2014-12-02

Politisk makt- och räkneövning


Det finns 349 ledamöter i riksdagen. För att få en majoritet krävs 175 mandat.

Sverigedemokraterna har 49 mandat. Ingen vill regera med dem.

Vänsterpartiet har 21 mandat. De får inte ingå i någon regering.

Sossarna har 113 mandat och Miljöpartiet har 25. Tillsammans har de 138 mandat.

Moderaterna har 84 mandat, Kådisarna har 16 mandat, Folkpartiet har 19 mandat och Centern har 22 mandat. Tillsammans har de 141 mandat.

Allianspartierna har således fler mandat än S och MP.

Så vad är det som säger att sossarna nödvändigtvis skall bilda regering?

Om nu SD fäller ministären Löfven, då bör de väl rimligen stödja Alliansen i regeringsfrågan?

Fredrik Reinfeldt kanske inte skulle ha haft så förbannat bråttom att lämna skutan.

17 kommentarer:

 1. Som du själv sagt om Reinfeldt "jag varnade er för honom". Alla som följt hans karriär borde veta vid det här laget att något annat än det egna egot aldrig någonsin räknats i hans fall. En mycket farlig och obehaglig typ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet. Jag avskyr honom.

   Hans avhopp har just nu försatt Allianspartierna i en knepigare sits än nödvändigt.

   Radera
 2. "Om nu SD fäller ministären Löfven, då bör de väl rimligen stödja Alliansen i regeringsfrågan?"

  De sa uttryckligen att de kommer försöka fälla budgeten från en ev. framtida Alliansregering om de inte får gehör för sin politik.

  SvaraRadera

 3. Om nu SD fäller ministären Löfven, då bör de väl rimligen stödja Alliansen i regeringsfrågan?
  ----------------------------------------
  Rimligen då dom gjorde det förut och det är det vi kommer att få se. En högerregering som till skillnad från förut måste göra som nazisterna säger om den ska sitta kvar.

  Ha det så kul.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nazister eller grönklädda kommunister, skit samma!?

   Radera
 4. Hade du svårt att stava till "Kristdemokraterna" eller? Oseriöst och barnsligt av bloggaren.

  SvaraRadera
 5. Om S begär kontrapropositionsvotering?
  Enligt en Magnus Larsson på twitter som påstår följande:
  "Det enda S behöver göra i morgon för att få igenom regeringens budget, är att rösta för SD:s budget som kontraproposition."

  "Då får SD:s budget 162 röster (S+SD), mot 141 för Alliansens. När sen regeringens budget ställs mot SD:s, vinner regeringens klart (159-49)."


  Saxat från Wikipeda:
  "Kontrapropositionsvotering är en metod för votering som kan användas om det finns fler än två likvärdiga förslag, yrkanden.

  Förberedelse (fastställande av propositionsordning)[redigera | redigera wikitext]
  Alla yrkanden som finns ställs mot varandra. Mötesordföranden gör då en bedömning av hur stort stöd varje förslag har och anger vilket som enligt dennes mening är det vinnande förslaget. Om någon då begär votering är nästa steg att utse motförslag till ordförandens förslag, som kallas huvudförslag.

  De yrkanden som inte blivit huvudförslag ställs mot varandra på samma sätt som tidigare och ordföranden anger vilket som utsetts till motförslag. Om någon begär votering inleds kontrapropositionsvotering. (Kontra=mot, proposition=förslag, votering=omröstning.)

  Om det bara finns två alternativa motförslag ställs de mot varandra i en votering och det vinnande förslaget blir motförslag till huvudförslaget.

  Om det finns tre eller fler alternativa motförslag är det motförslag som ordföranden angett huvudmotförslag och mötet har att välja ett motförslag till huvudmotförslaget. De kvarvarande förslagen ställs mot varandra som tidigare tills mötet utsett ett motförslag till huvudmotförslaget. Vid behov (om någon begär votering) upprepas processen i flera steg.

  Votering[redigera | redigera wikitext]
  Därefter genomförs voteringen om vilket beslut mötet skall fatta. Voteringen börjar "bakifrån" med det sista paret motförslag som mötet har behandlat. Voteringen avslutas med en votering mellan huvudförslaget och det förslag som mötet till slut har utsett."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dvs ... SD måste dra tillbaka sin budgetpropp asap!

   Radera
  2. Det låter inte omöjligt. Med kontrapropositionsvoteringar kan man åstadkomma nästan vad som helst.

   Radera
 6. "Fredrik Reinfeldt kanske inte skulle ha haft så förbannat bråttom att lämna skutan."

  Tvärtom. Nu har de rödgröna kört in i väggen. Det får alliansen att framstå bättre, folk har sett alternativet. Fäller SD en alliansregering kan de utlysa nyval för att stärka sin position. Gör Löfven det nu så tappar han.

  SvaraRadera
  Svar
  1. DEt finns i gen alliansregering att fälla.

   Radera
  2. Micke: Alliansen är inte Fredrik Reinfeldt och Anders Borg. Det här kommer Anna Kinberg-Batra att fixa...

   Radera
 7. Det verkar alltså som att, för 7 av partierna, så väljer man hellre regeringskris och kaos framför att ens prata om minskad invandring.

  Och detta är att ta ansvar för landet...

  Hur t-san blev det så här polariserat? Varför är just invandring den enda fråga som är omöjlig att kompromissa om för att få till en stabil regering?!
  Det gör ont i själen att se detta för mig som verkligen ogillar SD och deras politik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För en liberal som anser att den regering är bäst som regerar minst, är det väl inget att beklaga?

   Och beträffande att "kompromissa" med SD:s syn att när centralplaneringen står emot människovärdet, måste vi tumma på det sistnämnda och välfärdsstat till varje pris, kommer man tänka på ett berömt citat av Ayn Rand:

   "I varje kompromiss mellan mat och gift är det bara döden som är en vinnare".

   Radera
 8. @Egil

  En intressant möjlighet men den kräver att majoriteten av s, mp och v ledamöterna fås att rösta på sd:s motion. Svårt!

  Om vänsterblockets partiledningar får sina ledamöter att hålla för näsan och rösta sd och därmed fälla Alliansens budgetreservation så hamnar bollen på Alliansens planhalva. Alliansen måste då snabbt visa att man inte accepterar att förvisas till total maktlöshet under den kommande mandatperioden genom att i sin tur rösta för sd:s reservation mot regeringens proposition. Det skulle innebära att sd:s budget vinner och ett extraval är oundvikligt.

  Har Alliansen kurage och kraft nog att stå på sig i elakt spel?

  SvaraRadera
 9. @Egil

  Samma fråga diskuterades på SvD:s live-blogg:

  Patrik: Kan de rödgröna rösta på SDs budget mot Alliansens för att det i slutvoteringen skall stå SD mot Regeringens istället för Alliansens mot Regeringens?

  Max Byström: Det är en teoretisk möjlighet, ja. Men föga sannolikt. I förra veckan fick näringsminister Mikael Damberg just den frågan när han besökte riksdagsjournalister. Han sade då att det inte var något alternativ, och menade att regeringen då skulle "sänka sig" till Sverigedemokraternas sätt att agera. Han beskrev det som att SD gjorde riksdagen till en lekstuga om de skulle välja att agera på det sätt som de nu har beslutat att de ska göra – alltså frångå praxis och rösta på Alliansens budget.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.