2015-01-18

En ny tumultartad euro-kris kan vara verklighet redan nästa vecka


Nästa vecka kommer att bli ovanligt intressant. I Grekland har folk börjat ta ut de pengar de till äventyrs har kvar från sina bankkonton. Man har en regelrätt bank-run. När det finansiella systemet stängde för helgen hade fyra grekiska storbanker begärt nödlån hos riksbanken, för att täcka utflödet av kontanter.

Ett problem är att den grekiska riksbanken knappast kan klara detta på egen hand. Den måste be den europeiska centralbanken (ECB) om hjälp. Och även om Tyskland sagt att det får vara nog nu, så har ECB inte så mycket val – eftersom Grekland trots allt fortfarande är ett euro-land. Man måste, tills vidare, rädda Grekland. Detta även om det innebär att förtroendet för euro-samarbetet skadas.

(En möjlighet är en "nödlånsmekanism" som i stora drag innebär att ECB tittar åt andra hållet medan Grekland får använda sina tryckpressar och centralbanksdatorer för att skapa mer pengar ur tunna luften. Vilket är oerhört omdömeslöst. Men inte unikt. Italien har redan tidigare fått göra det, fast av delvis andra skäl.)

Men detta är bara början. Om ett par veckor är det nyval i Grekland. Det kan mycket väl landa i att man får en vänsterregering. Och vänsterns ledare har ett tydligt budskap till trojkan (EU, ECB & IMF): Vi betalar inte!

Detta kommer att få flera konsekvenser. Den första är att Grekland, som i dag lever ur hand i mun, inte kommer att få låna några mer pengar. Vilket kommer att leda till ett ytterligare sammanbrott för det grekiska samhället. (Folket och företagen har dessutom gått i skattestrejk. Den senaste tiden har de grekiska skatteintäkterna sjunkit med 70-80 procent.)

Ett grekiskt sammanbrott kommer även att drabba andra som har lånat ut pengar till landet. Det gäller trojkan. Det gäller enskilda länder. Och det gäller banker i svajiga ekonomier som Spanien, Portugal och Italien. Vilket kommer att orsaka en domino-effekt som kan sträcka sig ända in i de svenska hushållens plånböcker.

Ur ett grekiskt perspektiv hjälper det knappt ens att lämna euron. En nationell grekisk valuta skulle omedelbart falla dramatiskt i värde. Vilket skulle innebära att landets lån i euro, USD, GBP och SFr skulle bli relativt sett mycket större och dyrare. Det är en sak att gå med i euro-samarbetet. Det är mycket svårare och stökigare att lämna det. (Dock skulle en ny grekisk valuta som faller i värde öka landets allmänna konkurrenskraft och gynna den lilla export som finns kvar.)

Detta kan aldrig sluta väl.

Och här är en del andra länkar till oroväckande nyheter, funderingar och rykten på ekonomiområdet:
# Eastern European Currencies Dive as Swiss Loan Costs Hurt Banks »
# The Greek Bank Runs Have Begun: Two Greek Banks Request Emergency Liquidity Assistance »
# The Greek Bank Run Spreads To All Four Largest Banks »
# Russia Just Pulled Itself Out Of The Petrodollar »
# Putin's Unreported Genius on Ukraine: Currency Warfare »
# Bulgaria says it will start talks to join the euro »
# Nytt beslut - bankerna får ta dina pengar och pension vid bankkris »

Köp konserver.

6 kommentarer:

 1. För tyranniet kan det inte sluta väl och detta ger hopp för de europeiska folken som kan bygga ett Nationernas Europa på tyranniets ruiner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Europa kommer än en gång få blöda och svälta sig till förstånd. Tack vare styrande utan markkontakt.

   Frågan vad som är kvar efteråt? Ett sekulärt Europa grundat på vetenskap och upplysning, eller har vi då blivit en del av Kalifatets Orobpa? Med sharia och AK47-beväpnad religiös polis som kollar tjockleken på tyget i din frus slöja? Eller så inte någon begår homosexuell "synd", eller varför inte de som gillar att ta en bärs?

   Glädjande nog för micketrollet (som vid det laget konverterat t islam) så får han ju ta högerkvinnor som krigsbyte och göra med dem vad han vill. Enligt Koranen: "kvinnan är mannens fält, och han får beträda sitt fält närhelst han behagar".

   Radera
  2. @Amnexis

   Underbar kommentar. Först kritiserar du de styrande för att sakna markkontakt. Sen tar du avstamp och försvinner rätt upp i det blå.Jag behövde ett gott skratt idag, så jag tackar och bugar.

   /Smen

   Radera
  3. Exakt vad var i det blå?

   Nyfiken på om jycklaren har något innehåll?

   Radera
 2. Off topic, men positiv nyhet från USA som kanske kan intressera somliga:
  "Eric Holder: no more civil forfeiture without warrant/charges"
  http://boingboing.net/2015/01/16/eric-holders-no-more-civil-fo.html
  Det skall bli svårare för amerikanska polisen att stjäla, och eftersom delar av de pengarna går till övervakning (för att hitta nya tillgångar att stjäla) innebär det även mindre övervakning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yes, läste i Reason om det, givetvis ett steg i rätt riktning men fanns tydligen en hel del undantag. Men lite mindre flagranta rån blir det kanske när poliserna inte får pengarna direkt själva.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.