2015-05-28

Var fan är fredsrörelsen?


Finns det någon svensk fredsrörelse nu för tiden? I så fall, var är den?

Den borde nämligen ha en del att göra.

Enligt Reuters bygger Ryssland just nu upp styrkor vid Ukrainas gräns, av en omfattning som gör det troligt att vi snart kan få se ett riktigt krig. Vilket i så fall riskerar att röra sig åt vårt håll. Och som länder vi gillar riskerar att dras in i. Det borde oroa alla som tycker att fred är bra. [Länk»]

I Arabvärlden pågår krig där människorättsbrotten staplas på hög. (Ibland begångna av folk från Sverige.) Till råga på allt tycks IS ha ambitioner utanför regionen. Men ser vi några fredsvakor på Sergels Torg? Nope!

Den svenska fredsrörelsen är lika politiskt ensidig som på 70- och 80-talen. Det vill säga vänster, vilket skadar den egna saken. (Om det nu verkligen är fred den vill ha.)

Ryssland ligger i luven på USA och vänstern hatar USA. Alltså kan den vänsterdominerade fredsrörelsen inte protestera mot rysk aggression, förefaller det. Att Putins Ryssland utvecklas mot att bli en allt mer totalitär stat tar man ingen notis om.

IS är en islamistisk organisation. (Även om den inte kan sägas representera mer än en liten del av alla muslimer.) Detta ger den postmoderna, ängsliga vänstern identitetspolitisk ångest. Eller kortslutning. Plötsligt är den obenägen att gå ut och demonstrera mot folkmord, krigsbrott och våldtäkter. (Trots att nästan alla som utsätts för IS våld också är muslimer.)

Detta är inte seriöst. Men avslöjande.

Välkommen till det postmoderna Sverige – där inget längre tycks vara rätt eller fel.

57 kommentarer:

 1. Ja, Ryssland måste sluta invadera andra länder och stödja islamister som sen orsakar blodbad och sluta ha ockupationstrupper under många årtionden i andra länder! Ryssland ut ur Irak! Ryssland ut ur Afghanistan! Ryssland ut ur Tyskland! Straffa de som bombade Afrikas mest välbärgade land till stenåldern! Straffa de som invaderade Irak och startade ett inbördeskrig som dödat en miljon människor! DÖD ÅT RYSSLAND!!!
  Eller, hm, vänta nu? Ok, jag blandade visst ihop det litet här. Men Ryssland invaderade Krim!!!!!! Ingen person dog i och för sig och Krim har historiskt varit del av Ryssland och de som bor på Krim vill hellre vara del av Ryssland än av Ukraina och de etniskt ryska delarna av Ukraina som Ryssland inte annekterade har förvandlats till ett slakthus av den västfinansierade regimen i Kiev, MEN RYSSLAND INVADERADE KRIM, banne mig! Ryssland är AGGRESSIVT! DÖD ÅT RYSSLAND!
  Sådärja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilket fantastiskt exempel på whataboutism.

   Bloggposten tar inte med ett ord USA:s parti. Den handlar om Ryssland. Och IS.

   Och vad gäller Ryssland - så har nog de flesta gett upp om Krim. Annekteringen är ett faktum. Nu handlar det om Ukrainskt mainland. Och rysk upprustning vid gränsen.

   Radera
  2. Det skrivs inte mycket om Ukraina och dess ledare Porochenkos löfte att återta förlorad mark från separatisterna i öster i strid med Minskavtalet.

   Radera
  3. Fantastiskt Ryssland med en ekonomi och försvar i tiondelar av USA och EU hotar oss,är ryssen självmordsbenägen?

   Radera
  4. Nu är det väl vad som är tillgängligt för området som är intressant. I styrka slår Ryssland EU mångfalt. Till exempel vad gäller antal stridsvagnar.

   Radera
  5. Där har du rätt,men när samtidigt USA dvs Nato militärt är överlägset starkare än Ryssland 10 till 1 i militära medel,så blir väl utgången av den konflikten given.Tror inte Merkel eller Hollande är pigg på konflikt med ryssen med sitt antal stridsvagnar.

   Radera
  6. Världens dyraste och mäktigaste svärd är harmlöst om det hålls av en arm som saknar kraft och övertygelse att bruka det. Det spelar ingen roll om NATO och väst är en miljon gånger starkare om de är för räddhågsna och konflikträdda när det gäller - något Ukraina fått en praktisk lektion i.

