2014-12-07

Löfven kan lösa regeringskrisen redan i morgon


Om statsminister Stefan Löfven och Socialdemokraterna verkligen menar något med ordet samarbete, då skulle regeringskrisen kunna lösas direkt:

 • Ta kontakt med Alliansen (hela Alliansen) och red ut vilka stora och viktiga frågor det går att samarbeta kring. Make a deal.
 • Lämna sedan in regeringens avskedsansökan.
 • Talmannen är sosse, så han kommer säkert att ge Löfven en chans till. Speciellt om S har en uppgörelse med Alliansen i bakfickan.
 • Bilda sedan en ren S-regering, utan MP och utan behov av V:s välvilja. Man kan vara rätt säker på att en sådan skulle få Alliansens passiva stöd.
 • En sådan regering kommer i och för sig att få slita för att få ihop en riksdagsmajoritet i övriga frågor, men det är det värt. Makten skall ändå ligga hos riksdagen. (Och om det innebär att det inte bestäms lika mycket som vanligt, då tror jag att svenska folket kan leva med det.)

Bredare samarbete än så går inte att få, givet den parlamentariska situationen – om det är samarbete man vill ha. (Vilket börjar verka tveksamt.)

Ett nyval kommer, å andra sidan inte på något sätt att lösa det grundläggande problemet. (Om inte de rödgröna eller Alliansen får egen majoritet, vilket förefaller synnerligen osannolikt.)

Varför jag nu bryr mig – eftersom all maktutövning ändå kommer att gå ut över folket...

8 kommentarer:

 1. "Varför jag nu bryr mig – eftersom all maktutövning ändå kommer att gå ut över folket..."
  Det är kul när folk är roliga. /J_B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och oroliga ;) kolla alla debattinlägg på www.regeringskrisen.se

   Radera
 2. Det borde bli så som du säger, med all önskvärd logik. Löfven riskerar att förlora 4-5% i extravalet. Är det värt risken?

  SvaraRadera
 3. Den som trodde Sjöstedt blev sur när Lövfen bad honom att flyga och fara i höstas har inte sett någonting om han går till Alliansen nu och samtidigt ber Vattenmelonerna att 'dra dit pepparn växer'.

  Fridolin skulle nog bli så dryg att någon lärare blir tillräckligt förnärmad och stryper pojken och Åsa skulle bli så röd att fräknarna bleknar bort...

  SvaraRadera
 4. Hur var det nu... före valet varnade Hax för att S&M vore "förödande för demokratin", med efter valet föreslås nu att mer s& är en lösning på regeringskrisen?

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 6. En fråga ni liberaler som vill slå sönder välfärdsstaten och dumpa lönerna med massinvandringsverktyget måste svara på;

  Vid vilken ingångslön blir svenska företag egentligen intresserade av att anställa en analfabet som vägrar att samarbeta med personer av motsatt kön?

  SvaraRadera
 7. Ja - det är ju en bra taktik om man vill bli uppäten från vänster och bränd från höger. V och MP skulle gå bananas och vägra göra upp med regeringen. I det läget blir Löfven helt beroende av moderaterna för att forma en majoritet. Då kan man lika gärna bilda en S+M-koalition, men AKB vill ju inte så...

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.