2015-05-07

Räkna inte med politikerna i kampen mot Storebror. De är Storebror.


Det finns politiska partier som säger nej till massövervakning. Men endast när de är i opposition. (Och då ibland endast för att djävlas med den sittande regeringen.) I regeringsställning finns det inget parti som står upp för medborgarnas rätt till privatliv.

Politikerna tillhör den härskande klassen. Och polisen är dess väpnade gren – som får göra saker som inte är tillåtna för vanliga medborgare.

Politik handlar om att kunna tvinga människor att bete sig på ett visst sätt. Det ligger därför i politikernas intresse att övervaka och kontrollera folket.

Kontroll är en företeelse som är intimt sammanflätad med makt.

Därför kan vi inte räkna inte med politikerna i kampen mot Storebror. De är Storebror.

Övervakning är även ett maktmedel på ett annat sätt: Information är makt. Därför måste den som vill ha makt samla på sig information. Det gäller att hålla koll på vad folket har för sig. Det gäller att veta vad som är på gång i de konträra kretsarna. Det gäller att hålla ett öga på sina motståndare. Först då kan man förekomma och handla beräknande. Detta är ett absolut behov för maktapparaten. Och en oemotståndlig frestelse för dess politiker och byråkrater.

Därför kan vi aldrig räkna med att politikerna frivilligt kommer att rulla tillbaka övervakningsstaten. Vi, folket, måste ställa tydliga och absoluta krav i dessa frågor. Det är först när vi på allvar hotar att sluta rösta på dem som politikerna är beredda att bete sig anständigt. Än så länge. Så låt oss använda det vapnet, medan det fortfarande är verkningsfullt.

Läs även:
Snowden – A matter of unintended consequences »

Flattr this

14 kommentarer:

 1. Så är den bistra verkligheten!

  SvaraRadera
 2. Ställa krav? Det enda vi kan göra är att välja *andra* politiker. Och enligt din tes kommer inte de heller gå att lita på..?

  SvaraRadera
 3. Alldeles korrekt. Lyckligtvis kommer blockkedjor återställa makten till folket. Inte bara med hjälp av Bitcoin som valuta men teknologin som driver Bitcoin möjliggör p2p majoritets-överensstämmelse i nätverk. Det är påbörjan på internet som ett riktigt 'nät'.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet, tyvärr verkar (i princip) ingen bry sig...

  SvaraRadera
 5. Att ha tillgång till överflödig avlyssningsdata måste ge frispel hos politiker.
  Kom att tänka på att säkerhetspolisen underställts regeringen, på sätt och vis smart drag, i stället för att stirra sig blind på opinionsinstitut kan nu regeringen få/dirigera egna färska rapporter från Säk om hur snacket går i stugor och på webben och därmed snabbare mota Olle i grind med motdrag/argument tex via media/Public service.
  Typ pressmeddelanden till landets alla redaktioner via statens institutioner.

  Verkligheten överträffar alltid dikten.

  SvaraRadera
 6. Tror du har rätt, men tror att en stor del av skeendet är undermedvetet, dvs politikerna tror alternativt rationaliserar inför sig själva att det är för det allmänas bästa. Där har vi också förklaringen till att det är svårt att få fart på opinionen, storleken av maktbalansförskjutningen märks inte ännu.

  SvaraRadera
 7. Jag håller med dig i problemformuleringen men förstår inte riktigt vilken praktisk lösning du förespråkar i artikeln. Om vi inte röstar på politikerna hur ändrar det på saken? Tänker du dig att alla slutar rösta? Det är orimligt, det kommer alltid vara en del som röstar. Även om det bara är 1% så finns det inget i grundlag eller liknande som säger att detta inte är tillräckligt för att bilda en demokratiskt legitim regering.

  SvaraRadera
 8. Att socialister inte har något emot övervakning är knappast något som kommer som en överraskning.
  Att liberalerna är av samma skrot och korn överraskar tydligen fortfarande.
  Men när vi har en av alla hyllad gemensam värdegrund blir det tvunget att hitta avvikarna och avfällingarna.
  Värdegrunden är ju värdelös om den inte ramar in vad som är acceptabelt.Övervakningen blir en naturlig del av värdegrunden så att vi gemensamt kan fortsätta på den inslagna goda vägen.

  Det får i sammanhanget anses som anmärkningsvärt att IS tydligen är undantaget som bekräftar värdegrunden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilka liberaler tänker du på? Finns ett gäng som påstår att de är liberaler i riksdagen men det gör dem inte till liberaler.

   Radera
 9. Piratpartiet kidnappade övervakningsfrågan och målade den lila.
  Sedan kantrade Piratpartiet i vågor av flumm och Pridefestivaler och där någonstans på botten ligger övervakningsfrågan begraven i dag.
  Ingen vill ta i den om så med tång.Hur lång den än är.
  Miljön står inför samma öde när miljöpartisternas upprepade svek sänker väljarförtroendet i nästa val.Fridolins trams på Youtube och rappandet blandat med Romsons färg och Kaplans moduler kommer att lägga den gröna frågan också den på botten.Sedan vill ingen ta i skiten och den får ligga där den ligger.

  SvaraRadera
 10. Bakom politikerna står mängder med oantastliga tjänstemän som inte drar sig för att veta allt om de yttre och inre fienderna.
  Kanske jobbade någon till och med som hönsfarmare innan han bytte bana?

  SvaraRadera
 11. Vad nazisten i tråden har att gnälla om vet jag inte och inte Ekroth heller.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article20012410.ab

  SvaraRadera
 12. Politikerna drar sig inte för att sabotera för uppstickare som tar ifrån dem makten - http://bastad.lokaltidningen.se/valsabotage-polisanmalt-/20150507/artikler/150509763/1065

  SvaraRadera
 13. http://www.technocracyrising.com/welcome_to_the_matrix_enslaved_by_technology

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.