   Radera
  7. Din artikel handlar om att fredsrörelsen borde vakna till liv och protestera mot Ryssland. Och du antyder att anledningen till att fredsrörelsen inte mobiliserar mot Ryssland för USA är att de hatar USA.

   Min kommentar försöker åskådliggöra hur otroligt ute och cyklar du är. Eller hur pass snedvriden din världsbild är.

   Radera
  8. @Anonym
   Det finns ingen anldening till att inte till exempel Tyskland skulle kunna försvara sig självt mot Ryssland. Tyskland har 80 miljoner medborgare och bland världens mest avancerade och effektivaste industri, däribland vapenindustri.
   Ryssland har 150 miljoner medborgare och enorma landområden och gränser att förasvara och dess armeer är ganska hjälpllösa utanför Rysslands fasta luftvärn.

   Radera
  9. Martin så eftersom usa gör dumheter ska vi inte kritisera Ryssland när de gör dumheter, ja det finns säkert någon logik där någonstans.

   Radera
  10. @A
   Artikeln argumenterar att vänstern/fredsrörelsen skall skämmas för att de ej kritiserar Rysland.
   Varför just bara Ryssland? Vänstern/fredsröreslen kritiserar ju som bekant inte USAs betydligt värre övergrepp heller? Och har inte gjort det sedan andra Irakkriget, mig veterligen.
   Då infinner sig frågan, varför kräver Hax att vänstern/fredsrörelsen skall kritisera Ryssland, som har en tämligen defensiv och försiktig utrikespolitike? Samtidigt som Hax ej kräver att vänstern/fredsrörelsen skall kritisera USA som har en aggressiv och genuint blodbestänkt utrikespolitik?

   Radera
  11. @A nonym
   En poäng till. USA har många gånger stött islamister. Medan Ryska Federationen mig veterligen aldrig gjort det. Artikeln kräver att fredsrörelsen skall protestera mot både Ryssland och mot ISIS. Trots att USA är de som ger stöd till ISIS, eller åtminstone bevisligen har gjort i vart fall, som ett vapen mot Assad.

   Hax har ingen mark att stå på här.

   Radera
  12. Martin det är du som är ute och cyklar. 5-6000 har dött i UIkraina konflikten och den har varit uppbackad av Putin från dag ett. Finns hur många bevis som helst på Rysslands inblandning. Och detta rör sig om en diktator som kombinerat med yttre aggression driver ett land där inhemsk opposition riskerar sina liv. Ska vi blunda för det?

   Radera
  13. De siffror jag har är snarare 50 000.
   Den våldsamma Maidankuppen mot en demokratiskt vald president, som dessutom stod inför ett nyval inom ett år, stöddes av väst. USAs ambassadör var där och delade ut bullar, MCain var där etcetera. USAs ambassadörer avlyssnades när de diskuterade vem de tänkte tillsätta som interrimspresident efter kuppen. USA har enligt egen utsago pumpat in 5 miljarder dollar på "demokratiutveckling" i Ukraina de senaste 10 åren.
   Den våldsamma Maidankuppen stöddes för all del av många Ukrainare i västra Ukraina, som ju är etniskt Ukrainskt. Däremot stöddes den inte av östra Ukraina som främst är etniska ryssar och som ju fick den president de röstat på avsatt i en våldsam kupp. När sedan många platser i östra Ukraina gör samma sak som Maidankuppen så startar Kiev ett inbördeskrig emot dem. Ett inbördeskrig som finansieras av USA och EU.

   Och ja, Donbass får ekonomiskt och militärt stöd från Ryssland. Konstigt vore det annars.

   Radera
  14. Och Ukraina har varit en del av Sverige!

   Radera
 2. Överklassen festar väl loss som vanligt och reser runt och har det gött. Här är det mer upplevelser. bra mat, fina kläder och bilar som gäller.

  Medelklassen är upptagna med lägenhets/husköp, barn och melodifestivalen och sitt trevliga belånade liv och sträcker sig högst till att gilla på facebook eller skriva under på PK hets i sin feed.

  Underklassen jobbar och sliter med hyror och lån och orkar inte bry sig heller.

  Jag har personligen sett alla läger jag beskriver ovan i min vardag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr har du fel. Det handlar inte om att någon är för upptagen för att "orka bry sig" - de bryr sig helt enkelt inte. Om de plötsligt skulle få lugn och ro skulle de verkligen inte plötsligt intresserad sig för politik, tror du verkligen det?

