2015-02-12

Hemlighetsmakeri och spekulationer kring EU-toppmötet


EU-toppmötet är nu igång. På agndan finns Ukraina, Grekland – och ett antal säkerhetsfrågor.

Just säkerhetsfrågorna har hamnat i medieskugga. Det handlar dels om registrering av persondata vid våra flygresor (EU PNR), dels om den kontroll och begränsing av innehål på internet som diskuterats bland EU:s inrikesministrar – och dels om det den säkerhetskonferens som skall hållas i Washington på onsdag och torsdag nästa vecka.

Inför EU:s toppmöte har riksdagens EU-nämnd haft ett möte med statsminister Stefan Löfven (S).

"Vi kommer självfallet inte att göra någonting som strider mot våra lagar, allra minst mot våra grundlagar, det måste stå alldeles klart" säger Löfven. Vilket i sig är tillräckligt för att man skall bli en smula vaksam. Det är lite politikens motsvarighet till polisens "Cirkulera! Här finns inget att se."

Enligt Europaportalen sade Löfen även att "Det är emot svensk grundlag att plocka bort saker från internet. Det spelar ingen roll då vad som står i några papper. Vi har varit väldigt tydliga med det i samtal med kommissionen." Jag vill inte vara konspiratorisk. Men detta uttalande kan ändå inte tolkas på något annat sätt än att frågan är uppe till diskussion. Lagar kan alltid ändras och grundlagen brukar svenska politiker ändå inte bry sig speciellt mycket om.

När EU PNR diskuterades är det värt att notera vad EU-nämndens ordförande, Carl Schlyter (MP), hade att säga. "PNR kan vara dåligt, det kan vara bra, det beror helt på innehållet." Det är helt nya tongångar, jämfört med när han var ledamot av Europaparlamentet. Men att MP sviker i integritetsfrågorna nu när de hamnat i regeringsställning, det visste vi redan.

Sedan blev allt uppenbart uppseendeväckande. Europaportalen rapporterar...
Som ytterligare ett bevis på att EU-nämndens sammanträden de senaste året blivit en av de mer spektakulära platserna i riksdagen avbröts nämnden i förtid för att oannonserat övergå till ett hemligt möte – media och allmänheten kördes ut och direktsändningskamerorna kopplades ur. Åtgärden är mycket ovanlig i sammanhanget. Efteråt ville EU-nämndens ordförande förklara det plötsliga hemlighetsmakeriet. 
– För att politik ska bli framgångsrik kan inte allt vi gör bli offentligt direkt. Det här kan leda till något bra men jag kan tyvärr inte prata om det just nu. Ni vet att jag är en stark förespråkare för öppenhet, vädjade en förtegen Carl Schlyter efter mötet till de utestängda journalisterna.
Detta kan naturligtvis handla om Ukraina. Eller om ett förhandlingsmandat vad gäller Grekland. Men det kan också handla om något helt annat. Det är inte meningen att vi skall få veta.

Det är oroväckande, eftersom det till exempel finns tecken som tyder på att EU och USA just nu är ute efter att begränsa rätten och möjligheten för vanligt folk att använda kryptering vid kommunikation på internet.

Mest troligt är dock att det handlade om en uppgörelse med Grekland. Där strandade förhandlingarna mellan landets finansminister och euro-gruppen precis innan mållinjen vid ett extrainsatt möte i går. Det skulle inte förvåna om det krävs en välsignelse från stats- och regeringscheferna på toppmötet innan man går vidare.

Europaportalen: Stefan Löfvens besked inför EU-toppmötet: Vi tummar inte på grundlagarna »
SVT: Obama kallar till terrormöte »

1 kommentar:

  1. Man undrar ifall man i tidningen Fantomen kommer måsta sluta med krypterade meddelanden till sina medlemmar i Fantomenklubben ifall kryptering förbjuds, det borde väl bli förbjudet också isåfall, då även medlemmar kan kommunicera med varandra med denna. Och rövarspråket? Kommer man få använda runskrift? Kommer FRA skaffa medarbetare som talar rövarspråket flytande?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.