2015-04-19

Ny läcka pekar ut Tyskland som nervcenter för amerikanskt drönar-krig

Amerikansk powerpoint publicerad av The Intercept

Den amerikanska flyg- och militärbasen Ramstein är i blickfånget efter att The Intercept och Der Spiegel fått tillgång till nya, läckta amerikanska dokument.

Ramstein är en het potatis i tysk politik – speciellt vad gäller dess roll för USA:s användning av drönare. Gång på gång har amerikanska och tyska politiker försäkrat att det inte sitter några soldater och fjärrstyr drönare på flygbasen. De har också försäkrat att det inte finns några drönare på Ramstein.

Som vanligt är det minst lika intressant vad politikerna inte säger, som vad de säger.

Det stämmer visserligen att drönarnas operatörer sitter i USA. Och drönarna, de är naturligtvis stationerade i närheten av de områden där de används – Pakistan, Afghanistan, Jemen och Somalia.

Det är i detta system Ramstein har en nyckelroll. Det är här de amerikanska kablarna kommer in och det är härifrån signalerna sänds till de satelliter som i sin tur styr drönarna.

Detta är en mycket känslig fråga i Tyskland. Inte minst som det rests krav på att militär personal på Ramstein skall kunna ställas inför tysk domstol, efter att ha medverkat till att oskyldiga dödats vid anfall med amerikanska drönare.

Detta är intressant, viktigt och det väcker principiellt angelägna frågor. Jag betvivlar att svenska media kommer att skriva en rad om saken.

The Intercept: Germany is the Tell-Tale Heart of America’s Drone War »Youtube »

8 kommentarer:

 1. Blir ju väldigt konstig krigföring om väst inte kan tillåta sig ett enda civilt offer i deras krigsinsatser i MENA, medan motståndaren tar sig friheterna att medvetet attackera civila mål här i väst; författare, konstnärer, tidningsredaktioner, privatpersoner etc...

  Det enda sättet att komma till rätta med den religiösa fanatismen i exempelvis IS, al-Nusra etc, är att döda dem, fortsätta döda dem tills ingen finns kvar, och sen döda deras tama get.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv anser jag att det är fel att döda oskyldiga människor, vem som än gör det.

   Radera
  2. Den USA-ledda alliansen beter sig bakvänt, är sloppy och håller på att måla in sig i ett hörn där "vi" förlorar greppet helt.

   Radera
  3. Tror du seriöst att det går att utöva diplomati med Islamska Staten? Appeasment-politik? Ingen gillar dödande, men IS är vår tids nazister och bör få smaka på samma salva som Hitler fick göra. Vad USA bör göra är att tillsammans med Europa och Asien sätta in full markstyrka och utrota detta giftet som huserar i Mellanöstern.

   Annars, vem blir förste diplomat att anmäla sig frivillig för ett besök i Raqqa? Ställer du upp Henrik?

   Radera
  4. Självklart ska civila offer hållas i så låga antal som möjligt, men det går ju inte helt att undvika när fienden satt i system att gömma sig bland civila. Alternativet är diplomati, men det är i IS fall att göda krokodilen i hopp om att den äter dig sist.

   Vi kan inte tveka att slå ut denna växande fiende bara för att civila dör i krig. Det har de alltid gjort och kommer alltid att göra.

   Annars kan vi ju vänta och se på när IS tar striderna till Sverige och Europa. Undrar om de kommer att hysa samma omtanke om våra civila?

   Radera
  5. Den frågan man bör ställa sig är om en drönarattack i genomsnitt ökar eller minskar antalet stridande motståndare. Om en drönarattack tar ut en stridande men skapar två nya är den inte effektiv.

   Den stora skillnaden med kängor på marken är att då finns det någon på marken som åtminstone har möjlighet att ge en motivering till vad som hänt, en drönarattack lämnar fältet fritt för att utnyttjas för motståndarens propaganda.

   Radera
  6. Om det är marktrupper du tänker på Henrik är jag helt med på det. Skulle t.o.m. kunna tänka mig att delta själv i så fall. Kommer aldrig förlåta dem för vad de gjorde i Nineveh.

   Radera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.