   Överklassen kan väl sägas vara lite av ett tveksamt fall eftersom många där faktiskt både har intelligens, uppfostran, en riktig utbildning och dessutom tid och råd, så där kanske man i större utsträckning kan tala om människor som faktiskt gör ett aktivt val och medvetet skiter i samhället och sina medmänniskor. Å andra sidan har de i större utsträckning än övriga befolkningen genetiskt medfödda psykopatiska drag, huruvida detta nu är en förmildrande omständighet eller ej kan diskuteras.

   Men även bland det vi brukar kalla överklassen förhärskar en nästan total i praktiken förståndhandikappning. Det handlar sällan om att inte orka.

   Radera
 3. "IS är en islamistisk organisation. (Även om den inte kan sägas representera mer än en liten del av alla muslimer.)"

  Ibland är du så tröttsamt rädd för åsiktskorridoren.Det blir så pinsamt tydligt när du "nyanserar" dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ta upp det med alla andra muslimer som IS dödar.

   Radera
  2. för att travestera:
   Heute Iraq
   Morgens die Welt

   Radera
 4. Ja, det behövs verkligen en ny fredsrörelse. USA gör allt de kan för att starta tredje världskriget. England, Tyskland och Frankrike agerar som svansviftande lydstater under husse Barack Hussein.

  Sverige går i samma ledband, och gör dessutom extra insatser för att stötta IS-terrorister. Fri bostad och gräddfil på arbetsmarknaden stimulerar till mer våld vare sig man gillar det eller ej. Om det funnits en fredsrörelse på riktigt skulle de regerande Islamofilernas våldsförhärligande ge löpsedlar som inte lämnade någon oberörd.

  Ryssland är, så vitt jag kan se, sällsynt fredliga i jämförelse. De har ett fåtal militärbaser utanför sina egna gränser, till skillnad från en annan stormakt som vi hjärntvättats att lita på... Den ryska “annekteringen” av krim kan närmast jämföras med Västtysklands annektering av Östtyskland. Alltså en ganska schysst deal i överensstämmelse med de berörda invånarnas önskan.

  Olaf

  SvaraRadera
 5. "Även om den inte kan sägas representera mer än en liten del av alla muslimer"

  Det handlar, lågt räknat, om hundratals miljoner människor med extrema, hatiska åsikter som till exempel dödsstraff för konvertering, acceptans för hedersvåld, försvar för apartheid/diskriminering av icke-muslimer, kvinnor, judar, homosexuella. (källa: valfri attitydundersökning bland muslimer)

  Åsikter MER extrema än 30-talets nazister i Tyskland och människor FLER än samtliga nazister som någonsin funnits. Men visst...ett fåtal...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Saken är väl att IS huvudsakligen (men inte uteslutande) främst riktar sitt våld mot andra muslimer.

   På något sätt förminskar ditt resonemang IS ondska.

   Radera
  2. "På något sätt förminskar ditt resonemang IS ondska"
   Det var känsloargument på Romson-nivå!
   Ett Auschwitz månne?

   Radera
  3. Om du inte kan skilja mellan de muslimer som begår övergrepp och de som blir utsatta för dem, då kan jag inte hjälpa dig.

   Radera
  4. Men du kunde åtmindstone berätta exakt hur DU gör för att komma fram till din matematik?
   Annars är det ju bara ett påstående.Ingenting annat.
   Ett grepp miljöpartisterna vanligen stoltserar med...

   Radera
  5. Jag skulle säga att jämförelsen med 30-talets nazister är ganska rimlig. Att ISIS (ännu) inte öppnat ett nytt Auschwitz beror knappast i min mening på brist på vilja utan på brist i förmåga och organisatorisk skicklighet.

   Jag förstår inte riktigt hur listan på islamistiska övergrepp och barbariska brott mot allt vad civilisation och anständighet på något sätt blir kortare av att en del av mördandet även drabbar folk som också kallar sig muslimer. Det gör väl saken snarare värre att ISIS inte ens tolererar de minsta felsteg mot deras perversa sekt.

   En nazist är en person som är anhängare av och hyllar den nationalsocialistiska läran hitler och co lämnade efter sig. Ganska enkelt. Frågan till dig blir ju "Vad är en muslim?". Jag tycker du gömmer dig bakom en bred pensel.

