2014-12-03

Löfven har ett kort kvar att spela

Det verkar kört för regeringen. Men det finns faktiskt ett sätt för Stefan Löfven att ta hem spelet.

I voteringen är regeringens förslag huvudförslag.

I kontrapropositionsvotering skall man sedan fastställa motförslag för huvudvoteringen. Om det rödgröna blocket då skulle rösta på SD-budgeten, då blir den motförslag.

Och då måste Allianspartierna välja mellan en S+MP-budget eller en SD-budget i huvudvoteringen.

Detta skulle visserligen se märkligt ut. Det skulle strida mot praxis. Sossarna har sagt att de inte tänker göra så.

Men det är möjligt. Och i eftermiddag står regeringsmakten på spel. Då kan vad som helst hända.

7 kommentarer:

 1. Skräms inte, karl :-) Fast sossar har jag aldrig litat på, så jag blir inte förvånad egentligen om de gör exakt så. Usch. //Marianne, som vill att talmannen ger Kinberg Batra frågan om att bilda regering.

  SvaraRadera
 2. Som jag kommenterade på den tidigare tråden så är det ett möjligt scenario. Men det kräver att majoriteten av ledamöterna från s och mp eventuellt med stöd från v röstar på sd:s motion. Det kan bli svårt för respektive partiledningar att övertyga sina trupper att rösta "rätt".

  Nåväl, anta att man lyckas fälla Alliansens reservation i den första kontrapropsitionsvoteringen. Då blir det riktigt intressant. Genom att "bryta" mot praxis visar s/mp/v hur de skulle kunna agera under restan av mandatperioden. Allianspartierna skulle då förvandlas till statister eftersom deras reservationer oftast kommer att ställas mot en sd reservation.

  Därför om s+mp o v fäller Alliansens reservation måste Alliansen slå tillbaka och fälla propositionen och rösta för sd:s reservation. Det skulle då innebära att sd:s budget vinner och ett extraval förmodligen är oundvikligt.

  Som jag frågade tidigare: Har Alliansen kraft och mod att försvara sig i ett elakt spel? Man undrar......

  SvaraRadera
 3. Hahaha! Ja (s) har ju visat vad de tycker praxis är värd, i alla fall när de själva måste följa den. Det är klart att (sd) och Alliansen måste följa praxis men inte de.

  SvaraRadera
 4. Jo men Löven är inte lika cool som Herrman Göring ;).

  http://en.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring

  SvaraRadera
 5. Hrm, det tänkte jag faktiskt inte på. Men vette fan om lövet vågar göra det, ty då är ju snacket om "praxis" (som i princip är deras enda retoriska vapen) borta, det måste ju båda han själv, media och högdjuren i det rödgröna maskineriet förstå. Gör dem så, är dörren stängd bakom dem. Det finns ingen väg tillbaka och de har då demonstrerat att de: i) Ljög när de insisterade på praxis förra gången, alltså när SD sa att de tänker fortsätta trolla och alliansen sa att de struntar fullständigt i att lövets budgetförslag fått parlamentarisk soppatorsk, ii) Använder SD som slagträ, trots att de insisterat på att SD inte skall involveras alls i det inre politiska maskineriet. Nu gluttar man till och med att SD:s budget för en liten stund blir gällande, innan Löfvens avgångsanmälan imploderar plenum, samt iii) Med detta ger det förhatliga SD ännu mer exponering genom att använda dem som slagträ.

  Min bedömning är även att om Löfven gör detta, så är exempelvis Magdalena Andersson & Co (som högst skrek om praxis och mest spottat på SD) i det närmaste förbrukad. Vidare kommer V och MP knappast se detta som någonting positivt, då detta enligt deras sätt att se, ger SD legitimitet (som slagträ, ja, men ändå) och en omfattande svekdebatt är möjlig.

  SvaraRadera
 6. en politisk självmordsbomb

  SvaraRadera
 7. V och MP har redan i Solna visat att praxis är bara sådant de kräver att SD ska följa.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.