som inte har med den aktuella bloggposten att göra. I detta fall herrns hangup om utlänningar.

   Radera
  2. Andra som är maniska om annat (orelaterat till bloggposterna) raderas också.

   Radera
  3. Men maniska utlägg om mig som idiot, nazist och astroturfare får stå kvar?

   Kanske har du haft fog att radera vissa tidigare inlägg, jag kan ibland också vara frustrerad över saker OK, men jag tyckte faktiskt jag var on point denna gång, kanske inte hur det perspektivet du önskade, men ändå...

   http://axess.se/magasin/default.aspx?article=2269#.VF9itcl5GFz

   http://www.expressen.se/kultur/dilsa-demirbag-sten-frihetens-arv/

   Radera
  4. Micke håller sådant jävla tempo ibland, när jag inte hinner städa. Men hans kommentarer åker ibland de också.

   Men hans oförskämda och vulgära ton slår väl bara tillbaka mot honom själv, kan man anta.

   Radera
  5. Jag hoppas du inte tror att jag vill förstöra för dig och din blogg. Jag vill bara skapa diskussion om sådant som skulle behövts vädrats bland liberaler för länge sedan. Se vad Tove Lifvendahl skriver i SvD, hon låter nästan som astroturfaren Amnexis ju: http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/volymfragan-finns-pa-riktigt_4084377.svd

   Jag gillar dig skarpt Henrik och tro mig, vi är överens om mer saker än vad vi inte är överens om. Det är därför mina inlägg oftast handlar om det vi inte är överens om då jag inte hör till de som tycker att ryggdunkande för politiken framåt.

   Tack för att du driver din blogg och tack för att jag/andra får kommentera. Jag respekterar borttagandet av inlägg om det motiveras.

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 5. SvDs chefredaktör Fredrik Karén verkar vara en annan DDR-mur nostalgiker.

  SvD "Världen förändrad, men blev det bättre?"

  http://mobil.svd.se/nyheter/varlden-forandrad-men-blev-det-battre_svd-4084649

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen. Det är ändå en väsentlig skillnad på att stänga inne och stänga ute.

   Radera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förslag på var den svenska "antifascistiska skyddsvallen" ska placeras:

   https://pbs.twimg.com/media/B2PS52XCYAEKDX-.png

   Radera
 7. Det gör inte din nazism till ett mindre problem för oss
  normala människor. Det är inte ett nollsummespel som idioterna i ditt parti hävdar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ni behöver en antifascistisk skyddsvall min bäste herre.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.