2015-04-25

Har de verkligen tänkt igenom det här?

Europaparlamentets EPP-grupp (den stora kristdemokratiska / borgerliga gruppen, som M och KD tillhör) höll nyligen en hearing om västvärldens framtid och om de konflikter vi håller på att dras in i.

Nu har jag bara detta i andra hand, via media. Men Brysslebaserade och ofta välinformerade publikationen EurActiv har följande rubrik på sin artikel om evenemanget:

EPP: EU should tell Russia we are ready to go to war »

Jag hoppas någon har missuppfattat något.

Visst, Europa måste rusta snabbt som attan. Visst, vi måste skapa ett trovärdigt militärt försvar. Visst, vi måste kunna stå upp för frihet och demokrati även när den ryska björnen visar tänderna.

Det exakta citatet i artikeln är "We have to make clear that yes, we are willing to go to war, for what we consider existential principles of Europe’s future". OK, det är bättre än rubriken. (Om nu folk tar sig tid att läsa mer än rubriken.) Och i sak håller jag nog med.

Men jag litar inte på att Rysslands president Putin är tillräckligt balanserad för att uppfatta nyanserna i sådana uttalanden på rätt sätt. Vi skall absolut inte vika oss för ryssen. Men vi kanske inte heller bör göra utspel som kan användas för att motivera snart sagt vilket slags handlande som helst från Moskvas sida. Vi behöver inte skänka Moskva politiskt bränsle.

Dessutom är Europa inte redo att gå i krig. Varken med Ryssland eller någon annan. Det är inte bara Sverige som har avrustat. EU-länderna och Nato är i dag militärt svaga, relativt sett. Och politiskt splittrade. Att i det läget ta till krigs-retorik blir bara löjeväckande.

En ironisk twist på det hela är att något så centraliserat, överstatligt och sönderorganiserat som EU inte tycks ha noterat eller reagerat på att medlemsstaternas samlade förmåga till försvar mot yttre fiender har kollapsat. Men EU-apparaten var väl fullt upptagen med att förbjuda mentholcigaretter, kan man anta.

11 kommentarer:

 1. Den enda som är balanserad i det här läget är ju just Putin.. De mest bisarra och hycklande uttalandena har ju kommit ifrån Washington.. Genomskådar du fortfarande inte detta?
  Vartenda land som planerat att överge petrodollarn hittills har utsatts för massiva trakasserier, inklusive förlöjligande och irrelevant smutskastning i media, och/eller blivit anfallna militärt. Hur tror du USA hade reagerat om Ryssland expanderat sina baser fram till deras landsgräns? ..och flugit precis vid gränsen ovs? Det hade varit atomkrig för länge sen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det hemskt att Ukraina har mage att före en egen utrikespolitik? Visst vore det bättre för Ryssland om Ukraina bara gjorde som de sa. Att de HAR MAGE att tillåta basexpansion på sitt eget territorium utan att fråga Ryssland om lov.

   Tror fan att Ryssland agerar och invaderar andra länder.

   Dock är inte Nato i Europa svaga. De är starka nog att sopa banan med Ryssland i konventionell strid. Nato är starka nog att invadera Ryssland och stycka den ryska björnen i småbitar.

   Dock vill de inte göra det, för varför skulle de vilja det? Europeiska och amerikanska politiker har förvisso egna, dolda agendor. Men eftersom de är valda demokratiskt så vet de var gränserna går.

   Ryska politiker däremot...

   Radera
  2. Egen utrikespolitik? Det är ju Washingtons politik efter att man avsatt den demokratiskt valda presidenten.. Det är ju deras puppets kan det bli mer uppenbart?.. Nu ska västbankirerna ha makten över skuldsättningen i en av de sista regionerna innan hela pyramidspelet faller. Vad tror du hade hänt om Ryssland sponsrat avsättandet av en regering intill USA:s gräns och börjat härja omkring där? Är det så hopplöst svårt att se detta.. Det är beklkämmande framtidsutsikter för befolkningen om man lyckas med hjärntvätten den här gången också via media trots all fri info som finns på nätet utanför åsiktsmonopolet..

