2015-05-04

Datalagringen: Svenska myndigheter begär ut minst en miljon uppgifter per år


Svenska myndigheter begär ut allt mer uppgifter om medborgarnas telekommunikationer från teleoperatörerna. Bara hos Tele2 har antalet sådana ärenden ökat från 1.500 till drygt 10.000 per månad. Även i sociala nätverk som Facebook skjuter antalet ärenden snabbt i höjden (en ökning med drygt 350 procent per år). [Länk»]

Att ordningsmakt och rättsväsende kan övervaka människor som misstänks för allvarlig brottslighet är det i princip ingen som ifrågasätter. Men samtidigt är övervakning ett allvarligt intrång i människors rätt till privatliv (vilken är en del av de mänskliga rättigheterna). Därför skall ribban sättas högt: Misstanke måste föreligga. Övervakning får inte ske utan något slags föregående rättslig prövning. Oskyldigt övervakade skall underrättas i efterhand.

Samtliga dessa principer ignoreras av svenska myndigheter vad gäller hur datalagringen och inhämtningslagen har utformats och tillämpas.

I dag lagras data om alla svenskars alla telefonsamtal, SMS, e-postmeddelanden, nätuppkopplingar och mobilpositioner. Bara en av teleoperatörerna får som sagt runt 120.000 förfrågningar om sådan information från myndigheterna varje år. Det ger runt 700.000 förfrågningar om man gör en uppskattning för alla teleoperatörer. (Tele2 har c:a 30% av marknaden.) Lägger man sedan till de rena internetoperatörerna – då lär vi hamna i vart fall en bit över miljonstrecket.

Minst en miljon förfrågningar per år.

Det säger sig självt att detta inte bara rör allvarlig brottslighet, där tvångsmedel kan vara motiverade. Vad det handlar om är att myndigheterna snokar i medborgarnas liv.

När EU-domstolen ogiltigförklarade EU:s datalagringsdirektiv (som den svenska datalagringen bygger på) hade den två avgörande invändningar. Den ena var att man urskiljningslöst lagrar kommunikationsdata om alla människor, alltså även om vanligt hederligt folk utan brottsmisstanke. Den andra invändningen var att denna data används för lättvindigt och vårdslöst.

På båda dessa punkter går Sverige i dag bortom vad EU-domstolen anser är acceptabelt i en demokratisk rättsstat.

Länkar:
Polisen begär ut alltmer trafikdata »
”Myndigheters frågor om sök i våra register skenar” »

Flattr this

12 kommentarer:

  1. Tänker att värdegrunden är så avgörande att den måste försvaras med alla till buds stående medel mot dem som hotar den!

    SvaraRadera
  2. TotalLiberal04 maj, 2015 15:13

    Beklagar, men "det säger sig självt" är en logical fallacy.

    Att övervakning är vanligt förekommande utgör inte i sig ett bevis för att den är problematisk. Isåfall kunde man lika gärna resonera "200 miljoner bananer säljs i Sverige varje år, det säger sig självt att åtminstone några av dessa bananskal kan hamna på trottoarer där människor halkar på dem och skadar sig".

    Det är väldigt synd att modern IT-baserad övervakning blivit så trendigt i samhällsdebatten, eftersom det innebär att övergrepp som sker i samband med traditionell övervakning inte kommer fram. Poliser stoppar män som inte tillhör någon "kränkt" grupp på gatan bara för att de har stora muskler, och kräver urinprov för att kunna leta efter dopingmedel. Dagligen görs det husrannsankingar mot exempelvis oskyldiga anhöriga vars sexleksaker blir samtalsämnet i polisens fikarum. Men det gör kanske inget eftersom "det alltid varit så"?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men Skatteverket snokande i din Facebook har du inget emot?

      Radera
  3. Den härskande klassens våta dröm!
    Snart i någon apparat nära dig!

    SvaraRadera
  4. Trenden är internationell och det handlar om att dra in skatter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Japp, och att bygga ett imperium.
      “The ultimate goal of the NSA is total population control”, William Binney

      http://www.theguardian.com/commentisfree/2014/jul/11/the-ultimate-goal-of-the-nsa-is-total-population-control

      http://www.tragedyandhope.com/interview-with-william-binney/

      Samt techokrati med smartgrids, internet of things, allt kopplat till NSA
      http://www.technocracyrising.com/

      Radera
  5. Torbjörn Tännsjös idé om att samhället ska klä av sig lika naket inför medborgarna som övervakningen gjort dem inför samhället.

    Finns det legala hinder för Tele2, Telia, Comhem, Comviq mfl att meddela berörda eller informera publikt om uppgifter som lämnas ut, omfattning osv?

    Hur ser tolkningsutrymmet ut om något företag skulle vilja inkludera utlämnandet om uppgifter i det registerutdrag var och en har rätt till enligt PuL?

    SvaraRadera
  6. Reagerade även på att masttömningarna blivit vanligare samt över längre tidsrymder upp till veckor, vad är det för jävla trålning.

    SvaraRadera
  7. Kolla in en bok av Patrick Wood som heter Technocracy Rising.
    Förklarar en hel del av hur tekniken så som smart meters, miljöfacism och övervakning hänger ihop.

    SvaraRadera
  8. Anders Ygerman säger ju att det har gjorts en utredning så allt är OK, http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6157303
    Cirkulera...

    SvaraRadera
  9. Självreglering kommer aldrig att hända. Om polisen har möjlighet att begära ut uppgifter, så kommer de förstås att göra det - helt enkelt för att det är en utredningsåtgärd som är enkel att vidta och för att det inte kan uteslutas att informationen kan ge nånting. Om det visar sig vara obehövligt så läggs det till förundersökningsslasken.

    Jag tror tyvärr vi är bortom en metod för att hitta en rimlig avvägning och landar därför i att trafikdatalagring bör vara helt förbjuden annat för tekniska skäl.

    Det finns en majoritet i riksdagen som är alldeles för ivrig att övervaka och den minoritet som finns är på alla möjliga sätt kuvad. Det enda vi har att hoppas på är att EU verkligen biter ifrån.

    SvaraRadera
  10. Det läskiga är att det är så många som inte verkar bry sig om den rådande utvecklingen. Alldeles för ofta hör man "jag har inget att frukta, jag har rent mjöl i påsen" som en ursäkt för att passivt se på när övervakningen trappas upp... Jag gjorde en omröstning för att se hur många som står emot det, rösta om du vill: http://www.plusett.nu/omrostning-4871/anser-du-att-polisen-ska-fa-tillgang-till-lagrad-d

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.