2014-12-21

Sverige borde gå med i Tyskland!


Man borde starta något slags Schwedische Volksbevegung für Bundesanschluss eller så. En kampanj för att göra Sverige till en tysk delstat eller två.

Mina jämförande studier ger vid handen att den stora skillnaden mellan Sverige och Tyskland är att i förbundsrepubliken behandlar man människor som vuxna. Folk får ta mer ansvar för sina egna liv. Människor har mer frihet, som de förväntas kunna hantera. Och det går rätt bra.

Eller, som Horace Engdahl uttryckte saken... "Tyskland är som Sverige, fast för vuxna."

Ta det här med sjukvården. Den fungerar. Du knallar helt enkelt in till en lokal läkare och väntar en stund. I princip alla läkare har öppen mottagningstid de flesta dagar i veckan. Vad gäller sjukvårdens finansiering är det lag på att alla måste ha en försäkring. Är du anställd fixas det vanligtvis genom att arbetsgivaren ordnar den inom det offentliga systemet, kostnaden dras från lönen och man behöver inte bry sig. För den som vill går det dock att ordna privata försäkringar istället, där man kan bygga på med extra skydd. Men redan en offentlig försäkring ger minst lika bra vård som i Sverige – och betydligt större tillgänglighet. Oavsett om du är försäkrad i det offentliga systemet eller privat, så har du rätt god möjlighet att själv påverka vem som skall utföra din vård.

Förra våren var jag på Kreutzbergs kulturkarneval. Tillsammans med hundratusentals människor. Och trots att det pågick ölförsäljning överallt kan jag inte påminna mig att jag såg någon enda skitfull människa. När det började bli extremt mycket folk uppstod automatiskt högertrafik bland fotgängarna. Förbluffad över denna spontana ordning började jag aktivt skanna av min omgivning mer i detalj. Det var fan så att man knappt såg en enda cigarettfimp ligga och skräpa. Däremot var det Party – och folk festade mer och bättre än vad man någonsin brukar göra på svenska festivaler.

Man kan köpa öl, vin och sprit i kiosken på hörnet. Men förbundsrepubliken går inte under för det. Tvärt om, man får mer av mänsklig interaktion och folk förväntas sköta sig – på ett sätt som inte gäller i Systembolagets land, där vi köper på oss så mycket sponken vi har råd med och sedan sitter hemma och trycker i oss den. Man ser visserligen en del fulla människor i Tyskland också (dock färre än i Belgien och betydligt färre än i Sverige). Men det taktik- och hetsdricks liksom inte när tillgången inte är begränsad.

I många tyska delstater får inrökta ölsyltor och barer fortsätta vara inrökta. En barägare får tillåta rökning i sina lokaler – så länge detta tydligt annonseras vid ingången.

Personligt innehav och bruk av lättare droger är de facto avkriminaliserat. Ingen bryr sig, så länge man inte stör någon annan. Och polisen kan ägna sig åt viktigare saker.

Någon motsvarighet till den svenska sexualskräcken finns inte. I Tyskland är porr en verksamhet som alla andra. Och prostitution förekommer under ibland påfallande ordnade former. (Ofta finns kvartersbordeller med en fast kundkrets.) Sexarbetare har medborgerliga rättigheter. Och om det förekommer avarter som trafficking, då är det detta problem som hanteras – inte att samtyckande, vuxna människor byter pengar mot sex.

I Tyskland tror man på kontanter. Det är till och med fullständigt normalt att köpa en bil eller ett nytt kök kontant. Många krogar tar inte kort över huvud taget. Och på tal om pengar och krogar finns det gott om bra ställen där man kommer undan med både förrätt, varmrätt och en öl för tio euro. Vilket leder till att även vanligt folk har råd att gå ut och äta.

Visst, Tyskland har också sina sidor. Men den övergripande känslan är att man i mycket större utsträckning än i Sverige lämnar människor i fred att leva sina egna liv. Vilket fungerar påfallande väl.

24 kommentarer:

 1. Ingen dum ide. I ett land där popsångare, bloggare och avlidna barnboksförfattare ses som kulturens spjutspetsar vore det nog välgörande.

  SvaraRadera
 2. Tyskland är en förbundsstat, som sagt. Politikens innehåll bestäms i mycket högre utsträckning i delstatshuvudstäderna. Berlin är en erkänt öppnare delstat, men med nackdelen att den är sällsynt vanskött. Konservativa Bayern är rikt, men långt mindre trevligt för en svensk liberal. I och för sig är jämförelsen mellan centralstyrda Sverige och de sexton delstaterna i Tyskland bra för att kunna undersöka något mer exakt vilken mix av frihet man skulle vilja ha. I Sverige blir frihetsdiskussionen abstrakt då det är svårt att sätta fingret på frihetens konkreta innehåll.

  SvaraRadera
 3. Svar
  1. Ett språk med ord som Donaudampfschiffahrtsgesellschaftskapitän måste vara högtstående.

   Radera
  2. Fler goda idéer: sök på
   "Geschirrspylmittel selber machen"!

   Radera
  3. Donauångbåtsbolagskapten. Vi är högtstående!

   Radera
 4. Det här med att låta regioner bli mer autonoma är något jag har förespråkat länge. Hur ska man annars få illusionen av frihet när kreti och pleti inte kan enas om allt?

