2015-06-16

Avskaffa ringa narkotikabrott - halvera brottsligheten!

Vanligaste brotten i Sverige 2014. Klicka på bilden för större variant.

Legalisera innehav av droger för personligt bruk – och reducera den svenska brottsligheten dramatiskt.

Ringa narkotikabrott utgör nästan hälften av de vanligaste brotten i Sverige. I princip handlar det om innehav av mindre mängder droger eller att man har narkotika i kroppen.

Det vill säga brott utan offer.

Den som har narkotika i fickan eller i kroppen kränker ingen annan människas frihet, säkerhet, egendom eller rättigheter.

Ingen tjänar på att missbrukare trakasseras av polisen. Ingen vinner på att icke-problematiska brukare jagas av myndigheterna. Inget blir bättre av statens repressiva drogpolitik. Allt man åstadkommer är att skapa lidande och elände, helt i onödan.

Jo, förresten! Kriminella gäng och ligor tjänar på att staten driver krig mot knarket. De som utvecklar nya, knepiga och potentiellt farliga designerdroger tjänar på förbudspolitiken. Och fackföreningarna för polisen och tullen är naturligtvis angelägna om att det skall framstå som att deras medlemmar behövs, även om det är för en kontraproduktiv sak.

Men, allvarligt talat! Skulle inte polisen och rättsväsendet kunna använda sina resurser bättre än att jaga människor som inte skadar någon annan?

Läs även: Svensk drogpolitik: Vi dödar folk »

10 kommentarer:

  1. Ingen? Enligt gamla missbrukare jag talat med tjänar de på att knark är förbjudet, eftersom det gör det svårare att få tag på. Missbruksproblematik handlar ju som du säkert vet om att personen gör något trots att den inte vill. När en missbrukare mår dåligt och tillfälligt känner drogsug, är det lättare hänt att missbrukaren får tag i narkotika ifall det är lagligt (för då tar det kanske säg en kvart) än om det är olagligt (då kanske det i genomsnitt tar en timma, eftersom tillgången är skakig, langare inte finns på plats etc, allt som en konsekvens av att polisen kan störa deras verksamhet). Får missbrukaren ett återfall måste han börja om på noll med sitt nya liv. Experter på missbruk brukar säga att narkotika påverkar belöningssystemet så kraftigt, att det är först efter ett år utan narkotika i kroppen som man kan börja försöka leva som en "vanlig" människa igen och känna glädje etc av naturliga saker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. NArkotika avkriminaliserades i Portugal 2001 sedan dess har missbruket minskat dramatiskt. Om ger man heroin GRATIS till missbrukare så slutar den stora majoriteten inom 3 år då det är livet kring drogerna som skapar de stora problemen. Heroin är en rätt ofarlig drog.

      Radera
    2. Där är ju problemet dock att du ser alla drogbrukare som missbrukare, de som missbrukar olika droger har samma frekvens som de som missbrukar alkohol 10%, med viss skillnad beronde på hur berondeframkallande drogen är.

      Radera
    3. Framförallt har dödligheten i droger minskat drastiskt.

      Det är just de farliga drogerna som är anledningen att avkriminalisera. Så kan vi få in dem som drabbas av överdoser till sjukhus och rädda livet på dem istället för att de gömmer sig undan myndigheter för att sedan hamna på bårhusen.

      Hellre att vi mäter vad de fått i sig medans de fortfarande är vid liv så vi kan rädda livet på dem än att de måste gå och dö först och sen kan vi ta reda på vad de tagit.

      Radera
    4. Fördelen med laglig narkotika vore att kvalitet, doser och även försäljning regleras. Ifall det tar en kvart eller en timma spelar ingen roll. Och har du rätt kontakter tar det mindre än en kvart att skaffa vad du vill.
      Du resonerar efter förutsättningen att brist på tillgång skulle verka avskräckande. Den svenska alkoholpolitiken bygger på samma förutsättning, och det har resulterat i lådviner samt att man bunkrar upp hemma inför helger eller efter en resa till Tyskland "så man har så det räcker". Detta i sin tur leder till överkonsumption.
      Om man i sin tur blir trackasserad av polisen då leder det beteendet till att man försöker dölja sitt missbruk, framgångsrikt eller ej. Det är mänsklig natur i ett nötskal. Förbud och överreglering skapar de problem de försöker fixa.

      Bättre att isåfall reglera lagom mycket, och istället göra det mindre pinsamt och stigmatiserande att söka hjälp, när man väl insett att man fått ett problematiskt bruk.

      Radera
    5. I Sverige dör det näst flest människor i EU i narkotikarelaterade dödsfall och det är vår politik som startade 1977 med visionen om ett 'Narkotikafritt samhälle' som tagit oss dit vi är i dag.
      Det är viktigt att samhället och politkerna har en realistisk syn på problemen och vad som orsakar dom av flera orsaker.I Sverige är inga riksdagspartier ens nära med sin narkotikapolitik.Vänsterpartiet är ett mycket litet undantag som vill avkrimanalisera eget bruk men ändå tycker att Sverige ska vara ett 'narkotikafritt samhälle' hur nu det skulle åstadkommas...hade dom ett svar på det också?
      "Experter på missbruk brukar säga att narkotika påverkar belöningssystemet så kraftigt..."
      Kunniga experter i ämnet borde veta bättre än att beskriva all narkotika som om alla preparat fungerade likadant.Det är skillnad på t.ex Khat och Metamfetamin och exemplen på det är fler än undantagen.
      Legalisera innehav av droger för personligt bruk?Det vore en bra början.
      Svenska politiska partier fega som inte vågar bryta med gamla misslyckade dogmer?
      Jo extremt fega.

      Radera
  2. Den ansedda tidskriften The Economist publicerade nyligen denna film ang situationen i Portugal och den positiva effekten av avkriminalisering av droger.

    https://www.youtube.com/watch?v=Y7LKfLxVtzE

    SvaraRadera
  3. Bra rutet HAX. Håller med helt. Detta är vansinne.
    Tyvärr kommer Sverige vara sista landet i västvärlden som byter politik trots att vi är en "humanitär stormakt" (sic!) så är vi anmärkningsvärt oberörda av elände som förvärras i onödan på hemmaplan.

    SvaraRadera
  4. Ni ser ju helst att alla narkotika blir receptfri, marknadsutsatt och fritt tillgänglig var som helst.

    Varför använder ni då Portugal som referens?

    SvaraRadera

Håll en hyfsad ton. Kommentarer bör vara intressanta, fyndiga eller på annat sätt tillföra något - för att slippa igenom nålsögat.