2014-12-12

En nyvalrörelse från helvetet


Sossarna och miljöpartiet går till val var för sig. Fast på en gemensam budget. Som har fallit. Tillsammans, men ändå inte. I princip. Typ.

För var gång blir det allt mer smärtsamt att se statsminister Löfven svara på frågor om S förhållande till MP. Han mulnar, snärjer in sig och svamlar. Vilket är ett fullt naturligt beteende för en person som förväntas försvara två olika, motstridiga uppfattningar samtidigt.

I början av veckan lutade det åt att Löfven söker mandat för en ny rödgrön regering (stödd av V). Sedan slog LO näven i bordet och krävde ett slut på sådana fjollfasoner. Så nu går S och MP till val var för sig. Fast fortfarande med en fallen, gemensam budget i bagaget.

Det senaste budet är således att S gör sin grej och MP sin, i valrörelsen. Därefter hoppas man kunna fortsätta regera – tillsammans igen. Men det går ju inte, eftersom de rödgröna knappast lär komma att få egen majoritet.

Så Löfven fortsätter att sträcka ut handen. Han vill att C och FP skall spräcka Alliansen, lägga sig platt och rädda en S+MP-regering. (Som dessutom behöver fortsatt stöd från V.) Vilket naturligtvis inte kommer att ske.

Löfvens utsträckta hand är inte så mycket en statsmans framsträckta hand – utan mer som det sista man ser av någon som håller på att drunkna.

Och hos Alliansen är det inte heller så jävla kul. En egen riksdagsmajoritet känns som en avlägsen dröm.

Alliansen och speciellt M måste försöka ta tillbaka väljare som gått till SD. (Samtidigt som man krigar med de rödgröna.) Vilket skapar en mycket intressant situation...

 • Av humanitära skäl och av rättssäkerhetsskäl vill Allianspartierna inte sätta några volymgränser för flyktingmottagandet.
 • Även om de skulle börja röja upp i arbetsmarknadslagstiftningen (så att nya svenskar och ungdomar kan få jobb) så kommer LO aldrig att tillåta att det sker. I vart fall inte med mindre än generalstrejk, kravaller och franska fasoner.
 • Samma sak gäller bostadspolitiken. Om en Alliansregering skulle röja upp i regelverket, släppa byggmarknaden fri och avskaffa hyresregleringen (så att nya svenskar och ungdomar kan få en bostad) – då skulle de hamna mitt i en skitstorm där hyresgästföreningens ombudsmän och änkenåder som bor i stora billiga lägenheter på Östermalm går samman för att störta regeringen.

Och även om Alliansen skulle lyckas reformera arbetsmarknaden och bostadspolitiken – så kommer det ändå att ta tid innan det ger något resultat i verkligheten. (Speciellt vad gäller bostadsbyggandet.)

Försök paketera detta – på ett lockande sätt – med tio ord på en glättig valaffisch.

I denna absurda valrörelse i minusgrader kommer många andra, viktiga frågor att lämnas åt sidan:

 • Försvarsfrågan driver för vinden, samtidigt som den ryska björnen visar tänderna.
 • Genom att skjuta på problemen håller vi på att försätta oss i en elkris, som kan orsaka skyhöga elpriser och elbrist.
 • Vi har en bolånebubbla som nu är så uppblåst att det kan räcka med små förändringar av input för att den skall spricka.
 • Demokratifrågorna, rättssäkerheten, massövervakningen och Europafrågorna kommer att sopas under mattan.

Allt detta kommer att trängas åt sidan när de etablerade partierna och media kör en valrörelse som bara handlar om makt – med SD i stormens öga.

Tanken på en lång solsemester framåt senvintern känns allt mer lockande.

17 kommentarer:

 1. Veckans bästa politiska analys!

  SvaraRadera
 2. Sant HAX, SD är i stormens öga. De kallar sig själva "centrifugalkraften i svensk politik". Och det kommer de sannolikt att fortsätta att vara, utan att behöva göra annat än att kommunicera partiprogrammet.

  Rinse and repeat liksom.Omvärlden bekräftar dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Behövs inte.Dom bekräftar sig själva.

   Nu när Ekroth har krävt att han själv och alla andra som enligt hans egen definition inte är svenskar ska registreras så kanske krav på tvångsintagning av den egna partiledningen blir nästa steg......

