2015-02-11

Spice - resultatet av en bakvänd drogpolitik


I kväll kommer SVT Uppdrag Granskning att titta närmare på "dödsdrogen Spice".

Ett problem med Spice är att den som köper och använder drogen inte kan vara säker på vad det är man får. (Spice är ett samlingsnamn för flera olika drogvarianter.) Man kan inte heller vara säker på dess styrka / koncentration i förväg.

Ett annat problem är att Spice är en designerdrog. Så fort ett preparat kommer ut på marknaden och plockas upp av polisen påbörjas en process för att göra just detta preparat olagligt. Vilket leder till att producnterna ständigt tvingas experimentera sig fram till nya, tidigare oprövade varianter. Ibland får dessa oväntade och farliga effekter.

Båda dessa faktorer gör att den som använder Spice ständigt tvingas ge sig ut i det okända. Om någon lär sig att hantera ett preparat, då är det ändå snart förbjudet och ersatt med något helt annat. På så sätt gör förbudspolitiken en dålig situation ännu sämre.

Många som använder Spice gör det för att de senaste preparaten ännu inte är olagliga – och för att de inte syns vid urinprov. Det handlar alltså inte om att Spice skulle vara någon speciellt bra drog. (Mycket talar för motsatsen.) Vad det är fråga om är att folk som annars till exempel skulle ha rökt gräs drivs till att istället välja en sämre och farligare drog. Vilket åter igen är förbudspolitikens fel.

Vad man skulle kunna göra är att avkriminalisera innehav av droger för eget bruk. Då skulle folk i större utsträckning hålla sig till sådant som är beprövat, som de känner till och som är mindre farligt. Då skulle marknaden för nya, okända preparat som "Spice" falla samman.

Att de droger som går under samlingsnamnet Spice över huvud taget finns på marknaden är alltså en förutsägbar (rent av logisk) konsekvens av dagens förbudspolitik. Därför ligger ansvaret för att unga människor dör även på våra politiker. Det är deras ovilja och oförmåga att tänka nytt som leder till att vårt land har fler drogrelaterade dödsfall per capita än länder med en mer liberal drogpolitik.

9 kommentarer:

 1. I Holland har ingen hört talas om Spice... Vanlig, naturlig majja är inte så skadlig som spice, vilket är en kemisk produkt, syntetiserad för att LIKNA THC-molekylen(det är alltså ingen karbonkopia av THC. Därmed saknar spice också bl.a. CBD (som finns naturligt i cannabisplantan), som har anti-psykotisk verkan.

  Sverige blir bara mer berusad, kan knappt stå upp längre. Folk tycker det luktar sprit. Sverige borde låsas in i fyllhäcken.

  SvaraRadera
 2. Kloka åsikter. Fast varför bara avkriminalisera för eget bruk? Det är väl bättre om proffessionella handlare och importörer kan agera öppet?

  Alltså, jag tycker inte om droger. Men vad har jag för rätt att förbjuda andra att använda det om de nu tycker om det?
  /martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehe, du är lika lömsk som socialisterna :D

   Radera
 3. Det är komiskt, vi vet att syntetiska droger dök upp på senare tid. Vi vet att dom blir vanligare, vi vet att inget labb i världen kan hålla jämn takt med kineserna som tar fram nya, vi vet att det finns ett nära på oändligt antal möjliga kombinationer och vi vet att folk tar dom för att dom fungerar och inte kan spåras. Ändå så väljer politiker att helt blunda, helt ignorera den stora frågan om varför dom existerar.

  Att tro lagstiftning fungerar är tydliga tecken på att dom som bestämmer MÅSTE bytas ut OMEDELBART. Mer inkompetens får man leta efter. Enda förklaringen till varför dom kan få behålla sina jobb är att både logiskt och retrospektivt tänkande illegaliserades

  Om vi inte lärt oss något av Al Capone så snälla, skicka en wikipedia länk till lagstiftare och läkemedelsverket!

  SvaraRadera
 4. Du borde kanske lägga till spoiler alert i början, det här är ju precis vad Uppdrag granskning kommer komma fram till.

  Not.

  SvaraRadera
  Svar
  1. man kan tolka deras slutsats så endå trotts allt

   Radera
 5. Det är även ett väldigt stort problem att vanlig cannabis blir besprutat med spice för att sälja en starkare cannabis produkt.

  Detta är väldigt allvarligt eftersom denna skadliga produkt då även gör cannabis lika farligt. Jag har säkert tyvärr själv rökt spice utan att veta om det & utan att vilja det.

  SvaraRadera
 6. "Därför ligger ansvaret för att unga människor dör även på våra politiker. Det är deras ovilja och oförmåga att tänka nytt som leder till att vårt land har fler drogrelaterade dödsfall per capita än länder med en mer liberal drogpolitik."

  He, försök få en politiker att erkänna ett fel...det kan gå, kanske. Det första är givetvis att visa att det faktiskt är drogpolitiken som orsakar större skada och få vanligt folk att inse det...men det är inte lätt i dagens mediemiljö om det ens är möjligt.

  Jämför med sexköpsdebatten...eller bristen på debatt. Nu senast var det någon förstå-sig-påare som hävdade att sexhandeln, tack vare sexköpslagen, i stort upphört. Är alla strutsar eller är valboskapen så lättlurad? Det verkar ju till och med så att den unge prostituerade är man i 2 fall av 3...något att fundera över kanske?

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.