2015-05-22

Nya EU-regler ger svenska myndigheter frikort för att trakassera företagare


Nya EU-regler innebär att medlemsstaterna inom två år måste ha satt upp ett system över företags "verkliga ägare". [Länk»]

Visst, transparens är bra och det är värdefullt om företag som gör affärer med varandra vet vilka de verkligen har att göra med.

Men hur skall detta gå till? Här finns anledning att vara uppmärksam.

Vi har redan EU-regler som penningtvättsdirektivet, som implementeras nitiskt i här Sverige. Bankkunder utsätts regelmässigt för omfattande förhör och kontanthantering (när det gäller mer än växelpengar) är misstänkliggjord, på gränsen till omöjlig.

Och nu skall de överambitiösa svenska myndigheterna alltså sätta upp register över företags "verkliga ägare" – bortom vad som redan framgår av till exempel aktiebolagsregistret.

Det vill säga att myndigheterna alltid måste ifrågasätta alla företags alla ägaruppgifter, utgå från att folk ljuger och vidta något slags åtgärder för att gräva djupare. Detta kommer att skapa en ny, närgången och omfattande byråkrati – som kommer att utgå från att även vanliga, hederliga människor är skurkar.

Är det ens möjligt?

Låt säga att någon står som ägare till ett bolag men att det egentligen kontrolleras av en annan person, som har en vilande generalfullmakt i sin skrivbordslåda. Hur tar man reda på det utan att fysiskt snoka igenom alla företagares alla papper?

Eller om någon har optioner för att köpa en aktiepost i ett bolag till en billig penning? Hur betraktas sådant potentiellt ägande? Innebär inte detta att i princip alla affärsavtal måste lämnas in till myndigheterna och registreras för att vara giltiga?

Och de verkliga bovarna kommer man ändå inte att komma åt. Ett MC-gäng som äger ett bolag genom en bulvan behöver knappast några dokument för att behålla sitt grepp...

Detta kommer att ge de överambitiösa svenska myndigheterna nya maktmedel och ännu en anledning att trakassera folk. En polisstat i byråkraters händer.

Samtidigt kan man vara rätt säker på att de nya EU-reglerna kommer att implementeras på ett betydligt mer "tillbakalutat" sätt i medlemsstater som är lite mer hejsan hoppsan. (Länder där det faktiskt skulle kunna finnas skäl för ökad insyn i ägandet.)

Till detta kan man lägga EU:s planer på att sätta upp ett system för att registrera och analysera alla europeiska privatpersoners, företags, organisationers och myndigheters alla banktransaktioner. EU:s eget "bank-FRA". Allt vi gör kommer alltid att granskas och betraktas med misstänksamhet.

Så skapas ett samhälle där man inte litar på medborgarna – och där detta framgår tydligt. Vilket är direkt obehagligt.

8 kommentarer:

 1. "Detta kommer att ge de överambitiösa svenska myndigheterna nya maktmedel och ännu en anledning att trakassera folk. En polisstat i byråkraters händer."

  Hoppsan, det hade de säkert aaaldrig tänkt på...

  SvaraRadera
  Svar
  1. va nog just det de tänkte

   Radera
 2. Allvarligt talat...jag tror mänskligheten redan nått sin höjdpunkt Vi blir allt dummare och dummare.
  Se bara på alla politiker, fullständigt verklighetsfrämmande.
  Byråkrater....fullständigt inkompetenta och dessutom utan ansvar numera.
  Exempel på ett bra land att utvandra till? Någon?

  SvaraRadera
 3. New Hampshire, The Free State Project.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr, USA är inte särskilt långt från Sverige och kommer närmare varje dag, inte minst på grund av den massiva mediekampanjen med propaganda där just Sverige framställs som ett föregångsland och en förebild för USA. Eftersom foten redan är i dörrspringan i form av Obamacare m.m. så är det bara en tidsfråga innan även USA har genusinspektörer, en nästintill hundraprocentig skattesats, och alla som opponerar sig är rasister.

   Du klassas som terrorist i större delen av USA om du sympatiserar med Free State Project, och det pågår ett massivt arbete i delstaten för att kväva det som finns kvar av "projektet", som aldrig ens riktigt kom igång. Ni har säkert sett am. polisens video om Sovereign Citizens.

   I och med den globala datoriserade övervakningen så finns det inte längre några "alternativa länder", den rådande makten kontrollerar mycket snart varenda millimeter av jordklotet.

   Radera
 4. Att 2015 registrera ett företag hos staten är en socialistisk handling.

  Du blir en del av deras redovisningskrävande kontrollsystem, du använder deras valuta och du blir en del av ett monopol som ser dig som undersåte. Du finansierar, som exempel på mycket galet återvändande IS terroristers bidrag och lägenheter i stockholm och saker staten bestämt att du ska tycka om och vara en del av, istället för att skapa fria relationer med vem du vill.

  Blockkedjor, den nya tidens företagande är bättre och friare och gör att vi kommer runt den här skiten.

  https://openbazaar.org/
  http://frihetsfaxen.se/avsnitt-40-b
  http://en.wikipedia.org/wiki/Block_chain_(transaction_database)lockkedjan/
  http://en.wikipedia.org/wiki/Decentralized_Autonomous_Organization

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen kommer undan husbonden därför att man byter namn och sätt att fungera på honom.

   Radera
 5. https://stats.ethdev.com/

  På tal om blockkedjor och företagande.. kolla in denna testsida där man ser datorer uppkopplande mot ethereum, ett i raden av faktiska lösningar på sådana här problem.

  https://medium.com/ursium-blog/a-social-operating-system-e768072e1b84

  För skeptiker
  https://www.youtube.com/watch?v=cCRBPv13GMw&feature=player_detailpage#t=140

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.