  SvaraRadera
 5. Den största skillnaden mellan Sverige och Tyskland är subtil, men avgörande. Förbundsrepubliken finns inte egentligen, det är en överbyggnad som de sexton delstaterna har skapat och inte tvärt om.

  SvaraRadera
 6. Har lite andra erfarenheter, har deltagit i utprovning av tekniska system med tyskar. Det var påfallande skillnader i beteendet mellan tyskar och svenskar när det uppstod problem. Alla närvarande svenskar deltog aktivt medan bland tyskarna endast den utpekat ansvarige bidrog, resten tittade på och sparkade sten. Och detta vid åtskilliga tillfällen och med olika organisationer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du missförstod tyskernas avvaktan. Dom väntade på att konsensussökande svenskar skulle 1) bli eniga om att det var ett problem, 2) vem som skulle åtgärda problemet, 3) om chefen nu var kompetent, och slutligen 4) när det var tid för ficka.

   Radera
  2. Nää Jan Andersson.

   Jag tror ärligt att sanningen är raka motsatsen.
   Det som Anonym säger är troligen represantivt för hur det funkar i Tyskland, o det kan jag säga pga att jag haft nära kontakt med tyska företag dom sista 20 åren tillbaka.

   O jag har det ännu idag! Just nu har vi 15 tyskar här på jobbet som bygger nästa sak vi ska ha ig¨ng senat i april nästa år.

   Men OK då.Som jag började med, det för mig o alla andra på jobbet slående inslaget är att i alla år så är tyskarma helt handfallna om dom inte har minst 4 chefer inblandade.
   Vi svenskar kan dra åt en mutter oavsett vart vi är i hiearikn...en tysk varken kan eller får göra det.
   Kan inte av lagliga skäl säga vad jag pysslar med men maken till innefektiva personer när det gäller tyskar kan man ärligt inte hitta nånstans på denna planet.
   ATT dom är effektiva ifrågasätter jag inte för det ÄR dom, MEN dom måste i så fall ha med ALLA 14 chefer o minst 9 doktorer innan nån vågar göra nåt.

   En/ett svenskt företag hade byggt saken dom byggt/bygger färdigt ppå samma tid som tyskarna lagt på att leta efter vilken chef som ska bestämma ens vilken mutter som ska dras åt.

   Ärligt alltså, detta händer just NU på jobbet o har varit en trada i snart 20 år, maken till ineffktivitet kan man inte hitta.
   Dessutom har det för det mesta visat sig vara skitsaker dom monterat, så äntligen idag är det ett annat system som byggs på jobbet, tyvärr är det alltså som alltdi ett tyskt system...

   Ha det
   Jan

   Radera
  3. Å andra sidan får bara chefer på viss nivå ha porslinskoppar. Annars blir det krig på kontoret. Man får inte ens ha med en egen.

   Radera
 7. Svar
  1. Idiot!? :) Micke briljerar igen med sitt fantastiska ordförråd.

   Vad tror du tyskarna hade kallat det om Sverige hade gått upp i Tyskland då?

   I Tyskland sprider sig det folkliga motståndet mot islamiseringen, de har mycket annat trevligt på gång - cannabis avkriminaliserat i vissa provinser, sexköpspolitiken är ju bättre, de har ett mer kreativt och opolitiserat kulturliv än svenskt kultu(r)liv.

   Jag är för anschluss! (Micke kommer blir heltokig!)

   Radera
  2. Kommer att bli??

   Radera
 8. Vi svenskar kan sköta oss själva efter att vi lärt goda seder av andra framgångsrika folk ;-)

  SvaraRadera
 9. Vi skulle få en fungerande konstitutionsdomstol som redan har dömt ut datalagringsdirektivet.

  Jag är för! :)

  SvaraRadera
 10. Som en delstat i Tyskland skulle vi få mer att säga till om i EU. Det måste vara lättare att söka allianser med tyska förbundsstater och påverka den tyska regeringen, som ju ändå bestämmer över EU, än att söka gemensamma ståndpunkter med ett antal europeiska andrarangsstater som inte har något att säga till om.

  SvaraRadera
 11. Rökandet inomhus är verkligen ett gissel i Tyskland och ett skäl till att jag undviker Berlin. Klyschan om att den enes frihet slutar där den andres börjar har faktiskt en viss validitet.

  SvaraRadera
 12. Jag är dock inte helt nöjd med den tyska sexarbetslagstiftningen. Nya Zeelands avkriminalisering där man fokuserat mer på att stärka sexarbetares rättigheter är enligt mig överlägsen. Men bättre än i Sverige är det förstås.

  SvaraRadera
 13. Nazipacket i tråden anser uppenbarligen att nationen inte är speciellt viktig så länge dom kan knulla och röka gräs billigare nån annanstans....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antisemit-Micke talar om nazipack... LOL!

   Radera
 14. Jag tror jämförelsen haltar av en mängd skäl. Vi har vår egen historia och våra egna erfarenheter som har lett till de regler och arbetssätt vi har här. De behöver inte vara jättebäst men det är på intet sätt självklart att ett tyskt Sverige skulle vara särdeles bra. sverige är ju ett avlångt ödeland för det mesta för att nu nämna en skillnad.

  Det ska förstås inte hindra oss från att ta intryck, men jag tänker att du kan ju få pröva Tysklanf något lite längre först

  SvaraRadera
 15. Ser nu i DN att Pippi Långstrump röstats fram som den viktigaste svenska kulturhändelsen sedan 1864...astridlindgreniseringen är alltså total.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.