2014-12-16

Allt mer tyder på att det inte blir något nyval


Jag tror att statsminister Stefan Löfven ändrar sig. Det blir inte något nyval i vår.

Ett nyval har ingen uppsida för Socialdemokraterna. Sverigedemokraterna kommer att växa. (SD tycks nu ta fler väljare direkt från S.) De borgerliga allianspartierna kan mycket väl komma att bli större än de rödgröna. Den relativa ekonomiska stabiliteten i landet kan inte tas för given. Och oron för ett nyval pyr i den socialdemokratiska riksdagsgruppen.

Det är dessutom värt att notera hur förre statsministern Göran Persson gått ut och talat om att S skulle kunna samarbeta med M, i vissa frågor. Även om han inte avfärdar ett nyval, så går det inte att missta sig på att han har något i kikaren. (Se söndagens SVT Agenda.)

Min gissning är att Persson ser en möjlighet att göra Moderaterna ointressanta, profillösa och dess väljare förvirrade. Om S och M börjar samarbeta – då skulle S kunna börja hämta tillbaka väljare från "det nya arbetarpartiet" till originalet genom frontförkortning.

Det som fortfarande talar för ett nyval är att Stefan Löfven verkar oförmögen att göra slut med MP – trots att hans eget parti tycks vilja kasta ut gröningarna ur regeringen.

Klockan tickar. Veckans regeringssammanträde blir (förmodligen) avgörande.

21 kommentarer:

 1. Du missar en faktor (elefanten i rummet) och din analys haltar därmed. Tror du underskattar den frågans sprängkraft. Det kokar i stugorna nu...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Signera dina skitinlägg Amenix

   Radera
  2. Så mycket större anledning för de rödgröna och alliansen att inte gå till val i vår...

   Radera
  3. Naturligtsvis viktigt.

   Att folkviljan skall gälla bara när "rätt" partier gynnas.

   Som att hålla folkomröstning om och om tills folket röstat rätt.

   Radera
 2. Alltså Löfden har bundit sig rätt hårt vid nyval, att backa från det är en för stor prestigeförlust. Det ligger på alliansen nu att köra en misstroendeförklaring mot regerningen för att undvina nyval,

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det verkar Alliansen tyvärr inte tillräckligt smart för att göra...

   Radera
  2. Den oansvariga massinvandringspolitiken måste upprätthållas. Till varje pris. Snart sitter de i bunkern med laddad revolver och förbannar folket för att de inte förstod deras gränslösa godhet och ideologiska storvulenhet...

   Radera
  3. Robert Andersson16 december, 2014 01:09

   Enda sättet att få igenom sin politik är att inte sitta i regeringsställning. Alliansen har inget att tjäna på regeringsskifte, utan extraval. Vid extraval är det viktigt att inte få rasisterna som vågmästare.

   Radera
  4. Vad jag hört från riksdagen och alliansföreträdare är att man ser det som att Löfvén iom nyvalet tagit på sig att lösa situationen med regeringskaoset. Ger man sig in i missförtroendevoteringar tar man bollen från Löfvén. Så mycket bättre att låta honom framstå som ansvarig för käbblet. Nu börjar S dessutom splittras internt så jag misstänker att en missförtroendevotering skulle vara närmast välkommet av Löfvén som den enda fribiljetten ut ur en statsministerpost som han inte vill ha egentligen.

   Radera
  5. Bara pinsamt att kalla SD för rasister....
   Är det Arnstad som har definierat ordet åt dig?
   /AK

   Radera
  6. SD är Nazister. Arnstad har fel. fascismen är inte rasistisk.

   Radera
  7. Att SD är nazister är trams....
   Visst, båda har gemensamma nämnare, tex socialismen och alla förnuftiga människor vet ju att all form av socialism är sjukt. Med att kalla SD för nazister, fascister, nyfascister, rasister etc är inget annat än TRAMS...
   /AK

   Radera
  8. SD är nazister. Nazism är inte socialism utan högerkonservativ extrem nationalism i kollektiv skepnad.

   Radera
  9. Socialdemokraterna nominerade nazisten Hitler till Nobelpriset 1938. SD är PRO Judar, S är emot Israel och judar liksom S 1+1 Say no more.

   Radera
  10. "Nationalsocialism, Ideologin tog intryck av idéer från den italienska fascismen samt den rasbiologiska forskningen som bland annat i Sverige vunnit gehör i och med Rasbiologiska institutets tillkomst på 1920-talet på initiativ av de svenska socialdemokraterna."
   Hoppsan, Sossarna har varit Nationalsocialister! Fy fy!

   "Nazism, är en ideologi som i grunden har föreställningen om att folket – nationen – har ett högre värde i förhållande till den enskilde."
   Inte långt ifrån kommunismen då alltså.

   För alla fårskallar med skygglappar så är det inte en höger/vänster skala, det är en cirkel som sluter sig. Kommunism och Nationalsocialism har mer gemensamt med varandra än t.ex. Liberlism.

   Glöm inte heller Ribentorp/Molotow pakten som många på vänsterkanten har försökt förneka i åratal tills man hittade dokument och microfilm. Stalin och Hitler hade ett fint litet samarbete om hur man skulle dela upp Europa under sig.

   Radera
 3. Misstroendevotum kräver majoritet i Riksdagen vilket med andra ord kräver att SD stödjer Alliansen men SD vill ha extraval!

  SvaraRadera
 4. Det är trevligt att lyssna till skickliga (jomen det får vi medge att han är) politiker som kan tala relativt fritt. Just detta att när valrörelsen är över och ramarna är satta, då gäller det att fråga sig vad som är möjligt och sedan agera efter det, är synnerligen klokt.

  Förstår Löfven det?

  SvaraRadera
 5. Mickes mamma16 december, 2014 01:05

  Den oansvariga massinvandringspolitiken måste upprätthållas. Till varje pris. Snart sitter de i bunkern med laddad revolver och förbannar folket för att de inte förstod deras gränslösa godhet och ideologiska storvulenhet...
  ---------------------------------------------


  Amenix. Det dumma fega signaturbytande jävla nazistrollet.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Här svarar Micke en annan person i sak. Micke svarar och argumenterar alltid i sak...

   Radera
 6. Svar
  1. "Man kan ju också säga att en svensk är en svensk och en jude är en jude" /C Bildt

   http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17975961.ab

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.