   Jag kan erkänna att jag har svårt att se skillnad på muslimer som är anhängare av samma koran, samma hat-verser, samma intolerans och samma försvar för dödstraff mot avträdare från tron precis som jag har svårt att se skillnad på nazisterna och nazisupportrar som ser ut och låter likadant. Det förminskar inte nazismens brott.

   Radera
  6. Hax argumentation har mer gemensamt med Åsa Romsons än vad Hax vill erkänna.
   Samma syn på fakta ger en viss form av bekvämlighet tills man blir synad...

   Radera
 6. Jag förstår inte förvåningen, under kalla kriget stöttades fredsaktivister i väst av Kreml, jag har för mig att ryssarnas beteckning på dem var "nyttiga idioter". Sovjetunionens kärnvapen var en garant för fred medan västs var instrument för aggressiv imperialism.

  Att fredsorganisationerna är hycklare och fulla av vänsterradikaler är knappast någon nyhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte förvånad. Jag är irriterad. ;-)

   Radera
  2. Jag är förvånad över att "vänster" människor hittar något att gilla i Putinregimen. Är de gamla stötar som köptes av Sovjet? Är hatet mot USA så stort att de skulle gifta sig med djävulen om han var emot USA? Har rå makt en erotisk lockelse för dem?

   Radera
  3. De är bevisligen onda och ogina samt hatar väst över allt annat så är väl inte så konstigt att de omfamnar varenda diktator de kan hitta!

   Radera
  4. "Vänstermänniskor" gillar inte Putinregimen, det är en falsk anklagelse från "högermänniskor" som trasslat in sig i sitt eget hyckleri.

   I någon mån kan man kanske säga att "högermänniskor" som dels inte instämmer med de ledande "högermänniskornas" mål för världen, och som till på köpet har gått på sakinnehållet i anti-ryss-agitproppen, gillar Putin, lite grann i alla fall. Men mest för att han, eller snarare propagandabilden av honom, utgör en motvikt till den vansinniga självmordpolitiken vi tvångsmatas med från både vänster och höger.

   Till detta kommer också ett osvenskt instinktivt motstånd bland intelligenta människor, mot uppenbart och påtvingat dubbeltänk vilket råder gällande Putin.

   Ryssland har stackars änglalika dissidenter, vi har farliga kriminella hatkonstnärer.

   Radera
 7. Det var ju mycket fokus på vänstern fredsrörelse. Vi får väl sälla oss till högerns istället, var nu den håller hus.

  /Smen

  SvaraRadera
 8. För att förtydliga, du tar visst ställning FÖR USA. Du ställer ju Ryssland mot USA och beklagar sedan att vänstern inte tar ställning mot Ryssland. Att vänstern knappt alls tar ställning mot USAs många krig och övergrepp är ingenting du klagar på alls. Att du sedan använder hittepåordet som neocons har lanserat enkom för att använda i deras propagandakrig mot Ryssland är extremt avslöjande. Hade "whataboutism" berättat någonting annat än att användaren är en enögd propagandist så skulle ju retorikexperter ha använt sig av begreppet under hundratals år, snarare än att lansera det som en antirysk term 2008?

  Här är ett exempel på att du tar ställning FÖR usa MOT ryssland. Sen är du inte ens ärlig nog att erkänna det.

  "Ryssland ligger i luven på USA och vänstern hatar USA. Alltså kan den vänsterdominerade fredsrörelsen inte protestera mot rysk aggression, förefaller det."

  Alltså, senast jag tittade så såg jag inga större protester från vänstern mot USAs stöd till kuppen i Ukraina, eller att vi under USAs ledning finansierar ena sidan i inbördeskriget i Ukraina eller mot USAs stöd till ISIS och Al Qaeda i Syrien? Etcetera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej.

   "Ryssland ligger i luven på USA och vänstern hatar USA. Alltså kan den vänsterdominerade fredsrörelsen inte protestera mot rysk aggression, förefaller det."

   Detta är inte ett ställningstagande för USA.

   Det är ett påpekande om varför den vänsterdominerade fredsrörelsen inte vill framföra rättmätig kritik mot Ryssland.

   Radera
  2. USA gör väldigt mycket som är väldigt ogenomtänkt, i världspolitiken.

   Radera
 9. Hax, vilken planet lever du på?

  Ryssland är och härjar vid Ukrainas gräns för att "vi", "väst", alltså Pentagon, åt vilka vi fungerar som någon slags ofrivillig fanclub och mänsklig sköld, störtade Ukrainas folkvalda (om än högst korrupte) president för att försöka starta en "Arabisk vår" som skulle störta Putin.

