2014-12-06

Sverige – från stabilitet till kaos på två månader


Riksdagen fällde regeringens budget. Så riksdagen kommer att få sparken. Nästa steg blir väl att välja ett nytt folk.

S & MP har ett enda budskap: Samförstånd, era djävlar!

Man bortser från att de rödgröna (och SD) redan förra året övergav den förmodade praxisen om att tagga ner i budgetfrågor. Och att de själva smällt igen dörren, vad gäller samarbete och samförstånd. Det räknas inte när det är dags för the blame game.

Regeringens syn på "samarbete" är att Allianspartierna skall överge sin egen politik. Och att det bara är vissa partier som skall göra det, så att Alliansen splittras och dör. Det är genomskinligt.

Om inte regeringen fälls i en misstroendevotering (eller avgår frivilligt) – då är vi på väg mot en ovanligt hätsk och grinig valrörelse. En valrörelse där de gamla riksdagspartierna, media, kravallvänstern och allsköns tyckare kommer att göra samma misstag som vanligt: Att ge SD all uppmärksamhet och gratisreklam de kan få.

En valrörelse där inte bara S och MP är hopväxta vid höften. Den fallna budgeten, som är vad de går till val på är framförhandlad med V. Så hela det rödgröna blocket måste gå i takt, tillsammans och åt samma håll. Det brukar gå sådär.

Om SD vill uppnå politiska resultat – då är de sina egna värsta fiender. Ju mer de stökar och bråkar, ju svårare blir det för alla andra politiska partier att göra något åt de problem med invandringen som faktiskt finns. Ens om de skulle vilja.

Men om SD bara är ute efter att leva djävul och röja runt – då lyckas de fantastiskt väl. Detta har ett visst underhållningsvärde. Frågan är bara vart det leder, på lite sikt.

Just nu är alla bollar i luften. En mindre genomtänkt idé är att göra det svårare att fälla en minoritetsregerings budget i riksdagen. Det innebär med nödvändighet att måste inskränka de politiska partiernas rätt att rösta som de vill. Vilket är en riktigt, riktigt dålig idé – som ändå inte löser något i slutändan.

Mitt i denna röra står den ofrivillige statsministern – socialdemokraten Stefan Löfven. När han blev vald till partiledare blev jag tillfrågad om saken i något radioprogram i SR P1. Jag påpekade då att det finns problem med att välja en fackpamp till S-ledare, en fantasilös betonghäck. Och mycket riktigt, S kör nu så hårt i gamla hjulspår att de inte förmår höja blicken eller stanna upp och fundera på vad de egentligen sysslar med. Nu kör de gammal klassisk, grinig konfrontation ända in i kaklet. Vilket är ett högt spel – som kan komma att knäcka sossarna för gott.

Från ett stabilt land med en av Europas få välskötta ekonomier – till totalt politiskt kaos, på bara två månader. Detta kan bli stökigt på riktigt.

Det är en sak att göra fisksoppa av ett akvarium. Det omvända är betydligt svårare.

16 kommentarer:

 1. Galna kvartsseklet går igen. De årtionden då klyftan mellan tyranni och frihet ständigt förnekades och skillnaden mellan diktatur och demokrati förringades. Ett par tusen likriktade skribenter hjärntvättade en hel generation. Nu är det åter dags för en tankens absoluta härdsmälta. Den här gången skall medborgarna övertygas om att det här landet skall vara tio gånger duktigare än varje annan europeisk stat på folkimport. Kosta vad det kosta vill.

  SvaraRadera
 2. Är det inte så att om han konsekvent misslyckas på detta sätt så misslyckas han också med att tramsa bort vår konservativa (nåja) finanspolitik?

  SvaraRadera
 3. "– som kan komma att knäcka sossarna för gott."

  Man kan ju alltid hoppas...frågan är vad vi får istället?

  SvaraRadera
 4. Japp

  http://mobil.svd.se/opinion/alliansen-bor-avsatta-regeringen_svd-4164617

  SvaraRadera
 5. "Nästa steg blir väl att välja ett nytt folk."

