2015-03-21

I väntan på Lars Vilks...


När Lars Vilks höll sin föreläsning om yttrandefrihet i Karlstad i veckan var Sveriges Television där och filmade. Nu har detta public service-företag bestämt sig för att inte sända föreläsningen. [Länk»]

"Föreläsningen blev inte vad vi trodde att den skulle vara" säger Ulf Johansson på SVT.

Visst, yttrandefrihet innebär inte att vem som helst har rätt att få hjälp att sprida sina ord. Public Service innebär inte att man måste ge allt och alla en medieplattform.

Men detta är ett exceptionellt fall med oerhört stort allmänintresse. Det handlar om yttrandefrihetens grundläggande principer. Det påverkar säkerhetssituationen i vårt samhälle. Det är en fråga om kritisk diskussion om maktsystem som förtrycker en stor del av världen.

Men SVT tänker alltså inte sända, trots att materialet uppenbarligen finns inspelat. Det gör mig mer och mer upprörd ju mer jag tänker på det.

Svenska folket skall således inte få veta vad det handlar om? Svenska folket skall alltså inte få se, för att sedan kunna göra en bedömning och ta ställning själva? Svenska folket skall... skyddas mot... verkligheten?

Själva tanken på att stats-tv censurerar en föreläsning om yttrandefrihet är hårresande. Men det är kanske inte så förvånande.

Finns det ingen annan som filmat Vilks föreläsning? I så fall kan vi i vart fall sprida den på nätet, till exempel på denna blogg.

8 kommentarer:

 1. Fråga Lars Vilks själv på Vilksnet!

  SvaraRadera
 2. Mickevänstern är överlyckliga att deras propagandainstitut håller dem om ryggen och tystar Vilks.

  SvaraRadera
 3. Nu går det alldeles i spinn. Den här bloggen är väl ett exempel på att knappast någon kan hindras från att nå en stor publik med tankar om vad som helst. Om det var Vilks intresse så är det väl bara att logga in och börja publicera.

  SvaraRadera
 4. Lars Vilks ger 480 000 resultat i Google idag.
  Amnexis ger 46 (plus en radda "snarlika") vid sökning i Sverige.
  Demokrati är om Amnexis får tv tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. När såg du ett löp från ett google-sök nere på ICA senast Micke? Du är en intellektuell Lilleputt.

   Radera
  2. När såg du ett google-sök om Vilks på Rapport?

   Radera
  3. Jag vill inte vara i TV, det räcker om Wafa Sultan får en liten stund:

   https://youtu.be/H1_aypp_5uI

   https://youtu.be/jqP1LKF-tvw

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.

Om du skriver anonymt, använd ändå något slags signatur - så att det går att hålla isär kommentarerna vid repliker.