  Jag har inte mycket snällt att säga om vare sig Putin eller Janukovitsch men är det inte ganska magstarkt att låtsas som att Putin är den aggressiva parten här?

  Det var ju inte ens särskilt länge sedan allt detta hände, har du redan glömt bort när Maidan-torget fyllde mediernas löpsedlar?

  När Putins regim faller kommer han själv att sluta som Saddam Hussein eller Khadaffi, något han säkerligen är väl medveten om själv.

  Om "vi" leds/tvingas att pressa in honom, och hela den maktstruktur som finns runt och bakom honom, i ett hörn; är det då verkligen Putin vi borde vara mest arga på om det blommar upp några svampmoln här i trakterna?

  Ryssland höll faktiskt fram til nu på att på ett relativt, allt är relativt, fredligt sätt långsamt avveckla Sovietunionen. Vi har ju redan sett hur vårt stora handelsutbyte dämpat krigsretoriken, och kanske faktiskt hindrat en militär konfrontation.

  Om man tillhör fredsrörelsen är man nog väldigt förvirrad nu, det kan inte ens vara så lätt att sätta sitt hopp till fredspristagaren.

  Ännu värre om man inte ens kan hoppas på libertarianerna.

  SvaraRadera
 10. Högerextremister och kommunister stöder gemensamt det rysk iranska proxykriget via sin marionett Assad i Syrien och den pågående invasionen av Ukraina.
  Femtekolonnarna är dom samma idag som på 30 och 4o talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns det viktigt för dig att låtsas tillhöra något slags mitt?
   I så fall borde du anstränga dig mer.Dagens femtekolonnare kan omöjligen vara de samma som på 30 och 40-talen.
   Den sortens billiga historiska paralleller avslöjar dig bara.

   Radera
  2. Dagens femtekolonnare kan omöjligen vara de samma som på 30 och 40-talen.

   Jo extremhögern och extremvänstern är dagens femtekolonnare. Precis som då.

   Radera
  3. Nej inte ett dugg!
   Och det vet du!

   Radera
  4. Och neoliberalerna står nu som då på mitten och viftar med fingret och stöt-andas som Neville Chamberlain

   Radera
  5. Landsförrädare då?

   Radera
  6. Ja på sitt sätt var ju Chamberlain det.
   Det och världsförrädare.

   Radera
 11. Lustigt att du inte nämner någon av USAs aggressioner. (Hur startade ISIS i Syrien och Irak? Drönarkriget, etc ) Men USA=Goda. Ryssland=Onda, måste vara skönt att ha en sådan svart vit världsbild, men inte speciellt upplyst eller påläst. Jag är besviken.

  SvaraRadera
 12. Den påläste vet att kriget i syrien började när den ryska marionetten Assad började slakta sin egen befolkning när den öppet visade sitt missnöje med slaktardikturen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den påläste vet att kriget i Syrien egentligen väntat på att få braka loss åtmindstone sedan kartan ritades upp med linjal för länge sedan.
   Detsamma gäller Irak.
   President Bush hjälpte bara till lite.
   Fredens religion ger ingen fredlig region.

   Radera
 13. Svar
  1. Du argumenterar som du förstår Micke-trollet!

   Radera
  2. Dessutom kan jag glädja alla utom Assads vän(ner) i tråden med att Ryssland tycks ha bestämt sig för att sälja Assad (som varit i Rysk sold sedan 70 talet och nu är på väg att förlora kriget) för pengar.

   Grattis!

   http://www.dn.se/nyheter/varlden/saudisk-tidning-ryssland-vander-al-assad-ryggen/

   Jag utgår från att förklaringen på detta från att detta sedan länge är planerat av Bush d.ä

   Radera
  3. Låter väl inte särskilt otroligt att man satte igång situationen i Ukraina för att tvinga ryssarna att backa från Syrien pga hotet om en tvåfrontskonflikt, så att Syrien blir lämnat skyddslöst och Saudi/Israel får makten.

   Tror du inte att det är så det går till i världspolitiken, utan att alla sitter och diskuterar genus och homoadoptioner?

   Radera
 14. Varför finns det ingen LIBERTARIANSK motsvarighet i Sverige till Antiwar.com?

  http://www.antiwar.com/

  SvaraRadera
 15. https://www.youtube.com/watch?v=y9hOl8TuBUM http://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2015/05/25/yats-to-washington-please-buy-ukraine/

  SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, roliga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.