  Det håller dom på med. Hela Syrien ska ju flytta till Sverige. Först när hela Sverige är som Husby så kommer alla att bli glada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fört när hela Sverige är som Berlin 38 kommer 7 procent att bli nöjda.

   Radera
 6. "Om SD vill uppnå politiska resultat – då är de sina egna värsta fiender. Ju mer de stökar och bråkar, ju svårare blir det för alla andra politiska partier att göra något åt de problem med invandringen som faktiskt finns. Ens om de skulle vilja."

  Hamnar du alltså återigen i den löjeväckande argumentationen som du själv avfärdade i din bloggpost när det gällde budgeten och alliansen!?!? Helt otroligt!

  Hur skulle SD uppnå resultat genom att sitta ner och vara tysta menar du? Fanns inte en tillstymmelse av kritik mot den förda migrationspolitiken innan SD kom in i riksdagen, inte som nådde väljarna iaf. SVT kommer fortfarande att vara en bastion för marxist-propaganda.

  SD ligger i dagens Yougov-mätning på 17,7%

  http://www.metro.se/nyheter/efter-regeringskaoset-sd-nara-18-procent/EVHnle!x15Xk3IDeIu4c/


  Man kan nästan tro att HAX är ganska nöjd i sossarnas "lyckorike", varför inte sjösätta ett vettigt liberalt alternativ nu när 7-klöverpartiet är nere för räkning? Som inte anser att frågan om fri rörlighet är den allra heligaste liberala frågan som inte får hamna i skymundan... Nähä, trodde väl det... Plakatpolitks-retoriker och skrivbords-teoretiserande liberaler måste komma ut på banan, ta på sig stövlarna och vada ut i skitfloden och komma med relevanta förslag som svenska folket kan relatera till.

  Att fortsätta hamra på om fri rörlighet som om det vore det enda som höll liberalismens näsa ovanför vattenytan, när det egentligen är tvärtom, ett sänke som nu håller på att dra ner alla frihetliga värderingar till havets botten, granne med Titanic.

  Puckskallar!

  SvaraRadera
 7. Det börjar bli tröttsamt och tjatigt Amnexis m fl...

  http://www.dagensopinion.se/veckans-brief/2011/astroturfing-–-fejkade-gräsrötter-som-växer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dra åt helvete jävla pissråtta. Bemöt med argument din fega krake!

   Radera
  2. Ni är trollande nazister. Det är det enda argumentet som behövs även när ni byter signatur

   Radera
  3. Haha, mina små bishes. Ni är obetalbara för SD!

   Radera
  4. Kommer Björn Söders och Almkvists linje att råda när det gäller homosexualitet när ni får makten?

   Radera
 8. "Stoekigt pa riktigt"?

  Kan det bli vaerre?

  Belgien var utan regering i 19 manader, 2010-2011. En period praeglad av stabilitet, spelregler var oforandrade, naeringsliv och folk upplevde en trygghet, landet fungerade.

  Demokrati aer ett grekiskt begrepp, inte ens de fundamentala antika filosoferna/grundarna ansag att det skulle fungera i praktisk mening. Bevisat.

  Det aer ett maktspel, med personliga intressen on-top. Iaf idag, kanske t o m Erlander-epoken fanns en slags hederlig politiker-attityd.

  Idag totalt borta.

  Sko dig pa andras (#dumskallarna som roestar) bekostnad, under foregiven parlamentarisk folkforetradarskap.

  SvaraRadera
 9. Om det hade varit stabilt så hade Reinfeldt fortfareande varit statsminister.

  SvaraRadera
 10. ... Och att de själva smällt igen dörren, vad gäller samarbete och samförstånd....

  Jag förstår inte hur man kan smälla igen en dörr som aldrig var öppen. Ur SD-synvinkel var det klart dags att slänga skallran ur vagnen.  SvaraRadera
  Svar
  1. http://www.aftonbladet.se/nyheter/article12513624.ab

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.