2015-04-15

Tyskland satsar på mini-datalagring


Den tyska koalitionsregeringen har lagt fram ett nytt förslag till datalagring...

  • Uppkopplingsdata för telefonsamtal skall sparas i tio veckor.
  • IP-nummer vid nätuppkopplingar skall sparas i tio veckor.
  • Mobilpositioner skall sparas i högst fyra veckor.
  • Data om e-post skall inte sparas.

Även om det fortfarande handlar om att lagra data om alla medborgares telekommunikationer, utan brottsmisstanke – så är upplägget betydligt mer minimalistiskt än i till exempel Sverige.

Läs mer: Vorratsdatenspeicherung: Maas will Höchstfrist von zehn Wochen »

10 kommentarer:

  1. Fast liten massövervakning är fortfarande massövervakning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut. Men det finns grader i helvetet.

      Radera
    2. Man skall inte acceptera någon övervakning alls.
      Resultatet kommer att bli att de lägger fram drakoniska förslag och sedan backar till ett mindre format. Då blir det förslaget plötsligt "bra".
      Kan tyckas lätt att genomskåda men så är inte alltid fallet. Till synes små "vinster" kan ändå vara förluster.

      Radera
    3. Naturligtvis. Men det är ändå spännande att se hur det läggs fram ett förslag vars nivå - med svenska politikers mått mätt - innebär anarki, terrorism och fördärv.

      Radera
  2. Nja, ser detta som tämligen digitalt; antingen förkastar man principen eller också tycker man det är i sin ordning. Politiker som väljer att bara övervaka "lite" har inte den nödvändiga spärren på plats och det är bara en fråga om tid innan man utökar - enda orsaken till miniversionen är ju att det tog emot att göra, vad man tycker, rätt från början... Då får det bli sen istället, bara vi kommer igång.... typ...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Principen är naturligtvis att människor som inte är misstänkta för brott inte skall övervakas över huvud taget.

      Samtidigt är det intressant att se hur ett land som Tyskland gör - eftersom det underminerar den svenska regeringens position. Sossarna har låst sig vid något som de menar är absolut nödvändigt. Men om detta visar sig int vara absolut nödvändigt - då kan man attackera hela deras hållning och kanske kullkasta hela den svenska datalagringen.

      Radera
  3. Risken kan iofs bli att Sverige antar något liknande. Vilket är dåligt i sig. Även om det inte är lika illa som idag.

    SvaraRadera
  4. Robert Andersson15 april, 2015 21:15

    Lägg till lite nyspråk också:

    Radera data = Fortsatt lagring

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att finkalibrera din känsla för nyspråk:
      Om lagen säger (på nyspråk) att datat måste raderas efter 10 veckor, så betyder det att efter 10 veckor har gått måste man avradera datat igen för att analysera det.

      Till vilken grad det handlar om nyspråk här, beror nog på operatör. Tio veckor eller sex månader är (IMO) ingen större skillnad. I båda fallen så vet vi att datat hamnar i databaser, varifrån intresserade parter kan kopiera datat. Och i längden kommer man att vara tvungen att visa leg för att få en mobiltelefon eller använda trådlöst på kafeet (många länder har det så redan).

      kan vi inte veta vem som tar kopior på databaserna

      Radera
  5. När människor upprepade gånger bryter mot värdegrunden, tex avger snuslukt inom Uppsala läns landsting, måste extraordinära åtgärder kunna användas.Utifrån lagrade data kan man söka efter mönster som säkerställer adekvata insatser från samhället för att skydda de svagaste och mest utsatta.

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.