   Radera
 2. "Men jag litar inte på att Rysslands president Putin är tillräckligt balanserad för att uppfatta nyanserna i sådana uttalanden på rätt sätt "
  Lite kvasipsykologi och en skvätt indoktrinering av den typen Aftonbladet brukar tillämpa.Jag har inte en aning om Putins själsliga tillstånd,men det har inte du heller.Lika lite som vi vet något om Hollandes,Obamas eller för den delen Löfvens.
  Vad det gäller att uppfatta nyanser så drar man linjen rät så måste du förundras till den grad över den muslimska världens reaktioner på en rondellhund och deras eventuella tillräckliga balans?
  En Margot borde ge dig mardrömmar.
  I övrigt håller jag med,ett försvar är nödvändigt som alltid och bristen på pengar till ett sådant måste utredas blixtsnabbt.
  De som är skyldiga till försvarshaveriet bör stå till svars och framför allt lämnas utanför utredningen så att det händer något om ett par dagar.
  Att spela tuff kille när man inte har nån backning och inte klarar att boxa flugor på läppen för egen hand är direkt farligt när man blir synad!

  SvaraRadera
 3. Skillnaden är väl att Hollande & Co inte annekterar länder bara så där - och ljuger om sådant som går att kontrollera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och utifrån det drar du psykologiska slutsatser om deras mentala balans?
   Styrs Sverige av mentalt obalanserade mao eftersom de envist hävdar att Sverige går bra trots att kontrollerande nationalekonomer kan bevisa motsatsen?

   Radera
  2. De som ljuger mest är ju väst.. de ljuger ju hejvillt.. Man hittar på saker om och om igen att ryska trupper är där och där.. trots att man inte kan backa upp ett enda uttalandena med en enda satelitbild.. mer än gamla där ma suttit och ritat på.. Oerhört seriöst. Sen mumlas det tillslut om i nåt EU-land att man visst inte hade indikationer på det iaf.. men knäpptyst i media om det. Hur lättlurade är ni?? Annekterar länder? Eeh.. var det nån som sponsrade en statskupp precis innan och helt olagligt avsatte en demokratiskt vald president? Men det räknas inte för det var ju vi som gjorde det och då är demokrati och sånt plötsligt underordnat eller endast på våra premisser. Hur var det vidare sen det där med att ljuga.. vem var det som sa att när saker blir alvarliga så MÅSTE man ljuga?.. :) Jag förstår inte hur det är möjligt att vara såhär blind eller av banan när det numera finns så mkt info utanför det bankirkontrollerade västmedia..

   Radera
 4. http://www.dn.se/nyheter/varlden/putins-fiende-jag-ser-vast-som-en-bundsforvant/

  SvaraRadera
 5. Europa/EU har redan en krigsfront, Medelhavet, gm migrantinvasionen från Afrika o Mena.

  Tvåfrontskrig kan vara ödesdigert, inte att rekommendera. Lägg ned Rysslandshysterin, den "faran" är en USA-fabricerad fobi.

  SvaraRadera
 6. Ja du Henrik Alexanderson man ser det man vill se, eller hur..

  SvaraRadera
 7. Att analysera Putins psykiska tillstånd leder nog ingen vart, vad det är frågan om är ett rent maktspel, och knappast något som inte analyserats noggrant i förväg. Till dess att omvärlden sätter ner foten så kommer Putin att fortsätta erövra mer yta, och det är möjligt att Ukraina bara var en varning eller ett test för att se hur långt omvärlden är beredd att gå för att ta över Arktis.

  Det är i detta ljus helt rätt att säga att vi tycker inte alls det är för jobbigt att sätta stopp för detta med vapenmakt. Eftersom alternativet är värre.

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.