2015-02-24

Frivillighet eller tvång?


Ett fritt samhälle skapas av fria människor i frivillig samverkan. Det finns nästan inga gränser för vad människor kan åstadkomma genom spontant samarbete.

För att en så enkel sak som en brödlimpa skall finnas i din affär krävs att en stor mängd människor frivilligt samarbetar. Det gäller handlare, grossister, bagare, mjölnare, jästfabrikanter, bönder och så vidare ända till de gruvarbetare som bröt den malm som förädlats till skördetröskans skär.

Det fantastiska är att detta fungerar bra och helt spontant, trots att det är en oerhört komplex process. De enskilda aktörerna tjänar på att sälja sina varor och sin kompetens på den fria marknaden. Detta samverkande egenintresse gör att även hela samhället som sådant gör en vinst, genom att det finns bröd i våra affärer.

Politik är tvång.

Politiska beslut går ut på att alla skall göra på samma sätt eller kollektivt konsumera samma saker, på samma sätt. Eftersom alla människor är olika finns det bara ett sätt att lyckas med detta. Nämligen att tvinga folk att lyda.

Om du inte lyder kan du i värsta fall bli fängslad.

Visserligen stiftas våra lagar "i god demokratisk ordning". Men det är alltid en majoritet som bestämmer över en minoritet, som vill något annat.

Politiken bestämmer över allt mer i vårt samhälle. Även sådant som skulle bli bättre om det sköttes genom spontan samverkan och människors egna, fria val.

Dessutom är politikerna och deras funktionärer inte nödvändigtvis tillräckligt kompetenta för att sköta saker och ting. Brödköer uppstår bara när statens makthavare lägger sig i processen.

Därför bör politiken syssla med så lite som möjligt.

1 kommentar:

  1. Om du är emot monopolprivilegier, varför förespråkar du då en stat/tvångs-våldsapparat och att två vargar och ett lamm skall bestämma vad de skall ha till lunch?

    http://www.mises.se/2012/09/10/introduktion-till-bortom-demokrati/

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.