   Radera
  2. Han vill registrera nationaliteter, i forsknings- och analyssyfte. Precis som i USA, och andra europeiska länder.

   Radera
  3. Partiprogrammet gör de nog bäst i att tala tyst om. Det räcker att de bara gör vad de gör, är jag rädd.

   Radera
  4. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  5. Judisk rättspolitisk talman med utländskt ursprung som själv är kriminell, har emn kriminell moder kräver att utlänningar registreras på samma sätt som judar i nazityskland .

   Ingen som inte är idiot behöver ställa fler frågor.....

   Radera
  6. Du är väldigt oklar och svepande i din beskrivning. Är jude en nationalitet menar du? Eftersom det är nationalitet som ska registreras.. ej etnicitet, ej religion eller hårfärg. OK!? Nationalitet. I forskningssyfte. Precis som i andra länder.

   Är Ekeroth verkligen yrkeskriminell eller har han dömts för att ha försvarat sig mot vänster-kräk?

   Den idioten som borde sluta komma med idiotiska frågor och påståenden är du själv Micke von Stalin.

   Radera
  7. Du är väldigt oklar och svepande i din beskrivning.
   -----------------------------
   Nix AspbergerGobbles jag är extremt tydlig. Ekroth och du vill skapa ett register baserad på etnicitet och ursprung som innebär att Ekroth och hans familj blir registrerade i Ekroths eget register. Både som icke svenskar och kriminella.

   Radera
  8. I forskningssyfte. Precis som i andra länder.
   -----------------------
   Som i Nazityskland och Sovjet.
   Självklart. Partiet är ju nationalsocialister.

   Radera
  9. Det står i tidningen att registret ska baseras på nationalitet. Vilken ras har den amerikanska nationaliteten menar du? Du tänker väl inte utesluta alla afroamerikaner från att vara amerikaner?

   Så nu är forskning också nazism? Vi visste att det var en patriarkal manlig syssla sen Gudrun öppnade truten, men nu är det också alltså nazistisk att syssla med forskning kring samhällsutvecklingen. Ni ordnar det så bekvämt för er ni socialister - Ett ständigt uppskjutande av utvärdering av er ansvarslösa invandringspolitik.

   Det kommer att bli er grav. Bildligt talat alltså..

   Radera
  10. http://www.expressen.se/kultur/utom-lilla-mamma/

   Radera
  11. Just nu Micke är det du som jagar kriminella judar och jag försvarar dem och deras rätt att uppehålla sig i landet. Ingen vill registrera etnicitet hos kriminella, det handlar om NATIONALITET. EN amerikansk jude eller mörkhyad registreras alltså kort o gott som "Amerikan". En brittisk jude registreras som britt osv.

   Du är helt galen och ser nazister i alla buskar så fort någon säger något om folkslag. Micke vill att Bengt Westerberg-doktrinen ska råda - alla folkslag har rätt att existera förutom svenska folket - eftersom det då plötsligt inte finns något folk utan alla är från Afrika.

   Jamen FINE! Nu får Piss-Micke åka ut till samer, romer och judar o tala om att de inte existerar, de är Svenskar från Afrika och inget annat. Vi får se hur du blir emottagen...

   Radera
 3. Tyväär måste du byta fot i frågan. Judar är inte svenskar. Nazipartiet blir bara tydligare och tydligare.


  http://www.dn.se/val/nyval-2015/den-leende-nationalismen/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Judar ska inte tvingas kalla sig svenskar om de inte identifierar sig som svenska. Det är väl för fan så långt från nazism man kan komma!?! Men om en person med judisk påbrå känner sig som svensk och vill kalla sig svensk så säger Söder att det inte är något som helst problem. Då är vederbörande svensk.

   Kent Ekeroths riksdagsmotion handlar om att regga KRIMINELLAs NATIONALITET (alltså ej etnicitet), vilket man redan gör i resten av Europa... Är resten av Europa nazzar nu eller?

   Radera
 4. Bra analys som vanligt. Har inte haft mycket över till politiken tidigare och den nuvarande situationen stärker ju inte förtroendet. Kommer garanterat att bli ett val utan substans.

  Själv ska jag faktiskt ha en lång solsemester, rättare sagt en 6 månaders backpackingresa. Åker i Januari, kan säga att jag är oerhört nöjd med det. Får åka på en resa jag sparat länge inför samtidigt slipper jag den värsta delen av valrörelsen.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.